razmišljaj kao redovnik

Dobra knjiga: Razmišljaj kao redovnik – svakodnevne vježbe za svrhovitost i smirenost uma

 

Jay Shetty, zvijezda društvenih medija i voditelj popularnog podcasta On Purpose, svevremensku mudrost s kojom se upoznao kao redovnik u ašramu u Indiji s lakoćom pretvara u osnažujuće i motivirajuće riječi te svakodnevne praktične korake k svrhovitosti i smirenosti uma.

Njegova knjiga Razmišljaj kao redovnik brzo je postala bestseler New York Timesa, što ne čudi – jer Shetty piše jednostavno, pitko te s lakoćom usmjerava pažnju čitatelja. Shetty također ima i redovničko iskustvo, ali on se nije rodio u ašramu, bio je uobičajen mladić kada je otkrio svijet redovnika i meditacije – koji ga je promijenio.

Razmišljaj kao redovnik, Jay Shetty

Iz iskustva znam da često prevladava mišljenje da meditanti, duhovni i spiritualni ljudi lako mogu biti takvi kada žive u izoliranim mjestima bez svakodnevne zbrke, strke, stresa i prometnih gužvi. Shetty se kroz ovu nadahnjujuću knjigu obraća suvremenom čovjeku koji živi u gužvi te kroz praktične vježbe pokazuje i uči kako redovnički um implementirati u život čovjeka 21. stoljeća.

razmišljaj kao redovnik

„Redovničko razmišljanje predstavlja još jedan način gledanja i približavanja životu. Način pobune, odvojenosti, ponovnog otkrića, svrhe, usredotočenosti, discipline – i služenja. Cilj redovničkog razmišljanja je život bez ega, zavisti, požude, tjeskobe, bijesa, gorčine, prtljage. Po mom mišljenju, prihvaćanje redovničkog načina razmišljanja ne samo da je moguće – ono je nužno. Nemamo drugog izbora. Moramo pronaći staloženost, tišinu i mir.„

Autor nas kroz ovu knjigu vodi kroz tri dijela: otpuštanje, rast i davanje, u kojima se bavi temama identiteta, negativnosti, straha, namjere, svrhe, rutine, uma, ega, zahvalnosti, odnosa te služenja.

Poglavlja su opširna, temeljita i svako uključuje praktične savjete i vježbe koje možemo implementirati u našu svakodnevnicu i početi mijenjati vlastitu realnost i pogled na svijet. Vježbe će s lakoćom obavljati i početnici, a u njima će veliku vrijednost pronaći i oni koji već koračaju putem “redovničkog razmišljanja.”

Svaki od 3 dijela knjige završava s meditacijom, za koju sam autor kaže „Meditacija je zaista najbolji alat koji vam mogu preporučiti kako bih vam pomogao da pronađete i fleksibilnost i kontrolu. Meditacija vam pomaže da shvatite koji pokret trebate napraviti u plesu. U meditaciji pronalazimo jasan odgovor na to tko trebamo biti baš sada, kako bismo u ovom trenutku bili najbolji što možemo. Dah nas povezuje s umom, duša nam se uzdiže u pjesmi, i na tom mjestu energije i jedinstva nalazimo odgovore.“

razmišljaj kao redovnik

Kada dođete do posljednje rečenice ove knjige, vjerujem da ćete početi drugačije promatrati događaje i situacije koje vam dolaze te prvo se upitati „Kako bi redovnik razmišljao o ovome?“ Vjerujem i da ćete uvesti praksu meditacije u svoj život, ako već niste. A vjerujem i da ćete lakše dolaziti do momenata smirenosti i spoznaje o svrhovitosti.

Sam kraj knjige donosi i zanimljiv vedski test osobnosti, gdje možete saznati koja je vaša varna te jeste li Vodič, Vođa, Stvaratelj ili Izvođač, a s tom spoznajom lakše slijediti put svoje duše i ispunjenje svoje životne svrhe.

 

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potraži u rubrici DOBRA KNJIGA.

 

Indira Juratek

 

 

Foto: Pexels, PR

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.