parallax background

Dobra vijest: Prve koraljne IVF bebe na Velikom koraljnom grebenu proizvele su sljedeću generaciju

voda za ravan trbuh
Feel Good osjećaj: Voda za ravan trbuh
siječanj 9, 2022
svjetski je dan smijeha
Feel Good: Svjetski je dan smijeha – 8 iznenađujućih blagodati smijanja
siječanj 10, 2022

 

Prve koraljne IVF bebe na Velikom koraljnom grebenu proizvele su sljedeću generaciju – to je ujedno i prvi put da je na Velikom koraljnom grebenu populacija za razmnožavanje uspostavljena korištenjem inovativnog procesa.

Veliki koraljni greben najveće je živo biće na Zemlji s bogatim koraljima koji pokrivaju područje vidljivo iz svemira. No, njegova bogata korita koralja su pod sve većim utjecajem zagrijavanja vode, jakih ciklona, izbjeljivanja koralja i loše kvalitete vode zbog otjecanja.

koraljni grebeni

Zaklada Great Barrier Reef i njeni partneri, uključujući Sveučilište Southern Cross, uspješno su uveli tehniku nazvanu ‘Coral IVF’ ili ponovno zasijavanje ličinki. To je prvi projekt te vrste za ponovno uspostavljanje populacije juvenilnih koralja iz ličinki koje se naseljavaju izravno na greben u nadi da će koralji izdržati sve veće prijetnje grebenu. Nedavno su istraživači otkrili da su 22 velike kolonije koralja rođene tijekom prvog pokusa Coral IVF-a na grebenu 2016. godine narasle do zrelosti i da su ispunjene jajima i spermom spremnim za mrijest.

koraljni greben

Koraljne bebe narasle su od mikroskopskih ličinki do veličine tanjura te su tako uspjele preživjeti proces izbjeljivanja i sada se uspješno razmnožavaju obnavljajući degradirani greben. Krajnji cilj ovog procesa je proizvesti nove populacije koralja za razmnožavanje u područjima Grebena koja više nemaju dovoljno živih koralja zbog oštećenja uslijed klimatskih promjena.

 

Dajana Kocijan

– Crtanjem, pisanjem i čitanjem umirujem kišu misli te istražujem i širim vidike o nepoznatom. Vjerujem u vezu uma i tijela uz pomoć koje lakše kristaliziram spoznaju da nalet snage mogu uhvatiti u tragovima vlastitih slabosti. Ruke su moj najveći lijek, a ono čemu težim može se svesti na tri imperativa: voli, ljubi i čuvaj.

Izvor: www.scu.edu.au

Photos: Unsplash; Snimka zaslona

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.