Pred nama je 45. Interliber: Izdvojili smo knjige koje vrijedi uloviti

 

Od 7. studenog na Zagrebačkom velesajmu se održava 45. Interliber, omiljena književna manifestacija koju ćete moći posjetiti do 12. studenog 2023. godine.

U tom periodu, tradicionalno se održava i akcija ‘Knjiga svima i svuda’, kojom je omogućeno ljubiteljima knjige doći do brojnih naslova po sajamskim cijenama.

Mi se zbilja veselimo prošetati paviljonima, baciti oko na zanimljive knjige, popričati s ljudima i krenuti kući s punim platnenim torbama novih knjiga koje toliko volimo.

Paviljone 5, 6, 7 i 7a ispunit će više od 300 izlagača iz 13 zemalja (Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Francuska, Hrvatska, Italija, Nizozemska, Njemačka, SAD, Slovenija, Srbija, Švedska, Velika Britanija i Sjeverna Irska) na više od 13.000 m2.

Osim prodaje knjiga, Interliber nudi i brojna predavanja, razgovore s piscima, književne susrete, radionice, koncerte itd. Program možete vidjeti ovdje. Ulaz na sajam je kao i uvijek besplatan.

Unatoč pregrštu događaja koji se zbivaju na ovom sajmu, mi se najviše veselimo povoljnijoj nabavi knjiga s popisa, a u nastavku donosimo izbor stranih i domaćih naslova za koje vjerujemo da bi i vama mogli biti zanimljivi.

Interliber 2023.: Naše preporuke naslova koje vrijedi uloviti

PLANETOPIJA – popularne knjige, noviteti, susreti s autorima i eko-kutak

Na ovogodišnjem Interliberu Planetopiju možete pronaći u paviljonima 5 i 7 gdje će biti brojni popularni naslovi ove Nakladničke kuće, kao i noviteti koji na Interliber stižu ravno iz tiskare. Od ove godine Planetopija u ponudi ima i odabrane naslove na engleskom jeziku i hit proizvode iz eko-kutka Planetopijinih knjižara. Također, Planetopijini autori Nataša Ozmec i Zoran Salopek će potpisivati svoje slikovnice i knjige, a Zdenko Bašić će imati predstavljanje novog izdanja popularne knjige “Mjesečeve sjene”. Ovdje možete saznati datume i satnicu ovih događaja, a u nastavku pogledajte naše preporuke za Planetopijina izdanja.

TAMNA STRANA MOZGA  – Sve tajne naše podsvijesti
Stefan Kölsch, Prijevod: Mirta Lijović

Naša podsvijest munjevito prepoznaje opasnosti ili nagrađivanje, i prije nego što svjesno registriramo situaciju u kojoj se nalazimo. Međutim, podsvjesni obrazac ponavlja iste pogreške: primjerice, brže uočava nedostatke kod drugih i spontano mijenja postojeća sjećanja na temelju novih informacija. Tako počinje začarani krug negativnih misli, autodestruktivne petlje i neraspoloženja u koje upadnemo. Neuroznanstvenik, predavač i autor Stefan Kölsch na temelju aktualnih znanstvenih istraživanja pokazuje kako osvijestiti te obrasce i poboljšati svoje mentalno i emocionalno zdravlje. Ova nam knjiga pomaže da razumijemo tamnu stranu našeg mozga te da lakše izbjegnemo klopke koje si sami podsvjesno postavljamo kako bismo očuvali vlastito zdravlje i dobrobit.

MUDRACI S HIMALAJA – Vječna učenja velikih jogija
Pandit Rajmani Tigunait, Prijevod: Bernard Jan

Ova knjiga istražuje živote osam himalajskih mudraca koji su očuvali pročišćeno znanje i snagu svjetskih duhovnih tradicija. Sanatkumara, Vashishtha, Dattatreya, Parashurama, Shankaracharya, Vidyaranya Yati, Madhusudana Sarasvati i Swami Rama s Himalaje pripadali su tradiciji koja stavlja naglasak na izravno iskustvo istine neograničene pripadnošću određenoj religiji, nacionalnosti, geografiji, eri ili rasi. Pozivajući se na drevne sanskrtske tekstove i 5000 godina staru usmenu predaju, Tigunait kazuje priče koje oživljavaju iskustva ovih mudraca i iskrenim tragateljima pomažu da pronađu vlastiti put do mudrosti i istine.

