DIY biljna kozmetika: Riža

 

Tražite prirodni proizvod za njegu kože, ali niste sigurni odakle početi? Možda ćete se iznenaditi kada saznate da riža zapravo djeluje kao izvrstan proizvod za njegu!

Kalij, fosfor, kalcij, natrij, željezo i vitamini B skupine blago je sadržano u svakom zrnu. Ti elementi učinkovito obnavljaju kožu, a škrob je hrani i čini mekšom te ima slično djelovanje kao zob. Od zrna riže dobiva se i ulje koje sadrži važan antioksidans, vitamin E. Zbog svih hranjivih tvari koje se u njoj nalaze, riža usporava proces starenja i odgađa pojavu bora.

U kućnoj radinosti, za njegu se najčešće koriste rižina vodica i rižin prah (brašno).

Rižino brašno je uobičajeni sastojak koji se dodaje domaćim DIY maskama za lice s navodnom sposobnošću pilinga i posvjetljivanja kože te zaštite od UV oštećenja. Za sada, niti jedno istraživanje ne dokazuje navedene prednosti.

Neke od bioaktivnih komponenti riže, uključujući ferulinsku kiselinu, PABA i ekstrakte fitinske kiseline, koriste se u proizvodima za njegu kože za posvjetljivanje tamnih mrlja, piling i zaštitu od UV zraka, ali ti su sastojci više koncentrirani u ekstraktima nego u samom rižinom brašnu.

Ekstrakti se dobivaju natapanjem biljke (u ovom slučaju riže) u tekućini nekoliko sati, a dobiveni ekstrakt sadrži veću koncentraciju bioaktivnih komponenti.
Ovisno o tome kako se radi, možete završiti s različitim razinama ovih sastojaka u konačnom proizvodu. Imajući na umu da već dokazano znamo za upijajuća svojstva rižinih čestica, rižin prah najefikasnije ćemo iskoristiti kao prirodni puder za lice i kosu.

riža

RIŽIN PRAH KAO PUDER ZA LICE I KOSU

Zbog svoje mekoće se lako stapa s kožom i regulira lučenje sebuma. Rižino brašno umjesto pudera koristile su i naše prabake. Pomiješajte rižin prah i kukuruzni škrob u omjeru 2:1 i pohranite u staklenu posudicu. Nakon nanošenja podloge, ravnomjerno ga nanesite na lice koristeći kist za puder u prahu. Osim što će produljiti trajanje makeupa kroz dan, koži će dati svilenkast dojam.

Oni svjetlije kose, istu recepturu mogu iskoristiti i kao puder za kosu umjesto sprejeva za suho pranje. Za korištenje na smeđoj kosi potrebno je rižinom prahu i škrobu dodati nekoliko žličica kakaa, a za riđu kosu dodaje se cimet.

riža kozmetika

RIŽINA VODA – DOBROBITI, PRIPREMA I KORIŠTENJE

Žene u Kini, Japanu i jugoistočnoj Aziji stoljećima koriste rižinu vodu za njegu kose i kože.

Za razliku od praha, dobrobiti rižine vode potkrijepljene su dokazima. Prema istraživanjima, žene zadnjeg razdoblja klasične povijesti Japana (od 794. do 1185. godine) imale su kosu do poda koju su održavale zdravom perući je u rižinoj vodi, a studija iz 2013. godine pokazala je da rižino vino (fermentirana rižina voda) može pomoći u poboljšanju oštećenja kože koje je posljedica pretjeranog izlaganja suncu. Rižino vino povećava kolagen u koži, što pomaže u sprječavanju bora. Druge studije pokazuju snažne dokaze o prednostima fermentirane rižine vode protiv starenja zbog njezinih antioksidativnih svojstava.

rižina voda

Rižina voda može se pripremati namakanjem, fermentiranjem i kuhanjem. Neovisno na koji se odlučite, rižu je prije potrebno temeljito isprati.

Kuhanje rižine vode

Rižu dobro isperite i ocijedite. Koristite četiri puta više vode od riže, pomiješajte i prokuhajte. Dok je još vrela, nježno ju stisnite žlicom kako bi oslobodila hranjive tvari, procijedite pomoću cjedila i pustite da se ohladi. Čuva se u hladnjaku u zatvorenoj staklenci do tjedan dana. Prije upotrebe potrebno ju je razrijediti s običnom vodom.

Namakanje rižine vode

Rižinu vodu možete napraviti i namakanjem riže u vodi. Umjesto prokuhavanja, ostavite ju da odstoji najmanje 30 minuta prije nego što rižu protisnete i procijedite kroz sito te pohranite u hladnjak.

Fermentirana rižina voda

Da biste napravili fermentiranu rižinu vodu, koristite isti postupak za namakanje riže. Zatim, umjesto da ohladite vodu (nakon što rižu protisnete i procijedite), ostavite ju u staklenki na sobnoj temperaturi jedan ili dva dana. Kada počne imati kiselkast miris, pohranite ju u hladnjak. Prije upotrebe razrijediti s običnom vodom.

riža kozmetika

Kako koristiti rižinu vodu?

Rižina voda može se nanijeti izravno na kožu ili kosu. Za ispiranje kose rižinu vodu izlijte na kosu nakon šamponiranja i ostavite da djeluje najmanje deset minuta te ju nakon isperite. Želite li ju koristiti kao tonik za lice, dodajte joj nekoliko kapi vitamina E i blazinicom na nanesite na lice vrat i dekolte. Možete ju dodati i kupki ili pilingu koji ste napravili od malo šećera, limunovog soka i maslinovog ulja.

 

Petra Sever

 

Foto: Unsplash, Pexels, Freepik

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.