kukuruzni kruh recept

Kukuruzni kruh: recept za domaći kukuruzni kruh

 

Najvažniji recept naših mama i baka vjerojatno je onaj za domaći kruh. Nema ničega što miriše na dom poput svježe pečenog domaćeg kruha čiji mirisi se tako neodoljivo šire cijelim prostorom. I ne možeš dočekati da malo otkineš i zagrizeš ga onako još vrućeg.

O receptu za domaći kruh već smo pisali, ali čarolija s kruhom ne staje tamo. Tu je još pregršt ideja kako i od čega napraviti kruh. Do sada smo se dotakli kruha bez glutena i kruha od heljde, a danas pečemo najslasniji domaći kukuruzni kruh. Iako je u modernom i užurbanom životu često lakše napraviti kukuruzni kruh iz pekača, ovoga puta u receptu za kukuruzni kruh držimo se tradicionalne pripreme s ne toliko tradicionalnim sastojcima.

Kruh od kukuruznog brašna: zašto ga volimo?

Kad se spomene domaći kruh, mene uspomene vraćaju u djetinjstvo u kuhinju moje nane koja je uvijek (i samo) pekla domaći kukuruzni kruh. U doba kada je kruh općenito pao u nezavidan položaj zbog raznih aditiva, boja, rafiniranih sirovina koji se koriste u proizvodnji te u konačnici i samog glutena, varijanta zdravog, domaćeg kruha, čini se savršenom.

Kukuruzni kruh očarava mirisom, teksturom i okusom koji je između kruha i nekog sočnog kolača, a ujedno je kukuruzni kruh kruh bez glutena, što će mnogima značiti puno.

Miješani ili čisti kukuruzni kruh?

Tko je ikada probao ispeći domaći kukuruzni kruh vjerojatno se susreo s problemom da se taj kruh raspada, da je gnjecav, da se kora prepekla, a iznutra ostao nepečen… Pečenje kruha je zaista umijeće, a ispeći slastan kukuruzni kruh koji će se dati lijepo narezati mnogo je lakše ako probamo s miješanim kukuruznim kruhom.

Kako bi ovaj naš kukuruzni kruh i dalje ostao zdrav i bezglutenski, umjesto pšeničnog brašna što većina ljudi koristi, recept koji smo vam priredili kao dodatak koristi i slanutkovo brašno. Pročitajte kako se radi ovaj kukuruzni kruh i uživajte u svakom zalogaju.

kukuruzni kruh recept

Kukuruzni kruh: recept

1 šalica kukuruzne krupice
3/4 šalice slanutkovog brašna
2 žličice praška za pecivo
3 žlice maslinovog ulja
11/2 šalica sojinog mlijeka
1/2 žličice soli

Kako se radi kukuruzni kruh?

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva Celzijusa.
Pomiješajte sve suhe sastojke.
Pomiješajte ulje i mlijeko pa ulijte u suhe sastojke.
Kad dobijete glatku smjesu, ulijte ju u nauljeni protvan veličine 20×10 cm (za 1/2 kg kruha).
Pecite 25-30 minuta pa ostavite 10 minuta da se ohladi. Izvadite iz kalupa.

* Recept preuzet iz kuharice Bez glutena, Jadranke Boban Pejić, u izdanju Nakladničke kuće Planetopija.

Kukuruzni kruh: zdravlje i kalorije

Za razliku od kruha od pšeničnog brašna koji po 100 g ima cca 265 kcal, 100 g čistog kukuruznog kruha daje oko 220 kalorija. Osim toga kukuruzni kruh po 100 g sadrži: ugljikohidrata 31, proteina 4,7 te masti 8,8.

Uspoređujući ove podatke, svakako se preporuča konzumirati kukuruzni kruh ako pazite na kalorije te svoje kilograme i zdravlje.

Budući da kukuruzni kruh ne sadrži gluten idealan je za one koji boluju od celijakije te ne smiju konzumirati namirnice koje sadrže gluten ili za one koji imaju alergiju na pšenicu ili pak intoleranciju na gluten.

Osim toga, dodatna beneficija kukuruznog kruha je što pomaže u probavi i radu crijeva što pridonosi cjelokupnom zdravlju organizma.

Kukuruzni kruh također smanjuje rizik od taloženja lošeg kolesterola na krvnim žilama.

Osim kukuruznog kruha, zdravije opcije su integralni kruh, kruh bez kvasca i kruh bez glutena. 

 

Ostale prijedloge zdravih i finih recepata potraži u rubrici DOBRA HRANA

 

Indira Juratek

 

Foto: Maja Danica Pečanić, Planetopija

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.