NEZASITNA MOLEKULA
Kako samo jedan kemijski spoj u mozgu potiče ljubav, seks i kreativnost – i kako će on odrediti sudbinu ljudske vrste
Michael E. Long, Daniel Z. Lieberman

Zašto smo opsjednuti onim što želimo, a dosadi nam kad to dobijemo? Zašto se ljubav tako brzo promijeni iz strasti u ravnodušnost? Zašto su neki ljudi zagriženi liberali, a drugi nepokolebljivi konzervativci? Odgovor leži u dopaminu. Dopamin nam je na početku omogućio da preživimo kao vrsta. Sada, tisućama godina kasnije, izvor je našeg svakodnevnog ponašanja, razvoja civilizacije i kulture, ali i naše mračne strane. U ovoj fantastičnoj knjizi autori primjerima iz svijeta poznatih i bizarnim znanstvenim eksperimentima objašnjavaju djelovanje dopamina u svakodnevnim situacijama, ali i pokazuju kako ga uravnotežiti.

POSTAVITE ZDRAVE GRANICE – Sačuvajte energiju i zaštitite svoje mentalno zdravlje
Melissa Urban

Melissa Urban u ovoj knjizi donosi alate uz pomoć kojih ćete se prestati opravdavati, umanjivati osjećaje i ispričavati se za nešto što ne želite kako bi vaši odnosi postali kvalitetni, zdravi i ispunjavajući. Ovdje ćete pronaći više od 100 primjera koji će vam pomoći da postavite granice u odnosu sa šefom i kolegama, ljubavnim partnerom, roditeljima i svojtom, prijateljima, susjedima, strancima i samim sobom; praktične savjete o jasnom komuniciranju vlastitih potreba; savjete o uspješnom nošenju s osjećajem krivnje, pritiskom i neprimjerenim ponašanjem, tehnike za razvoj zdravih navika u vezi s hranom, alkoholom i tehnologijom.

ŽIVJETI SVOJU VIZIJU – Aktiviraj svoje jedinstvene darove i najveće potencijale
Michael Bernard Beckwith

Duhovni učitelj Michael Bernard Beckwith poziva vas da pogledate svoj život kao neprocjenjivo blago i iskoristite jedinstveni spoj darova, vještina, iskustava i perspektiva koje samo vi posjedujete.

Njegov sveobuhvatni proces životnog vizionarstva, lifevisioning, transformacijska je metoda dubokog istraživanja i duhovne prakse usmjerene na napredak, razvoj i otkrivanje vlastite duše pa u knjizi detaljno opisuje: četiri stupnja svijesti: svijest žrtve, svijest koja manifestira, svijest koja usmjerava i bivstvujućasvijest – obilježja svakog stupnja i kako napredujemo kroz njih; ples sustvaranja – uspostavljanje ravnoteže između napora i predaje; o „mračnoj noći duše” – vodič za snalaženje u neizvjesnom razdoblju prelaska između stupnjeva svijesti te primjenu procesa životnog vizionarstva u svim temeljnim životnim strukturama, uključujući odnose, financije, životni poziv i duhovnu praksu.

8 PRAVILA LJUBAVI – Kako je pronaći, zadržati i pustiti
Jay Shetty, Prijevod: Nenad Patrun

Umjesto da o ljubavi govori kao o eteričnom konceptu ili zbirci klišeja, Jay Shetty, autor bestselera Razmišljaj kao redovnik, u novoj knjizi nudi konkretne korake koji će nam pomoći da razvijemo potrebne vještine kako bismo prakticirali i njegovali ljubav bolje nego ikad dosad. Nadahnut vedskom mudrošću i suvremenom znanošću, objašnjava cijeli proces veze; od prvih spojeva preko zajedničkog suživota pa sve do prekida i novog početka te nam pokazuje kako izbjeći lažna obećanja i površne partnere. Uz pomoć Shettyjevih osam pravila, možemo voljeti sebe, svog partnera i svijet bolje nego što smo ikada mogli zamisliti.

MI SMO PRIJATELJICE
Nataša Ozmec, Ana Salopek

Pronaći prijatelja s kojim zajedno otkrivamo svijet i dijelimo radost i ljubav nešto je najljepše što nam se može dogoditi, a dječja prijateljstva posebno su divna. Ali što se dogodi kada se prijatelji previše isprepletu i ponašaju se kao da su jedno? Ovo je prekrasna priča o dvije nerazdvojne prijateljice, Tako i Treba, koje spoznaju pravo značenje prijateljstva tek kada se razdvoje. Uz živopisne i čarobne ilustracije ova slikovnica poučit će i male i velike vrijednosti prijateljskih odnosa koji naš život čine neopisivo ljepšim i sretnijim.

 

TI, MOJ PREDIVNI DJEČAČE
Nataša Ozmec, Jasmina Kosanović

Autorice hit-slikovnice Ti, moja prekrasna djevojčice, napisale su i oslikale ovu pjesmu ljubavi posvećenu svim voljenim sinovima.

Put od dječaštva do odrasle dobi velika je pustolovina i važno formativno razdoblje života. Da bi naši sinovi postali samostalni, mudri i suosjećajni muškarci, trebamo im dopustiti da hrabro kroče u nepoznato, istovremeno im pokazujući da imaju našu podršku dok savladavaju izazove i otkrivaju tajne svijeta kako bi kao odrasli muškarci živjeli svoj san i bili sretni. Knjiga želja i blagoslova, hrabrenja i utjehe, knjiga ljubavi.

