parallax background

Dobra vijest: Ptice grabljivice kao čuvari usjeva

smoothie s ciklom i kakaom
Awake Your Love: Smoothie s ciklom i kakaom
27 veljače, 2022
probudi se
(pro)budi se – „Ništa nije vrednije od osmijeha. To je snaga da se smiješ i napustiš sebe, da budeš svjetlost.“
28 veljače, 2022

 

Osim što redovito moraju paziti na plodnost tla, klimatske uvjete i sunčevu svjetlost, mnogi vinari i ratari suočavaju se s glodavcima koji jednako poput nepredvidivih vremenskih uvjeta mogu opustošiti vinograde i poljoprivredne usjeve. No, rješenje ovog problema ne nalazi se u rodenticidima (kemikalije koje se proizvode i prodaju u svrhu ubijanja glodavaca), već u pticama grabljivicama.

Naime, poljoprivrednici stoljećima koriste sove i druge grabljivice za lov na glodavce, ali moderni kemijski pesticidi u posljednje vrijeme imaju prednost nad prirodnim metodama. U nastojanju da ostave manje negativnog utjecaja na okoliš, farme diljem svijeta ponovno počinju vraćati povjerenje u ptice grabljivice za kontrolu štetnika, a ne na otrovne pesticide. Kutije za gnijezda postavljaju se u vinogradima, vrtovima ili poljima kako bi se ptice u njih mogle nastaniti te danonoćno nadzirati svoj plijen.

grabljivice

Razlikujemo dnevne ptice grabljivice poput crvene lunje, vjetruše ili sokola te noćne ptice grabljivice poput šumske sove, sivog ćuka i male ušare.

Kutije za gnijezdo nisu jedina taktika za stvaranje održivog poljoprivrednog zemljišta. Glodavci se još mogu odbiti i mirisom određenih biljaka kao što su svježe orahovo i bazgino lišće ili direktnim postavljanjem hranidbenog mamca u otvore glodavaca koji se pripravlja od svježeg kvasca, pšeničnog zrna, arome i vode.

ptice grabljivice ptice grabljivice

Želite li pročitati još dobrih, lijepih i optimisitčnih vijesti to možete u našoj rubrici DOBRE VIJESTI. 

 

Dajana Kocijan

– Crtanjem, pisanjem i čitanjem umirujem kišu misli te istražujem i širim vidike o nepoznatom. Vjerujem u vezu uma i tijela uz pomoć koje lakše kristaliziram spoznaju da nalet snage mogu uhvatiti u tragovima vlastitih slabosti. Ruke su moj najveći lijek, a ono čemu težim može se svesti na tri imperativa: voli, ljubi i čuvaj.

 

Photos: Unsplash

 

Izvori:

https://www.ecowatch.com/california-vineyards-owls-pesticides-2655329431.html
https://www.agroklub.com/eko-proizvodnja/glodavci-na-polju-primamite-ptice-grabljivice-ili-stetnike-odbijte-biljkama-i-mamcima/64679/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.