parallax background

Subotom o dobrom: Black Moon – hrvatski dizajnerski brend reuse & recyled lampi

hpv
Kako pomoći svome tijelu izboriti bitku s HPV-om
10. listopada 2020.
puding od bundeve
Puding od bundeve koji ćete obožavati ove jeseni
11. listopada 2020.

 

Ova godina nam je zaista pokazala kako je svijet zapravo maleno mjesto, ali i skrenula pažnju na važnost lokalnog povezivanja i podrške lokalnoj zajednici. Ne morate putovati na drugi kraj svijet kako biste pronašli izvrsne brendove, jer ih je naša zemlja puna.

Subotom o dobrom je nova #budidobro rubrika u kojoj ćemo vam predstavljati hrvatske kreativce i vizionare te njihove brendove.

black moon ivan juratek

Ivan Juratek

Upoznajte Black Moon– hrvatski dizajnerski brend reuse & recycled lampi

Black Moon je hrvatski dizajnerski brend koji nam vrlo vjerno i stvarno pokazuje trenutak koji razdvaja tamu i svjetlo. Iza brenda stoji Ivan Juratek, krajobrazni arhitekt, permakulturni dizajner i produkt dizajner, koji u svom dizajnu vrlo vješto spaja organsku prirodu drva i metala, stvarajući predivne uporabne skulpture.

Inspiraciju pronalazi u prirodi i baštini koja nas okružuje, u predmetima i prostorima koji se slučajnom prolazniku čine prepušteni zaboravu… U svom ateljeu daje im priliku za još jedan život.

Sam kaže da ne posjeduje neki osobiti stil (iako mi mislimo da posjeduje ;)), jer mu se čini da samo prezentira nešto što prirodno već postoji, iako ima veće afinitete prema raznim oblicima primitivnih odnosno narodnih umjetnosti, simbolizmu i surrealizmu te industrijskoj arhitekturi.

black moon ivan juratek

black moon ivan juratek

„Brand je dobio naziv po simbolici crnog mjeseca (Black Moon) koji predstavlja koprenu između potpune tame i svjetlosti. Budući da u osnovi pokušavam starim ili napuštenim stvarima dati novi život odnosno učiniti da iz ‘tame’ izađu na svjetlo ova simbolika mi se činila prigodna.“ – Ivan Juratek.

black moon ivan juratek

black moon ivan juratek

black moon ivan juratek

Cijela priča iz Black-Moona u suštini sadrži filozofiju re-use koncepta za koju Ivan kaže:

„Intrigantne su mi teme prolaznosti i preobrazbe. A dosta sam razmišljao i o suvremenom društvu gdje se većina toga baca samo zato da bi se uzelo novo. Zato sam odlučio pokušati stvarima osuđenim na propast dati još jednu priliku i preobraziti ih u nešto novo.”

black moon ivan juratek

“Ovdje bih htio napomenuti da te stvari nisu u pravom smislu osuđene na propast. Kroz neko vrijeme, za 10, 20 ili 300 godina došlo bi do potpunog raspadanja, nahranili bi se crvi, bakterije ili gljive i tako bi se odigrala uloga u kruženju tvari. Neminovno je da će i ovo što radim jednoga dana nestati, tako da ja u principu samo odgađam prirodni proces.

Mene jednostavno fascinira priča koja se krije iza neke stvari. Uzmimo za primjer neki komad drva, recimo nadvojnu gredu u napuštenoj kući. Tom drvetu je trebalo 50-100 godina da iz sjemenke izraste u stablo. Podnosilo je zime, suše ili poplave. Zatim je netko uložio trud da ga posiječe, ispili (često i ručno), obradi i postavi u kuću. U toj kući se živjelo sa svim srećama i tugama koje život donosi desecima ili stotinama godina. Najzad je kuća napuštena, porušena ili nešto treće. Izložena je atmosferi, kukcima i zaboravu. Ovdje počinju procesi raspadanja i upravo ovdje sam našao moment koji je vrlo interesantan. Naime, u tom trenu se drvo ‘ogoli’ i pokaže svoju životnu priču.

Zatim je na meni da to drvo izložim, zaštitim ga od daljnjeg ‘propadanja’ i dam mu još jednu svrhu. Bilo kao skulpture, bilo kao nekog uporabnog predmeta…“

black moon ivan juratek

black moon ivan juratek

black moon ivan juratek

Svaka lampa je potpuni unikat, a Ivan Juratek ne radi po narudžbi. Iako se zaista teško odlučiti koju izabrati, sam dizajner kaže da ima svog favorita, a i mi smo potpuno očarani njime:

„Ispilio sam komad drveta iz jedne veće grede, koja je pedesetak godina u staji služila za vezivanje stoke. Taj ispiljeni komad je na prvi pogled izgledao potpuno uništen i iz njega nije bilo moguće napraviti ikakvu lampu. Kada sam ga malo bolje pogledao sjetio sam se da bih ga mogao postaviti horizontalno pa neka svjetlo prema dolje. Još je zbog svih tih čavala i klinova u sebi izgledao poput grbavog kita i zato sam je nazvao whale (kit).“

black moon ivan juratek

black moon ivan juratek

black moon ivan juratek

black moon ivan juratek

black moon ivan juratek

 

Više pronađi na Black-moon.me

 

 

Foto: Ivan Juratek

 

Comments are closed.