HENA COM – na Interliberu 2023. uz nagrađene knjige, hitove i cijene koje ćete pamtiti

HENA COM će i ove godine biti na svom starom mjestu u paviljonu br. 5, na štandu 8C. Među premijerama će biti nekolicina hvaljenih romana: Pješčana grobnica sjajne indijske autorice Geetanjali Shree, dobitnice međunarodnog „Bookera“, kao i  francuskim „Goncourtom“ ovjenčani, nezaboravni ljubavni roman Živjeti brzo Brigitte Giraud. Iako se veselimo novitetima, na našem popisu se ipak nalaze priručnici za osobni rast i razvoj te romani sa snažnim životnim porukama.

TRAUMA – nevidljiva epidemija
Paul Conti, Prijevod: Maja Rujčević

Možete li zamisliti bolest koja doslovce mijenja vaš mozak, uzrokuje promjene u ponašanju, emocionalnu i fizičku bol, a prenosi se na vašu djecu i unuke? Zvuči nezamislivo, no ona je tu od pamtivijeka. Širi se poput virusa, nevidljiva je i podmukla, i zove se – trauma. Svatko je od nas pogođen njome – težom ili lakšom, pogubnijom ili manje štetnom. Svatko od nas prisiljen je nositi se sa svojom tugom, bijesom, strahom i nesigurnošću. No znamo li odakle takvi osjećaji izviru? I možemo li otkriti gdje smo ranjeni?

U knjizi Trauma – nevidljiva epidemija psihijatar i psihoterapeut dr. Paul Conti jasno i jednostavno objašnjava mehanizme prema kojima ona funkcionira, njezine uzroke i posljedice. Uz konkretne upute za brigu o sebi i prikaze najnovijih znanstvenih istraživanja, u njoj se nalaze i iznimno zanimljive priče iz Contijeve kliničke prakse, koje vam mogu pomoći da zacijelite i budete doista slobodni.

OK JE ŠTO NISTE OK 

Megan Devide, Prijevod: Matija Pospiš

Gubitak bliske osobe izmakne nam tlo pod nogama. I ma što drugi govorili, znamo da više ništa nije u redu. U kulturi koja se srami tuge i smatra je poremećajem što ga treba liječiti, knjiga Megan Devine pravo je osvježenje. Žestoko se suprotstavljajući nametnutim kulturnim normama, nudi nam radikalno nov pristup tugovanju. Tko vam ima pravo reći da napokon morate „preboljeti“? Tko vam ima pravo reći koliko je dugo „normalno“ tugovati? I zašto tješenje ne pomaže?

Megan Devine, psihoterapeutkinja i udovica, iskusila je tugovanje s obiju strana. Iz vlastitog i kliničkog iskustva progovara o gubitcima koji se ne mogu zaboraviti. Kroz priče, znanstveno utemeljena istraživanja i kreativne vježbe, ona nas uči kako živjeti s boli i kako pomoći bliskim osobama koje se s njome suočavaju. Knjiga OK je što niste OK pametan je vodič za ožalošćene, one koji ih vole i sve one koji žele bolje voljeti – sami sebe i jedni druge.

PLAVA ISTINA

Davide Deide, Prijevod: Nenad Maljković

Nakon Puta vrhunskog muškarca, svjetskog bestselera kojim je dopro do milijuna čitatelja diljem svijeta, duhovni učitelj David Deida donosi još jedan praktični životni vodič, ovog puta usmjeren na to kako živjeti u potpunosti svjesno, otvoreno i slobodno, a prihvaćajući sebe, svoje partnere i partnerice, i sve što nas određuje. U Plavoj istini on dijeli s čitateljima riznicu vještina i uvida o otkrivanju istinske srži čovjekove svrhe, strasti i neprigušene ljubavi. U prvom dijelu knjige, Život i smrt, Deida objašnjava kako se otvoriti, osjećajući koliko je god moguće duboko u sebe i široko oko sebe. U drugom dijelu knjige, Ljubav i seks, otkriva kako kročiti spomenutom stazom u divljini prisnih odnosa i kako mudro ploviti kroz zapletaje ljutnje, ljubomore, straha, požude i mnoštvo drugih valova.

