parallax background

Afirmirana slikarica i psihologinja Tara Beata Racz otvara novu samostalnu izložbu pod nazivom Eros i Psiha u Galeriji Kvart

Slijediti svoje snove – Usuđujete li se vjerovati da je to moguće?
3. svibnja 2023.
Kako svjesnije komunicirati s djecom: 5 alata svjesne komunikacije s djecom
4. svibnja 2023.

 

U srijedu, 3. svibnja 2023. u 18 sati mlada afirmirana slikarica i psihologinja Tara Beata Racz otvara svoju novu samostalnu izložbu pod nazivom Eros i Psiha u Galeriji Kvart u Westgateu.

U predgovoru o izložbi Sanda Stanačev Bajzek piše da Tara ne uzima mit o Erosu i Psihi kao motivski imperativ već kao model osobne transformacije, revalorizirajući njegovu važnost u suvremenoj kulturi kao vrijednog edukativnog obrasca koji nam može pomoći prevladavanju nagonskog i iracionalnog u nama.

“Prolazeći općim mjestima naših civilizacijskih spoticanja, u potrazi za vlastitim ženstvom, odnosno ljudstvom, Tara u grčkom mitu pronalazi ključan arhetip kao nebeski model kojim će krenuti na put osobne transmutacije. Koristeći se simbolikom mita kao jasnom vizualnom formom, Tara razotkriva moć njegova unutarnja identiteta, pomažući nam putem putem slike proniknuti dublje, sondirati i vlastitu dušu. Slike nisu stoga tek prenositelji njezine likovne ideje, već postaju kanalima kroz koje se izmjenjuju vidljivo i nevidljivo, svjesno i nesvjesno, animus i anima, id i ego. Prolazeći općim mjestima naših civilizacijskih spoticanja, u potrazi za vlastitim ženstvom, odnosno ljudstvom, Tara u grčkom mitu pronalazi ključan arhetip kao nebeski model kojim će krenuti na put osobne transmutacije. A on je, poput pradavnog sjećanja, duboko pohranjen u našoj podsvijesti. Stoga je potrebno zaroniti duboko, nadvladati tamnu stranu svoga bića – vlastitu zvijer. Istu onu koju Tara pridružuje ženskoj figuri, stavljajući ih u odnos začudne simbioze koji emanira erotskom nabijenošću. Životinje simboliziraju nesvjesno i nagonsko u nama koje trebamo nadvladati, a svaka mitska priča u sebi nosi borbu u kojoj se njezini akteri nakon inicijacije bore sa svakojakim zvjerima, prolaze razna iskušenja, kako bi kroz prepreke i poteškoće uklonili sve lažne oslonce i došli do istinske prirode duše. Razložan je stoga odabir mita o Erosu i Psihi, kao idealnog arhetipskog modela kojim Tara podvrgava sudu ne samo svoje likovno već i svoje psihološko umijeće. Naime, ova mlada slikarica i psihologinja, inspirirajući se Psihinom borbom za Erosovu ljubav, slikom vizualizira prepreke koje mora savladati na putu postizanja vlastite psihičke zrelosti. Ostavljajući, baš kao što to čini otiscima ruku u polju svoje slike, virtuozan vizualan trag vlastitog stvaralačkog bivanja. Ostajući vjerna figurativnom izrazu, koji sada koketirajući s kanonima antičkih slikovnih prikaza i dalje zadržava prepoznatljiv slikarski idiom – „matissevsku“ kolorističku gradnju, znak polumjeseca kao osobne signature te konstantnu dozu intelektualne znatiželje koja teži neprestanom stvaranju novog.“

Tara Beata Racz je diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu (2016.) i slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ksenije Turčić (2019.). Završila je i edukaciju iz Kliničke ekspresivne art terapije kod izraelskog art terapeuta i psihologa Avija Goren Bara.

Dosad je izlagala na nekoliko skupnih izložbi od kojih se ističu Koloristički dijalozi u Galeriji Forum (2018), Oni odlaze u Glipototeci HAZU (2019), 5. bijenale slikarstva u HDLU (2019), 6. bijenale slikarstva (2021), One su tu u Galeriji likovnih umjetnosti „Slavko Kopač“ (2020), Situacija u Galeriji Forum (2020) te na samostalnim izložbama Psihonautika (2018) u Knjižnici Marije Jurić Zagorke, Prostor susreta (2020) u Centru za mlade Bunker, Transanimalia (2020) u Galeriji Zlati Ajngel, Hibridi (2021) u Galeriji Šira, Ples sa sjenama (2021.) u Galeriji Jozo Kljaković, Žabe (2021) u Galeriji Sv. Krševana, What condition my condition is in (2022) u Zelenim i plavim Sesvetama, Hurry up, take your time (2023) u Galeriji Crta. Na 5. bijenalu slikarstva dobila je HPB nagradu za mladog umjetnika.

Izložba će biti otvorena od 3. svibnja do 2. lipnja 2023. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.