sukulenti

Sukulenti – kako se brinuti o ovim prekrasnim biljkama

 

Volite zelenilo i cvijeće, ali ne i previše obveze i brige? Više ste za jednostavnu estetiku nego za kućnu đunglu? Imamo savršen izbor za vas – sukulente.

Sukulenti su zahvalne i jednostavne biljke za održavanje, posebno su izdržljive, a oblici, boje i veličine u kojima ih možemo pronaći su naprosto fascinantne. Zbog svega ovoga ne čudi što su upravo sukulenti posljednjih godina totalni hit.

Sukulenti – kako ih pravilno njegovati

Sukulenti spremaju vodu u svoje povećane listove te su se savršeno prilagodili sušnim uvjetima. Neke od porodica u kojima nalazimo sukulente su: Cactaceae (kaktusi), Agavaceae (agave), Aizoaceae, i Crassulaceae. Ove biljke su izdržljivije od drugih te će opstati u uvjetima u kojima bi druge biljke odavno uvele. Jednako dobro uspijevaju i u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Potrebno ih je zalijevati onda kada je zemlja vrlo suha pa će „preživjeti“ i kod onih koji naprosto zaborave na svoje biljke. Najbrži način da ubijete svoje sukulente je da ih previše zalijete čega im korijen proklije. Kada su sukulenti u vegetacijskom razdoblju potrebno ih je zalijevati svaka dva do tri tjedna. U zimskim mjesecima biljke su u uspavanom razdoblju te je tada sukulente dovoljno zalijevati svakih mjesec ili čak dva.

Šarenilo boja i oblika sukulenata

Internet posljednjih godina osvajaju razne vrste od rozih, onih u obliku srca pa do posljednjeg trenda – sukulenta u obliku sireninog repa.

Radi se o rijetkoj vrsti Crested Senecio Vitalis, koja neodoljivo podsjeća na sirenin rep, iako je naziv dobila po pijetlovoj krijesti. Ova biljka je posebna i po tome što raste na suprotnu stranu od izvora svjetlosti, a ne prema njemu kao što to čini većina biljaka.

sukulent sirenin rep

@taksucculents

Za koji god sukulent se odlučili, sigurni smo da će krasiti vaš prostor i donijeti vam radost svojom pojavom i ljepotom.

sukulenti

sukulenti

@succulentsssss

sukulenti

 

 

Indira Juratek

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.