KAKO NAS OJAČA ONO ŠTO NAS NE UBIJE

Christopher Willard, Prijevod: Vesna Bosanac

Posljednjih nekoliko godina svjedoci smo niza nesretnih događaja za nas i naš planet – od epidemije korona-virusa, rata u srcu Europe, sve većih socijalnih razlika do sve opasnijih klimatskih promjena. Prošli smo kroz kolektivno traumatsko iskustvo, a svatko od nas sa sobom nosi i osobnu prtljagu… No ugledni američki psiholog Christopher Willardovom nas knjigom podsjeća da su naše tijelo i duh – programirani za otpornost. Posttraumatski stres, tvrdi autor, ide ruku pod ruku s posttraumatskim rastom, a u ovome će vas praktičnom vodiču, utemeljenom na suvremenim znanstvenim spoznajama, uputiti kako da:

• nadvladate uznemirujuće misli, nesigurnost i bol vježbama samosuosjećanja
• regulirate svoj živčani sustav različitim tehnikama disanja
• ojačate svoju psihičku otpornost
• pronađete ljepotu u malim stvarima metodom potpune svjesnosti

Nitko od nas nije pošteđen izazova i teškoća, no svatko ih može pretvoriti u izvor snage.

KAKO SAČUVATI MENTALNO ZDRAVLJE U DOBA PODJELA

Elif Shafak, Prijevod: Mirna Čubranić

U ovom kratkom i intenzivnom eseju književnica i aktivistica Elif Shafak, finalistica nagrade Booker, daje svoj pogled na svijet oko nas, a koji je danas, više nego ikad, obilježen nepravdom, podjelama, patnjom i, najnovijom ugrozom, pandemijskom krizom. Uz priču o vlastitom, preprekama obilježenom odrastanju autorica ukazuje i na spektar emocija zajedničkih većini ljudi: razočaranost, zbunjenost, tjeskobu, ljutnju i apatiju. Možemo li unatoč svim tim uznemirujućim osjećajima sačuvati mentalno zdravlje, temeljno je pitanje u ovom autoričinu apelu za boljim i sigurnijim svijetom. Svojim nas promišljanjima o aktualnoj temi današnjice ova vrsna i nagrađivana spisateljica itekako potiče na razmišljanje.

Kao književnica vjerujem u moć priča da spoje ljude, prošire naše kognitivne horizonte i nježno oslobode naš pravi potencijal za empatiju i mudrost. – Elif Shafak

ŽIVJETI BRZO

Brigitte Giraud; Prijevod: Duška Gerić Koren

Gubitak voljene osobe jedan je od najpotresnijih događaja u životu svakog pojedinca. Brigitte Giraud u lipnju 1999. izgubila je supruga u motociklističkoj nesreći. Dvadesetak godina poslije njezine rane još krvare, ona se baca u srce tame tražeći odgovore na zastrašujuća pitanja vezana uz tu tragediju. A mnogo ih je, i sva počinju sa „što bi bilo“. Boreći se sa snažnim osjećajem krivnje, Giraud kopa po činjenicama, istražuje cijeli niz slučajnosti ne bi li pronašla zrnce nade da se najgore moglo izbjeći.

Za autobiografski roman Živjeti brzo francuska spisateljica Brigitte Giraud nagrađena je Goncourtom 2022. Posrijedi je nezaboravan ljubavni roman, a ujedno i britka, energična introspekcija događaja koji su nepovratno promijenili tijek autoričina života. Uz cijeli niz poetičnih slika iz bračnoga života, uz knjige, filmove i glazbu koji su ih nadahnjivali na vrhuncu njihove sreće, ono što je ostalo, ono što je sve natkrililo, kobni je evergreen: live fast, die young.

DJELA IZ OČAJA

Megan Nolan; Prijevod: Mirna Čubranić

U ime ljubavi ona će učiniti sve. Kuhat će mu, čistiti, prati, podnositi njegovu bivšu djevojku, trpjeti kritike i poniženja, hladnoću i udaljavanje. Čekati ga da joj se vrati kad je napusti. Pridobiti ga svojom pokornošću i obožavanjem. Postat će sve ono što on želi i polako brisati sebe. Sve dok se najednom ne probudi…

Roman Megan Nolan brutalno je iskren prikaz toksičnog odnosa, ljubavnog ludila i opsesije drugim. Prikazujući Dublin 2000-ih godina i mlade ljude u egzistencijalnoj krizi i potrazi za životnom svrhom, autorica u nevjerojatno uvjerljivu debiju bez dlake na jeziku govori o potisnutoj ženskoj seksualnosti, o odnosu prema tijelu, o iluziji ljubavi koja puca na dramatičnu, katarzičnu svršetku romana. Djela iz očaja potiču na preispitivanje vlastitih granica: što smo sve spremni žrtvovati da bismo bili voljeni?

