Dobra knjiga: Karma – Vodič za kreiranje vlastite sudbine

 

Koliko ste puta izrekli riječ karma? Koliko ste puta bili u razgovoru u kojem se povela tema karme? Karma – „sve se vraća sve se plaća“. Ono što činiš tako će ti se vratiti. Karmi ne možemo pobjeći.

No, je li sve ovo istina i ima li uopće ikakve veze s karmom? Odgovore na ova pitanja, mogli biste pronaći u knjizi „Karma – vodič za kreiranje vlastite sudbine“ poznatog indijskog jogija i mistika Sadhgurua u izdanju Nakladničke kuće Planetopija. A možda će vam se kao i meni otvoriti još više pitanja.

Karma – vodič za kreiranje vlastite sudbine, Sadhguru

Karma je tema koja me osobno jako privlači. Godinama se obrazujem i radim s ljudima kroz theta healing, reiki i druge spiritualne tehnike i nerijetko završimo u regresijama. Vlastito iskustvo i najdublja kopanja kroz vječnost moga bića svakako su pridonijela tome da iskustveno imam određeni stav i poimanje života, putovanja duše, lekcija kroz koje prolazimo pa i same karme u tom procesu. Naravno, konstantno sam u potrazi za proširenjem znanja ovih tema i jako sam se obradovala kad je na hrvatskom jeziku objavljena knjiga „Karma – vodič za kreiranje vlastite sudbine“. Nadala sam se da će mi popuniti rupe u mojim spoznajama. Dogodilo se zapravo suprotno. Pojavila su se brojna pitanja i mnogo upitnika.

Generalno nisam zavibrirala s učenjem Sadhgurua koje donosi kroz ovu knjigu. Međutim, kao što sam Sadhguru na početku knjige u Napomeni čitatelju kaže da je sadhguru neškolovani guru i da do svojih spoznaja dolazi iskustveno, na isti način ja ne mogu zanemariti više od 15 godina vlastitog iskustva i spoznajnog procesa. Bilo bi sasvim pogrešno kad bih ovim osvrtom prenijela poruku da je ovo loša knjiga. Ne mislim to, pronašla sam u njoj neke vrijedne informacije i Sadhane, ali bih svakom čitatelju htjela skrenuti pozornost na nešto jako važno što vrijedi za sve informacije koje pročitate – osjetite tu informaciju dušom. Ako imate otpor prema nekoj informaciji tu se sigurno nešto nalazi. Nije sve što pročitate vaša istina. Postavljajte pitanja, propitkujte stvari, propitkujte vječne istine – tako ćete rasti i transformirati se.

Ono u čemu se nepobitno slažem s autorom je činjenica da je karma vječna enigma i mnogo složenija od onoga kako ju doživljavamo i možemo pojmiti. Slažem se i s tim da se karma nalazi zapisana u našem podsvjesnom umu, tamo je u konačnici zapisano sve što smo ikada bili i mogućnosti koje možemo biti. Slažem se i da je karma posljedica našeg djelovanja.

Prvi dio knjige generalno je posvećen demistificiranju karme i objašnjenju što karma zapravo jest prema iskustvenom poimanju Sadhgurua.

„…karma je osnova ljudskog života. Karma je ono što vašem fizičkom obliku i psihičkoj strukturi daje čvrstoću i postojanost. Daje temelj vašem životu. Bez tog temelja transcendencija ne bi bila moguća. Vi, vaše tijelo i vaš um povezani ste samo zbog karmičkog procesa.“

Drugi dio knjige „istražuje načine na koje možete postupati sa svojom karmom i rješavati je baveći se tom neutaživom ljudskom čežnjom za slobodom.“ Autor nudi brojne Sadhane koje su zbilja korisne prakse na putu samospoznaje i vjerujem da i sami prakticiranjem istih možete doći do mnogo odgovora ili pak novih pitanja koja će vas preusmjeriti na daljnje traganje za odgovorima.

Treći dio knjige je „namijenjen onima koji su pročitali cijelu knjigu, ali i dalje imaju pitanja.“ Ja sam definitivno ta, iako mi niti ovaj treći dio nije donio odgovore. Nemojte me krivo shvatiti, nije da ne razumijem o čemu Sadhguru piše, već iskustveno, spoznajno i učenjem od brojnih drugih mistika i učitelja u ovom trenutku kod mnogih stvari koje Sadhguru iznosi kao činjenice imam brojne upitnike ili jasno izražen stav da to baš i nije tako.

Završit ću osvrt na ovu knjigu prihvaćajući zadnje Sadhguruove riječi: „Ova knjiga želi vam otvoriti apetit, a ne zauvijek ga utažiti. Nastoji istražiti karmu, a ne ponuditi gotove zaključke. I to je najdublji poziv ove knjige: poziv da čitalac postane tragalac.“ Gledajući knjigu „Karma – vodič za kreiranje vlastite sudbine“ kroz ovu prizmu, mogu zaključiti da me Sadhguru definitivno pogurao dublje u potragu za odgovorima koje i sama tražim već godinama.

 

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potražite u rubrici DOBRA KNJIGA.

 

Indira Juratek

 

Foto: Pexels, PR

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.