Foccacia inspirirana proljetnim livadama

Prirodna sv(j)et(l)ost čovjeka
15. svibnja 2021.
knjige
Proljeće koje će doći jednoga dana ili o slabom vremenu
16. svibnja 2021.

 

U pandemiji smo na internetu mogli pronaći hrpu recepata za domaći kruh, ali neki od njih nisu baš i jednostavni. Tako na primjer recept za sourdough kruh koji sam vam napisala prije dva mjeseca zahtijeva dosta vremena i truda.

Ako želite isprobati recept za kruh koji je jednostavan i zaista i prikladan za početnike u svijetu tijesta, onda je foccacia savršena stvar za vas.

Ova foccacia inspirirana proljetnim livadama svakako će obogatiti svaki proljetni stol za ručak ili večeru!

foccacia

Recept: Foccacia inspirirana proljetnim livadama

Sastojci:
– 500 g bijelog brašna
– 1 vrećica instant kvasca
– 330 ml mlake vode
– Žličica soli
 – Žlica maslinovog ulja

Nadjev:
– jestivo cvijeće
– začinsko bilje
– maslinovo ulje
– krupna morska sol

foccacia

Postupak: 

1) Pomiješajte kvasac i vodu te pustite da se kvasac aktivira (5 minuta).
2) Zatim pomiješajte sve sastojke. Ako radite rukama, onda prvo miješajte žlicom i onda dobro obraditi tijesto rukama otprilike 10 minuta. Ili jednostavno sve sastojke prebacite u mikser za tijesto i pustite da on odradi posao za vas.
3) Kad je tijesto glatko, pustite da se diže 40 minuta na toplom mjestu.
4) Kalup za pečenje ili namastite maslinovim uljem ili stavite papir za pečenje u njega. Dignuto tijesto zatim prebacite u kalup za pečenje i rukama ga razavaljajte na željeni oblik. Prstima utisnite u tijesto kako bi dobilo one za foccaciu specifične rupe.
5) Stavite nadjev i utisnite ga u tijesto. Stavite vlažnu krpu preko kalupa i pustite da se tijesto još jednom diže 45-60 minuta.
6) Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i foccaciu ispecitw 20-25 minuta.
7) Kada izvadite foccaciu iz pećnice, odmah prelijete malo maslinovog ulje preko nje i pustite da se u potpunosti ohladi.

foccacia

Druge fine i zdrave recepte potraži u rubrici DOBRA HRANA.

 

Marie Wasler 

– Ono što najviše volim su životinje, priroda i kuhanje. Zato sam se okrenula veganskom stilu života i trudim se živjeti na što održiviji način. Kao yoga učiteljica vjerujem da konzumacijom proizvoda životinjskog porijetla ne unosimo samo hranu, nego i osjećaje, iskustva i strahove živih bića što utječe na naše mentalno i spiritualno zdravlje. S toga obožavam približavati biljnu kuhinju široj populaciji i pokazati koliko biljke mogu biti fine.

 

Foto: Marie Wasler

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.