NAUČITI RAZGOVARATI S BILJKAMA

Marta Orriols Balaguer; Prijevod: Nikola Vuletić

Za Paulu, uspješnu doktoricu neonatologije u Barceloni, život se najednom slama na dvoje: prije i poslije. Njezin dugogodišnji partner Mauro smrtno strada u prometnoj nesreći, samo dva sata nakon što joj obznani da je ostavlja radi znatno mlađe djevojke. Sapletena u mrežu tuge, bijesa i srama, Paula počinje dug put pomirenja, probijajući se kroz sjećanja, uspomene i odluke koje je donosila. Je li bila u krivu kada je mislila da ipak teže istome, da mu ne smeta što ne želi brak, da mu odgovara što je razborita, britka i ponekad hladna, protuteža njegovoj toplini i umjetničkim nastojanjima? Na koncu sama u stanu punom Maurovih ocvalih biljaka, utječe se upitnim utjehama, sve vrijeme čuvajući tajnu njegova preljuba pred svima ožalošćenima.

Iznimno uspješan roman katalonske književnice Marte Orriols priča je o gubitku i svemu što dolazi nakon, o pronalasku sebe nakon potpunog raspada i o vremenu koje je potrebno za zacjeljenje i novu nadu. Smješten u Španjolsku 21. stoljeća, Naučiti razgovarati s biljkama pogled je u tugu suvremene, ambiciozne žene, a istodobno posveta prisnim odnosima, kojima je ljubav, ipak, temeljna odrednica.

ZA DORUČKOM

Defne Suman; Prijevod: Marko Šapina

Za doručkom nas vodi na Prinčevski otok Bujukadu 2017. godine, gdje u ljetnoj rezidenciji Širin Sake, nekoć istaknute slikarice školovane u Parizu i navodne ljubavnice Jean-Paula Sartrea, teku pripreme za proslavu njezina stotog rođendana. Okupljaju se članovi najuže obitelji, s njima je i prijatelj, proslavljeni novinar Burak, dok se obiteljski sluga Sadik-usta brine da proslava prođe u najboljem redu. Klupko tajni vezanih za obiteljsku prošlost i članove kojih više nema muče Širinina unuka Fikreta, koji dan prije proslave misteriozno nestaje…

Ispričan iz četiriju različitih perspektiva, ovaj nas višegeneracijski roman upoznaje s obiteljskim tajnama, ljubavima i traumama, kao i važnim povijesnim događajima. Ti događaji nisu utjecali samo na sudbine onih kojih su se izravno ticali, već i na generacije njihovih potomaka. Prošarano umjetničkim referencijama na glazbu i slikarstvo 20. stoljeća, dirljivo je to putovanje u burnu povijest Turske, koje propituje važnost kolektivnog i individualnog sjećanja.

DIJETE PRAŠINE

Nguyễn Phan Quế Mai; Prijevod:Morana Mazor

Smješten u Vijetnam, roman nas vodi u živote nekolicine likova na kojima je rat ostavio dubok trag. Sestre Trang i Quỳnh u godinama najžešćeg sukoba napuštaju svoje selo u potrazi za boljim životom, i u prenapučenu Saigonu postaju barske djevojke, upuštajući se u veze s američkim vojnicima. Napušteni dječak Phong, sin vijetnamske majke i američkog vojnika, nakon smrti svoje zaštitnice kreće u grčevitu potragu za svojim korijenima. A desetljećima nakon rata bivši američki pilot Dan sa suprugom se Lindom vraća u Vijetnam, vođen tajnom željom da pronađe bivšu djevojku. Koliku je cijenu svatko od njih spreman platiti da dobije odgovore za kojima žudi?

Dijete prašine priča je u kojoj se prošlost i sadašnjost isprepliću do neslućenih razmjera, otkrivajući krvavu brazdu među kulturama, rasama i jezicima. Nguyễn Phan Quế Mai, već poznata hrvatskim čitateljima po uspješnici Planine pjevaju, donosi nam još jedan potresan, ali i uzbudljiv antiratni roman o ljubavi i oprostu, služeći se svojim prepoznatljivim alatima: poetičnošću, humanističkim porukama i bilingvalnom igrom. Kao što je i sama rekla, napisala ga je za milijune muškaraca, žena i djece koji su se našli u vrtlogu rata i kojima je nasilje dodirnulo život.

ŠKOLSKA KNJIGA – memoari, povijest, mitologija….

Od noviteta Školska knjiga izdvaja  Tom Felton: S druge strane čarobnog štapića – čarolija i kaos odrastanja u ulozi čarobnjaka, Lou Reed: Vještina ravne crte – moj tai chi, Mladen Tomorad: Stari Egipat – povijest i kultura, Annette Giesecke: Antička mitologija A – Ž (Enciklopedija – Bogovi i božice, junaci i junakinje, nimfe, duhovi, nemani i mjesta), dr. Stuart Farrimond: Znanost začina, Ivica Buljan, Vlado Vurušić: Nogomet – povijest svjetskih nogometnih prvenstava, Hrvoje Barberić: Enciklopedija – Suvremeni ratovi i drugi oblici kolektivnog nasilja nakon 1945. godine, Djela Marije Jurić Zagorke: Grička vještica i Kći Lotršćaka, Djela Ivana Aralice: Narukvica i Petar Gudelj: Gora oko dvora.

