parallax background

Feel Good pokret: 3 besplatna online programa uz pomoć kojih možete mentalnu viziju integrirati u pokret

aromakupka
Aromakupka: idealna kupka za opuštanje
siječanj 8, 2022
porot morto
Porto Morto: Glazba je nešto između slobodnog i radnog vremena, manifestiranje nečega čega nema
siječanj 8, 2022

 

Um je uvijek fokusiran na najbrži i najlakši način suočavanja sa situacijom ili odrađivanje nekog fizičkog pokreta što je uobičajeni obrambeni mehanizam nakon što se mentalno postavi namjera koja iziskuje racionalno razmišljanje ili fizičko izvođenje pokreta.

Ukratko, budi se unutarnji otpor u kombinaciji s odgađanjem ili potpunim odustajanjem u naumu. Budući da naša tijela imaju vlastitu tjelesnu inteligenciju, ta inteligencija reagira na ono što um govori (naše misli) pa se tako često neposredno prije samog fizičkog pokreta zaista možemo osjećati loše, umorno, bez energije, u PMS-u, boležljivo i slično. Sve su te emocije zapravo tjelesne reakcije na glas u glavi koji pripovijeda priču, a tijelo mu vjeruje jer, iako je tijelo inteligentno, ono ne može razlikovati stvarnu situaciju od misli. Opetovanim ponavljanjem takvih ograničavajućih misaonih obrazaca sami sebe nesvjesno i emocionalno kondicioniramo na kontinuirani otpor prema svom potencijalu u nama.

No, um i mentalni stavovi nemaju veze s onime što mi jesmo što znači da imamo priliku uvijek iznova pokušati. Svaki novi pokušaj ne znači da opet nismo uspjeli, već da smo svjesni obrasca, a svjesnost ukida poistovjećenost s mislima te otkriva mnoštvo inteligentnih načina za stvaranje novih navika.

Tajna sreće vrlo je jednostavna i obuhvaća samo jednu neraskidivu vezu – vezu sa samim sobom. Paradoksalno toj jednostavnosti je da, iako su s jedne strane sreća i osjećaj ispunjenosti vrlo jednostavni, s druge strane jedni su od najdugovječnijih potraga čovječanstva.

joga

Početak nove godine kod mnogih je ispunjen dobrim osjećajima i željom za pokretom, što je pogodan period za kreiranje novih rutina. Novi početak svakako ne znači intenzivno, strogo dinamično i devastirajuće za tijelo i um jer sve u što se kreće ishitreno i neusklađeno individualnoj realnosti, kratkotrajno je.

Stoga vam na Budi dobro želimo dodatno stimulirati dobar osjećaj jer smo u siječnju samo u Feel Good energiji. Dobar osjećaj plod je isključivo svjesno-intuitivne namjere, a za takav početak godine usmjerit ćemo se na pokret tijela kroz praksu Joge za što je potrebno napraviti samo tri koraka:
1. Dovesti se do prostirke za vježbanje
2. Zahvaliti tijelu što me pokreće i što zbog njega imam mogućnost pokrenuti se
3. Pokrenuti se uz jedan od besplatnih programa u nastavku.

“We first make our habits, and then our habits make us.” – John Dryden

Yoga je umjetnost i prolaz u kojem možemo pronaći sebe, krhke ili snažne, u ravnoteži ili bez nje, a redovna praksa utječe na duhovnu, emocionalnu i fizičku dobrobit pojedinca. O jogi kao holističkoj disciplini pisali smo u ovom članku, a u nastavku vam pišemo uz pomoć kojih programa možete mentalnu viziju integrirati u pokret.

YOGA WITH ADRIENE

Na Youtube kanalu Yoga with Adriene možete pronaći pregršt besplatnih joga satova za sve razine, ali stilom vođenja najviše su prilagođeni početnicima. Praksa je nježna, polagana i praćena detaljnim uputama od same Adriene čiji glas vas vodi tijekom cijelog sata.

Svake godine u siječnju objavljuju tematski joga izazov koji traje 30 dana, a trenutno je započeo ovogodišnji pod nazivom MOVE – “Pokret je važan jer je to način na koji se povezujemo i ujednačavamo sa životnom energijom, no i način na koji ćemo se osjećati tijekom dana.”

joga

Osim toga, svakog mjeseca na njihovoj službenoj stranici možete skinuti besplatni kalendar s unaprijed osmišljenim rasporedom prakse za svaki dan. Svi video zapisi sa satovima su besplatni, a najbrže ih je moguće pronaći klikom na tražilicu unutar Youtube kanala.

joga

*satovi na kalendaru ispisani zelenom bojom dostupni su članovima
“Find What Feels Good” zajednice na koju se možete pretplatiti uz naknadu članarine

BOHO BEAUTIFUL YOGA

Kanal Boho Beautiful Yoga jednako je neiscrpan izvor besplatnih joga satova koji su usmjereni i na početnike i na napredne jogije. Istovremeno uz jogu možete pronaći pilates treninge, savjete o veganskoj prehrani te vođene meditacije. Juliana i Mark detaljno objašnjavaju dobrobit i pravilnu izvedbu svake asane.

Ovaj tjedan započeo je besplatni sedmodnevni izazov Blissful Body Bootcamp, a ako želite još izazova, dostupan je i dvotjedni joga izazov koji sadrži 14 joga satova i vođenih meditacija za svaki dan. Linkovi na popise za reprodukciju su:
● Joga
● Vođene meditacije

joga

PATRICK AND CARLING

Patrick Beach podučava snažnu i fluidnu praksu vinyasa joge koja izgrađuje snagu, stvara fleksibilnost i inspirira igru. Ako želite probati nešto dinamičnije posjetite njihov Youtube kanal Patrick and Carling.

joga

 

 

Dajana Kocijan

– Crtanjem, pisanjem i čitanjem umirujem kišu misli te istražujem i širim vidike o nepoznatom. Vjerujem u vezu uma i tijela uz pomoć koje lakše kristaliziram spoznaju da nalet snage mogu uhvatiti u tragovima vlastitih slabosti. Ruke su moj najveći lijek, a ono čemu težim može se svesti na tri imperativa: voli, ljubi i čuvaj.

Foto: Pexels, Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.