knjige

Dobra knjiga: Znam zašto ptica u kavezu pjeva

 

Marguerite Annie Johnson Angelou, američka je pjesnikinja, spisateljica, glumica, redateljica i istaknuta aktivistica američkog pokreta za građanska prava, poznatija kao Maya Angelou.

Autorica je nekoliko zbirki poezije, eseja i šest autobiografskih knjiga od kojih je prva, ujedno najpoznatija i najprevođenija, Znam zašto ptica u kavezu pjeva dostupna je čitateljima i na hrvatskom jeziku u izdanju nakladničke kuće Planetopija iz Zagreba. Kao Afroamerikanka koju je dobar dio djetinjstva odgajala baka na američkom jugu osjetila je rasizam na vlastitoj koži, kao djevojčica doživjela seksualno zlostavljanje, a potom sa 17 godina i postala samohrana majka što joj je, uz brojna druga životna iskustva, bilo izvor tema o kojima je pisala. S nevjerojatnom lakoćom M. Angelou s opisa prirode ili konkretnih događaja prelazi u svoju nutrinu (prvo djevojčice, a potom mlade djevojke) i s lakoćom nam približava svoje misli, osjećaje i raspoloženja, a potom, poput nekog nepristranog kroničara, daje preciznu i dubinsku psihološko-sociološku analizu stanja svijesti pojedinaca, ali i društva kao i vremena u kojem je odrastala. Posebno vješto portretira svoje bližnje: roditelje, brata, baku…

Teško mi je bilo povjerovati da je bio usamljen čovjek koji je u boci, pod ženskim suknjama, radu u crkvi i pompoznim poslovnim titulama neumorno pokušavao pronaći svoju „osobnu nišu“, koju je izgubio još prije no što se rodio i otada je ne može naći. Tada mi je postalo jasno da nikada nije pripadao u Stamps, a još manje i pokretom i mišlju usporenoj obitelji Johnson. Koliko je čovjeka moralo izluđivati to što se s takvim uzvišenim težnjama rodio među poljima pamuka.

znam zašto ptica u kavezu pjeva

 

@planetopijahr

Prije nego je izrasla u spisateljicu i pjesnikinju Maya Angelou je, kao mlada djevojka i samohrana majka, radila najrazličitije poslove kako bi preživjela. Od pečenja hamburgera i plesanja u noćnom klubu preko novinarskog posla u Egiptu i Gani u vrijeme dekolonizacije Afrike do glumice, producentice i redateljice drama, filmova i televizijskih emisija te aktivistice za ljudska prava i suradnice Marthina Luthera Kinga i Malcolma X.

Njen životni put obilježilo je i rano majčinstvo, a rođenje sina Guya shvatila je kao poziv na osamostaljenje i napuštanje roditeljskog doma te preuzimanje pune odgovornosti za svoj i njegov život unatoč tome što je imala podršku obitelji.

Zbrka koja je uslijedila nakon što sam svom očuhu objasnila da trebam roditi za tri tjedna, više ili manje, podsjećala je na Molièreovu komediju. Samo što nam je tek godinama kasnije sve to bilo smiješno. Tata Clidell rekao je majci da su mi „ostala tri tjedna“. Majka, koja me prvi put vidjela kao ženu, ogorčeno je izjavila: „Ostat će njoj svašta.“ Oboje su prihvatili činjenicu da je trudnoća u naprednijem stadiju no što su isprva mislili, ali nisu mogli vjerovati da sam osam mjeseci i jedan tjedan bila trudna, a da oni to nisu opazili.
Majka je upitala: „Tko je otac?“ Rekla sam joj. Sjećala ga se, ali slabo.
„Želiš li se udati za njega?“
„Ne.“
„Želi li se on oženiti tobom?“ Prestao je razgovarati sa mnom kad sam bila u četvrtom mjesecu trudnoće.
„Ne.“
„Onda dobro. Nema potrebe uništiti tri života.“ Nije me ni otvoreno ni suptilno osuđivala. Ona je bila Vivian Baxter Jackson.

maya angelou

Iako knjiga Znam zašto ptica u kavezu pjeva opisuje samo prvih 17 godina života M. Angelou, čitajući je čovjek se ne može ne zapitati je li moguće u jednom životu toliko toga proživjeti i preživjeti samo do punoljetnosti. Mayinih 86 doživljenih godina svjedoči da jest i još puno, puno više o čemu i piše u preostalim autobiografskim romanima koji su objavljivani poslije ovog. A o tome kako je živjela najbolje govori jedan od njenih poznatih citata:

Moje životno poslanje nije samo opstati nego rasti: i to s nešto strasti, suosjećanja, humora i stila.

 

 

Tihana Malenica Bilandžija

– psihologinja, sistemska konstelatorica, coach i trenerica u području osobnog i organizacijskog razvoja; autorica stranice Inspiracija.net

 

Foto: Planetopija, Unsplash

Kao psihologinja, sistemska konstelatorica, coach i trenerica u području osobnog razvoja svoj profesionalni interes pronalazim u otkrivanju načina i puteva kako osvještavanjem te promjenom obrazaca doživljavanja i ponašanja na svim razinama našeg ljudskog postojanja (tjelesna, emocionalna, misaona, ponašajna i duhovna) možemo štititi i očuvati svoje zdravlje i unutarnji mir. Više o mom radu saznajte na Inspiracija.net i društvenim mrežama.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.