S DRUGE STRANE ČAROBNOG ŠTAPIĆA  – čarolija i kaos odrastanja u ulozi čarobnjaka
Tom Felton

Uživajte čitajući memoare slavnoga glumca Toma Feltona čija zabavna osobnost i odličan smisao za humor pršte sa svake stranice. Zaista je zadivljujuće s kolikim je žarom ovaj glumac svoju osobnost prenio u pisanu riječ.
Tom Felton rano je iskusio slavu jer je već s dvanaest godina dobio ulogu Draca Malfoya u filmskoj adaptaciji popularnih romana J. K. Rowling, što ga je katapultiralo među zvijezde i donijelo mu brojne obožavatelje diljem svijeta. Otvoreno i duhovito Tom prvi put govori o iskustvu odrastanja pred kamerama i sa sjetom se prisjeća toga što znači biti dio čarobnjačkog svijeta.

S druge strane čarobnog štapića – čarolija i kaos odrastanja u ulozi čarobnjaka zapažena je memoarska knjiga koja vodi iza kulisa života Toma Feltona, na velikome ekranu i izvan njega, od čarobnih trenutaka u ulozi zlikovca Draca Malfoya do životnih posrnuća i liječenja od ovisnosti. Potpuno iskreno i s mnogo humora, popularni glumac pripovijeda o odrastanju u čarobnjačkom svijetu i istodobnim pokušajima da se snađe među bezjacima tijekom desetljeća provedenog u središtu golema kulturološkog fenomena. Ova uspješnica New York Timesa obvezno je štivo za sve obožavatelje Harryja Pottera, duhovito i zabavno.

TOM GATES – Vještina je vrlina (uglavnom), 10. knjiga
Liz Pichon

Megapopularni serijal o Tomu Gatesu britanske spisateljice i ilustratorice Liz Pichon nastavlja oduševljavati mlade čitatelje i njihove roditelje diljem svijeta. Vrlo uspješan i nagrađivan serijal o Tomu Gatesu preveden je na 40 jezika i prodan u više od milijun primjeraka samo u Velikoj Britaniji, a svojim humorom i superzabavnim crtežima osvaja djecu diljem svijeta, čak i onu kojima čitanje ne spada u omiljene aktivnosti. Iznimnoj popularnosti dale su doprinos i potvrdu prestižne nagrade: Roald Dahl, nagrada za najsmješniju dječju knjigu, nagrada Waterstones za dječju knjigu godine i Red House Award za najbolju knjigu za mlade čitatelje.

OSTALI IZDAVAČI – LUMEN IZDAVAŠTVO, STILUS KNJIGA, HARFA, HARŠA…

U nastavku donosimo kratki izbor drugih izdavača i knjiga koje su nam ili već dugo na popisu ili su tek friško došle iz tiskara, a jako im se veselimo!

IZGUBLJENA UMJETNOST ODGAJANJA (Izdavač Harfa)
dr.sc. Michaeleen Doucleff

Najstarije kulture na svijetu ovladale su umijećem odgoja sretne, dobro prilagođene djece. Što možemo naučiti od njih? U knjizi Izgubljena umjetnost odgajanja Doucleff se sa svojom trogodišnjom kćeri baca u akciju kako bi naučila i prakticirala strategije roditeljstva triju vrlo uspješnih zajednica: obitelji Maja u Meksiku, obitelji Inuita iznad Arktičkog kruga i obitelji Hadzabe u Tanzaniji. Maje su majstori u odgoju kooperativne djece. Inuiti su razvili izuzetno učinkovit pristup za podučavanje djece emocionalnoj inteligenciji. Hadzabe su stručnjaci za odgoj samopouzdane, samoinicijativne djece jednostavnim alatom koji štiti djecu od stresa i tjeskobe. Autorica živi s tim obiteljima i iz prve ruke promatra njihove metode te ih primjenjuje u odgoju vlastite kćeri, i to s upečatljivim rezultatima. Uči kako disciplinirati bez vikanja. Knjiga je ispunjena praktičnim uputama koje roditelji mogu odmah implementirati te nam pomaže preispitati načine na koje se odnosimo prema svojoj djeci.

