hidratacija kože

Hidratacija kože: pripremi svoje lice za hladnije dane

 

Nakon ljetnih mjeseci kad je koža bila izložena sunčevim zrakama i morskoj vodi te se „umorila“ i dehidrirala, jesensko doba je ono tranzitno prema hladnoj zimi.

Hidratacija kože je izuzetno važna, a sada je pravo vrijeme da se koži vrati toliko potrebna vlaga i pripremi ju se za hladnije jesenje i uskoro zimske dane.

Kao i svim ostalim organima, koži je potrebna voda za njezino pravilno funkcioniranje. Nedovoljan unos vode, prekomjerno čišćenje kože, tuširanje vrućom vodom, pušenje, izlaganje sunčevim zrakama itd. sve to utječe na hidrataciju kože odnosno na njezinu dehidriranost. Dehidirirana koža nije tip kože (kao što su suha, masna, mješovita, normalna), već stanje kože na koje se može utjecati i popraviti ga. I masna koža bez obzira što proizvodi višak sebuma može biti dehidrirana.

Kako možemo utjecati na hidrataciju kože?

Osim unosa dovoljne količine vode u organizam, možemo koristiti kozmetičke pripravke koji u sebi sadrže humektante.

Što je humektant?

Humektant je tvar koja vlaži kožu, ali to čini na vrlo specifičan način. Kao hidrofilni (sastojak koji voli vodu), humektant privlači i veže vodu na sebe za razliku od dvije druge kategorije uobičajenih funkcionalnih sastojaka – okluziva i emolijensa – koji djeluju na smanjenje gubitka vode ili obnavljanje lipidne barijere kože. Okluzivi uključuju maslace i voskove, a emolijensi su sastojci kao što su skvalan i trigliceridi.

Funkcija humektanata je privlačenje vode iz zraka u kožu ili iz dermisa (dubljeg sloja naše kože) u vanjski sloj kože. U područjima gdje je vlažnost zraka visoka, humektanti će vodu vezati iz okoline. U slučaju niske vlažnost humektanti će izvlačiti vlagu iz dermisa na površinu kože. Ono što trebamo zapamtiti je da nije sve crno-bijelo. Sastojci i proizvodi za njegu kože trebaju djelovati u sinergiji kako bi kožu održali u optimalnom stanju. Tu na scenu zajedno s humektantima stupaju i spomenuti emolijensi i okluzivi koji stvaraju zaštitini sloj na koži sprječavajući transepidermalni gubitak vode.

hidratacija kože

Koji su najčešći prirodni humektanti koji se koriste u kozmetici?

Kad birate kozmetiku, obratite pozornost na sastav kozmetičkog proizvoda. Ukoliko želite dodatno hidratizirati kožu trebali bi koristiti preparate s nekim od sastojaka opisanih u nastavku.

1. GLICERIN

Glicerin je prozirna tekućina slatkog okusa koja u prevelikim količinama može ostavljati ljepljiv osjećaj na koži. Dobiva se iz biljnih ili životinjskih lipida, ili fermentacijom šećera. Vrlo je blag i ne izaziva iritacije a prema nekim istraživanjima glicerin je najefikasniji humektant za povećanje hidratacije gornjeg sloja kože. Zbog svojih dobrih osobina i relativno je jeftin sastojak, vrlo često se koristi u kozmetičkim pripravcima.

2. SORBITOL

Sorbitol je vrsta ugljikohidrata poznata kao „šećerni alkohol“. Često se koristi u njezi kože, ali se koristi i kao zaslađivač u prehrambenim proizvodima jer ima manje kalorija od šećerne trske. Zbog svoje slatkoće, koristi se u proizvodima za oralnu njegu ili njegu usana. Dobro djeluje i u formulacijama za njegu kože, te osim hidratizirajućih svojstava utječe na poboljšanje teksture gelova, spriječava zamućenje bistrih tekućina. Kožu čini mekanom i nježnom bez ljepljivog osjećaja.

hidratacija kože

3. HIJALURONSKA KISELINA

Hijaluronska kiselina (HA) prirodni je glikozaminoglikan koji se nalazi u vezivnom tkivu tijela. Glikozaminoglikani su dugi nerazgranati ugljikohidrati ili šećeri koji se nazivaju polisaharidi. Glavna je komponenta koja koži daje strukturu i odgovorna je za „punašan“ i hidratiziran izgled. Odličan je humektant jer može na sebe vezati do 1000 puta veću količinu vode od svoje težine. Osim što je odličan humektant, dobar je anti aging sastojak, djeluje protiv bora, povećava elastičnost kože. Osim hijaluronske kiseline postoji i sol hijaluronske kiseline i naziva se natrijev hijaluronat. Natrijev hijaluronat ima manju molekulsku strukturu i bolje prodire u dublje slojeve kože nego hijaluronska kiselina. Dva pojma, hijaluronska kiselina i natrijev hijaluronat koriste se naizmjenično u industriji ljepote, ali dobro je zapamtiti da među njima postoje razlike. Za bolji učinak na kožu, dobro je koristiti proizvode koji sadrže više različitih oblika hijaluronske kiseline.

4. NATRIJEV LAKTAT

Natrijev laktat je natrijeva sol mliječne kiseline i nastaje fermentacijom biljnih šećera. Natrijev laktat je prozirna tekućina koja je vrlo topiva u vodi. Zapravo, može se naći i u našoj koži kao prirodni hidratantni faktor (NMF) i znoju. NMF u našoj koži odgovoran je za održavanje stanica hidratiziranim. Manje je ljepljiv od glicerina, po hidratizirajućim svojstvima odmah iza hijaluronske kiseline

5. MED

Ne možemo završiti ovaj popis, a da ne spomenemo med. Med je prepun spojeva koji su fantastični u njezi kože kao što su vitamini, polifenoli i enzimi. Budući da je ljepljiv, najčešće se dodaje proizvodima za ispiranje kao što su sredstva za čišćenje lica, ali neki ga proizvođači također dodaju u balzam za usne ili druge balzame. Med daje koži posebnu mekoću i sjaj tako da su proizvodi koji u sebi sadrže med posebno cijenjeni pogotovo za dehidriranu, suhu i oštećenu kožu.

 

Iva Vukančić

 

Foto: Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.