Epska obećanja ljubavi: stvarnost ili iluzija?

 

Većina nas koji smo bili u odnosu, naslušala se epskih obećanja o ljubavi. Volim te do kraja života, ti si jedina ljubav i dr. Slatka su u izgovoru, teška u prihvaćanju boli nakon neispunjenih obećanja.

Ipak, nitko nas nije upozorio da je ego mali prevrtljivac koji funkcionira na sebičnosti i osvajanju, nipošto nije sposoban voljeti. Mitološki simbolizira Božicu Kibelu, gracioznu i kraljevsku ženu koja sjaji poput Sunca, ali svaki sjaj stvara Sjenu. Što je veći sjaj, veća je Sjena.

Velike ljubavi su poput velikog plutajućeg otrova. Puno lijepih riječi, malo djela. Kao i većina ljudi, kunu se u pravdu, ali čim se nađu u mogućnosti da nešto uzmu, to i čine. Što čovjek više živi na Zemlji i kako godine odmiču počinje prihvaćati nisko razvijene odnose kao stvarnost, gdje vlada arhetip naivnog čovjeka ili većine koja ne želi vidjeti svoju Sjenu i laž o voljenju.

Teško se pomiriti u zrelim godinama da si okružen ljudima koji obiluju niskim kvalitetama, ali visokim ciljevima. To nije iznimka već pravilo. U tom stanju izgovaraju se epske rečenice o ljubavi koje bole. Obično je dobro upozoriti ljude da to ne čine. Kako je Jung rekao, nekima se tako ošteti psiha nepovratno i nemoguće ju je više u ovom životu ispraviti. Igrati se tuđim srcem, pravilo je ili način života. Nakon propalih odnosa to čini velika većina roditelja gdje se nastavlja pir povrijeđivanja vlastite djece. Teško je to objasniti jer to već zovemo normalnim stanjem življenja. Iako je na ovom stupnju življenja to način života, nekada je doista teško promatrati da se ponašamo ispod razine životinja. Umjesto da se okrećemo evoluciji, mi se okrećemo entropiji gdje odnosi tonu sve niže.

Svaki put kad sam mislio da tomu nije tako, savjetovanja me razuvjere.

Sjećam se jednog slučaja u kojem klijentica diktira i očekuje samo one odgovore koji su u njenoj glavi, kada ih suprotna strana ne izgovori, ona kaže da je direktna i oštra. Ona kaže da istinski želi dugu vezu ili brak, a svaki odgovor koji nije u skladu s njenom vizijom odnosa, biva na kraju okrunjen njenom kritikom. Opsjednutost Animusom u kojem nema trunke afirmirane Anime, ovu osobu je povukao na tamnu stranu Animusa gdje razgovara sa sobom i svojim ehom. Mogli bismo reći da je to rijetkost, ali to je ustvari pravilo samo što je ta opsjednutost Animusom izražena u finijem obliku zamotana celofanskim papirom ili maskom (Personom). Kod spomenute osobe, Persona je popustila i dugogodišnje neosvještavanje Animusa sada je izišlo na vidjelo. Nema više Persone koja bi barem malo umotala bijes neostvarene ljubavi koja se pretvorila u otrov. Pošto imamo takvo kolektivno ponašanje gdje se bijes Animusa podržava kao normalno stanje iako se ne razumije da je bijes ustvari neostvarena želja za ljubavlju, projekcija mržnje prema muškarcu ovdje postaje pravilo.

S druge strane, muškarac koji projicira sliku Anime na ženu koja se pretvara u objekt voljenja kojeg nalazimo u religiji koja uz pomoć muško napisanih zakona pretvara ženu u roblje ili projekciju Anime kakvu želi za sebe, druga je krajnost.

Tako da ljevica i desnica imaju svoju projekciju, ni jedni ni drugi ne mare za slomljeno srce. Nekako bi trebali obratiti pažnju na to srce ako želimo preživjeti kao ljudi. To nije humanost, to je poziv da procijenite sebe, ne dajete lažna obećanja, ne lomite srca. Iako vas nagoni tjeraju na seksualnost, budite i u njoj dostojanstveni, ne govorite stvari koje ne možete ispuniti. Muškarci i žene lome srca, problem je što ih ne lome jednom već nastavljaju to činiti. Ako razgovarate s ljudima kojima je slomljeno srce brzo ćete otkriti posljedice – porušeni svemiri tužnih ljudi. Ipak, bilo bi dobro da barem nakon rušenja postoji analiza unutar sebe, želja da se nauči kako voljeti, ali to se ne događa. Polomljena srca pretvaraju se u pokrete: nacionalizam, feminizam, vakseri, antivakseri, religijski fundamentalizam i ostali kultovi koje sociologija religije zove nastanak neopoganstva. Negdje se silan bijes ili neostvarena ljubav mora usmjeriti jer netko mora biti kriv.

Rušenje idealizacija je normalno u odnosu, ali lomiti srca kao način života, život u balonu projekcija koji kao otrovne kamikaze traže srodne kamikaze, to su današnji odnosi.

Čovjek je došao ovdje ponovno se roditi u alkemijskoj posudi srca gdje otrovi Merkura i Saturna stvaraju otrov u umu rušeći projekcije, ali vatra ako je ravnomjerna ispod posude pretvara otrove u lijek. Prevedeno, rušeći projekcije koje pretvaramo u širenje svijesti i pogleda na ljubav dobivamo postojanost u odnosu i mogućnost da ostvareno dijelimo s onima koji takvu ljubav prepoznaju i mogu je primiti. Zato mnogi epski ljubavnici kada se razočaraju govore da ne mogu pronaći adekvatnog partnera, ali kada se ostvari ljubav, takvu ljubav ne može vidjeti većina, što je logično. Prave stvari i istina ne zanimaju svijet, ali oni koji su pronašli spomenutu ljubav nemaju potrebu objašnjavati je neukima koji uživaju lomiti srca, a kada im ponestane materijala kažu da ne susreću prave osobe. Izgleda banalno i pojednostavljeno, ali ako ste na bilo koji način izloženi ovim rečenicama, shvatit ćete da se iza dramatičnih izjava o nemanju partnera ne skriva prava potraga i promjena. Doista, ako se potrudite i dobro analizirate epske ljubavi pronaći ćete premalo onih koji stvarno istražuju i posvećeni su potrazi i poznavanju kultne posude unutar srca.

Iako su epske ljubavi preteča početka traganja, potrebno je pokazati više dostojanstva i zainteresiranosti gdje ćete vidjeti i pronaći ljude koji žive ljubav.

 

MOŽDA VAS ZANIMAJU I SLJEDEĆE TEME: 

Anima – žena u muškarcu

Animus – nesvjesna slika muškarca u ženi 

Anima i Animus – projekcije ljubavi

Brak i strast između Anime i Animusa

Albedo – faza spajanja Anime i Animusa nakon Nigreda 

Susret s Jastvom ili Ljubavi 

 

Nikola Žuvela

– Jyotish savjetnik, terapeut i instruktor joge

Za svoju jyotish analizu javite se na vedski-jyotish.net

 

Foto: Pexels

Psiholog, filozof, jyotish savjetnik i terapeut. Vodi stranicu vedski-jyotish.net

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.