 

KAKO ODGOJITI EMOCIONALNO INTELIGENTNO DIJETE (Izdavač Harfa)
John Gottman

Kako odgojiti emocionalno inteligentno dijete revolucionarni je vodič za poučavanje djece kako da razumiju i reguliraju svoj emocionalni svijet. Svaki roditelj zna koliko je važno opremiti djecu intelektualnim vještinama koje su im potrebne za uspjeh u školi i životu. Međutim, djeca također trebaju ovladati svojim emocijama. Kao što pokazuje hvaljeni psiholog i istraživač John Gottman, kada ovladaju tom važnom životnom vještinom, emocionalno inteligentna djeca uživat će u povećanom samopouzdanju, boljem fizičkom zdravlju, boljem uspjehu u školi i zdravijim društvenim odnosima. Ova knjiga će roditelje opremiti s 5 koraka u procesu „treninga emocija“. Napisana za roditelje djece svih dobnih skupina, ova će knjiga obogatiti povezanost između roditelja i djeteta te nemjerljivo pridonijeti razvoju generacije emocionalno zdravih odraslih osoba.

HARRY POTTER KUHARICA – Čarobna predjela, magična glavna jela, očaravajuće slastice i čudesni napitci, 2. dio (Izdavač Lumen) 
Joanna Farrow

Često se pitate u kojim biste delicijama uživali da živite u Hogwartsu ili nekome drugome dijelu čarobnjačkog svijeta? Odgovore potražite u Službenoj Harry Potter kuharici – Čarobna predjela, magična glavna jela, očaravajuće slastice i čudesni napitci, 2. dio nadahnutoj filmovima o Harryju Potteru. Ova je kuharica opremljena vrhunskim fotografijama više od 40 recepata za delicije i napitke dostojne gozbe u Hogwartsu!

Zasučite rukave i pripremite Šarene mačeve Sir Cardogana, Poštarsku papicu, Hagridov golemi krepki složenac, Svijetle kekse Draca Malfoya i Sasvim fine trolove bale… Počastite sebe i svoje prijatelje, uživajte u čaroliji pripremanja i kušanja čudesnih delicija, slastica i napitaka s vegetarijanskim, veganskim i bezglutenskim zamjenama.

HARRY POTTER SERIJAL u izdanju MOZAIK KNJIGE 

Serijal knjiga o najpoznatijem čarobnjaku Harry Potteru sastoji se od sedam romana britanske književnice J. K. Rowling. U ponudi Mozaika knjiga ćete pronaći nova izdanja prva tri dijela Harry Potter serijala na hrvatskom: “Harry Potter i kamen mudraca“, “Harry Potter i odaja tajni” i “Harry Potter i zatočenik Azkabana“. Uskoro očekujte i ostale dijelove u izdanju Mozaika!

Zakoračite u svijet magije, avanture i prijateljstva te ne propustite istražiti tajanstveni svijet Hogwartsa i upoznati neke od nevjerojatnih likova. Otkrijte zašto su Harry Potter knjige postale klasici koji su oduševili milijune čitatelja diljem svijeta.

MAČAK KOJI JE POUČAVAO ZEN (Izdavač Stilus)
James Norbury

Ovo je priča o iskusnom zen-mačku koji sazna za usamljeni drevni bor duboko u javorovoj šumi, pod kojim se otkriva sva mudrost svijeta. Stoga se odluči otisnuti na put spoznaje. Na svojemu putovanju susreće živopisne likove: tjeskobnog Majmuna i Kornjaču umornu od života, bijesnog Tigra, zbunjenog Vučića i gramzivu Vranu. Svatko od njih ima svoju priču i lekciju koju želi podijeliti. Ali nakon neočekivanog susreta sa zaigranim Mačićem, Mačak iz temelja počinje sve preispitivati… Mačak koji je poučavao zen Jamesa Norburyja govori o sasvim posebnom mačku u izuzetnoj pustolovini. Namijenjena čitateljima svih dobi, priča je to neodoljive ljepote koja donosi bezvremensku mudrost.

 

PRELJUB (Izdavač Vorto Palabra) 
Esther Perel; Prijevod: Senka Galenić

Esther Perel psihoterapeutkinja je i autorica bestselera najprodavanijih knjiga na ljestvici New York Timesa, koja se danas smatra jednim od najpronicljivijih i najoriginalnijih glasova o suvremenim vezama. Tečno govori devet jezika, kao terapeutkinja ima praksu u New Yorku te istovremeno radi kao konzultantica najmoćnijih tvrtki diljem svijeta. Njeni proslavljeni TED govori imaju više od 20 milijuna pregleda a međunarodni bestseler Parovi u zatočeništvu postao je književnim fenomenom prevedenim na 25 jezika. Esther Perel radi i kao izvršna producentica i voditeljica popularnog podcasta Where Should We Begin? O autorici više možete doznati na web stranici EstherPerel.com ili je pratiti na Instagramu pod korisničkim imenom @EstherPerelOfficial.

Razgovor o preljubu danas često izaziva podjele, sugovornici se međusobno osuđuju i uskogrudno se drže svojih stavova. Svjetonazor nam je sve slobodniji i kulturološki smo sve otvoreniji prema seksu, ali nevjera je i dalje obavijena velom tajne i srama. Psihoterapeutkinja Esther Perel već više od deset godina istražuje temu preljuba, razgovarajući s bračnim partnerima i ljubavnim parovima o njihovim iskustvima, očekivanjima, razočaranjima i osjećajima. O srušenim snovima, raskinutim sponama, ljudskim čežnjama i ljubavnim utjehama. Ova knjiga njezin je poticaj razumijevanju i novom načinu razmišljanja te kvalitetnoj raspravi o jednom od aspekata ljudskoga ponašanja koji je prisutan oduvijek. Priča o preljubu jest priča o našim odnosima s drugima – s partnerima i ljubavnicima, sadašnjima i bivšima, budućima i zaboravljenima – priča je to o davanju i primanju, o uzimanju i gubljenju, o pomirenju i prihvaćanju. Autorica u knjizi otvara mnogo pitanja i čitatelju daje slobodu da odgovarajući na njih zaviri u svoje srce.

OSJEĆAJTE SE LAKŠE (Izdavač Stilus) 
Yung Pueblo

Put američkog umjetnika i inspirativnog govornika yung puebla do istinskog ozdravljenja počeo je nakon što su godine življenja na samom rubu životnog ponora ostavile dubok trag u njemu. Tražeći put kojim će krenuti naprijed, otkrio je da mu iskreno samopropitivanje pomaže u rješavanju tjeskobe i strahova od kojih je bježao, što mu je naposljetku pomoglo da se više ne osjeća „kao stranac u vlastitu srcu i umu“. Nakon što se posvetio meditaciji i pisanju, konačno se počeo osjećati i „mentalno lakšim“, s više ljubavi koja je navirala u njemu iznutra. To nije bio lak put – niti je još okončan – ali pokazao mu je da je istinsko ozdravljenje moguće.
U ovoj inspirativnoj knjizi yung pueblo otkriva nam kako svi možemo napredovati, rasti i izliječiti sami sebe kroz proces suosjećanja, otpuštanja i ljubavi. Kada se riješimo bremena starih obrazaca i loših uvjerenja, naš će se um konačno osloboditi napetosti koje ga opterećuju, a naše misli napokon će biti u stanju povezati se sa sadašnjošću – svijet oko nas postat će bolje i privlačnije mjesto na nove živopisne i izazovne načine.

„Da biste nastavili napredovati kao najbolja verzija samoga sebe, ključno je ponavljanje. Prakticirajte ljubav prema sebi i drugima i ona će postati snažnija; izmaknite se iz svoje perspektive da biste shvatili tuđu; namjerno osjećajte radost zbog tuđih uspjeha i zavist će izgubiti svoju moć; posvetite vrijeme osjećanju zahvalnosti i uskoro ćete je osjećati bez napora.“

ŠAMANSKA KNJIGA ŽIVLJENJA I UMIRANJA – Alati za iscjeljenje tijela, uma i duha (Izdavač Harša) 
Dr. Alberto Villoldo, Anne O’Neill

Alberto Villoldo, je psiholog, medicinski antropolog i autor koji je učio umijeće iscjeljenja od amazonskih i andskih šamana kroz više od dvadeset i pet godina. On vodi Four Winds Society, u kojem obučava pojedince tehnici energetske medicine i povratka dijelova duše.

Jedan od pionira u području energetskog iscjeljivanja i šamanizma prepričava dvanaest priča o čudesnim iscjeljenjima; dvanaest priča u kojima ljudi kroz upotrebu šamanskih energetskih tehnika doživljavaju nevjerojatna fizička i emocionalna iscjeljenja. Upoznajte plesačicu koja je jedva mogla hodati sve dok nije prošla kroz seriju tretmana s Villoldom, poslovnu ženu koja se oslobađa glavobolja i otkriva prednosti integriranog unutarnjeg života, te mladu ženu koja se suočava sa svojom prošlošću i oporavlja od paralizirajuće depresije. Svaka od ovih priča utemeljena je na Villoldovom iskustvu kao iscjelitelja, tradicionalnog stručnjaka za mentalno zdravlje i sljedbenika starosjedilačke mudrosti i predaja iz cijelog svijeta. Konačno, Villoldo pokazuje kako šaman pomaže otkriti našu vlastitu sposobnost za samoiscjeljenje. Upoznaje nas s fizičkim, mentalnim i duhovnim bolestima te predstavlja tehnike koje nas mogu iscijeliti, obnoviti i učiniti potpunima.

 

Interliber je najveća književna manifestacija u Hrvatskoj. Interliber je mjesto na kojem iz godine u godinu slavimo knjigu, mjesto je to koje okuplja ljubitelje knjiga, čarolije pisanja i mjesto koje okuplja i velike i male kako bi zajedno podijelili ljubav prema pisanoj riječi. Interliber nam sutra otvara svoja vrata. Vidimo se!

 

Indira Juratek

Foto: Freepik, PR

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.