parallax background

Ivona Kovačević Nemec: Moja je misija pomoći ljudima da se vrate sebi i u svoje srce

9. svibnja 2021.
torta od mrkve
Veganska torta od mrkve sa zobenim brašnom
9. svibnja 2021.
mini higijenski set
DIY: Mini higijenski set
10. svibnja 2021.

 

Ivona Kovačević Nemec, vlasnica je Anahata holističkog centra, autorica na Budi dobro, certificirana aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja, učiteljica meditacije, yoga učiteljica, Timeline Healing terapeut, učiteljica dječje yoge po Rainbow Kids metodi, Reiki, P.E.M. i Raindrop terapeut te je trenutno u superviziji za certificiranu voditeljicu obiteljskih i sistemskih konstelacija.

U svom radu koristi grupnu i individualnu poduku iz tradicionalne Vedske Shakti meditacije, postavlja klijentima individualne i grupne te online sistemske i obiteljske konstelacije te im kroz fitoaromaterapiju pomaže da se bolje nose sa svakodnevnim stresom i riješe probleme i traume koji ih opterećuju.

Naša urednica Indira Juratek s Ivonom je porazgovarala o cijelom spektru lijepih stvari koji čine Ivonin put kojim pomaže drugima. Što joj je Ivona sve otkrila čitajte u nastavku.

ivona kovačević nemec

Iako se već godinama baviš duhovnim radom, nedavno si otvorila Anahata holistički centar. Što te ponukalo da kreneš u tom smjeru? Što nudiš u svom centru? 

Moja je misija pomoći vam da se vratite sebi, u svoje srce i živite ispunjen, miran i sretan život, jer kad širimo obzore svoje svijesti, gradimo bolji svijet za nas i našu djecu, svijet u kojem živimo bez straha, u kojem smo slobodni, u kojem imamo pravo na sreću, na svoje potrebe i podršku. Anahata holistički centar zamišljen je kao mjesto podrške, mira, uvida, novih znanja i promjena.

Anahata holistički centar nudi fitoaromaterapijske konzultacije,individualne i grupne sistemske i obiteljske konstelacije, individualne i grupne tečajeve Vedske Shakti meditacije, individualne i grupne Timeline Healing meditacije, individualne i grupne radionice izrade aromakozmetike te individualne i grupne detox radionice. Zainteresirani više mogu saznati na anahata.com.hr

Kako je započeo tvoj duhovni put i put povratka k sebi?

Moj put započeo je prije više od dvadeset godina Reikijem. Od tada sam završila tridesetak edukacija među kojima su Fitoaromaterapija, Aromaterapija, Vedska Shakti meditacija, Yoga Teacher Training, Timeline Healing, Raindrop terapija, refleksoterapija, osnove Ayurvede. Svaka od edukacija dala mi je dragocjene uvide, alate i znanja o ljudskoj duši, tijelu i zdravlju koji obogaćuju moj rad s ljudima.

ivona kovačević nemec

Što te motivira i veseli u tvom radu s ljudima?

Ono što me pokreće u svakodnevnom poslu fitoaromaterapeuta i učiteljice meditacije te konstelatorice je promjena koju vidim u očima klijenta, lice koje postaje opuštenije, smirenije. Zato sam zahvalna na svom poslu – uživam služiti ljudima na putu oporavka, iscjeljenja, pronalaska sebe.
Posebno volim individualni rad, mogućnost da se potpuno posvetim osobi. Mnogi ljudi preferiraju individualni rad i osjećaju se osjećaju sigurnije kad svoje probleme i životne teškoće dijele samo s terapeutom.

Pokreće me to kada vidim na kraju rada osmjeh na licu klijenta, kada osjetim kako je energija drugačija, sjaj u njihovim očima i tada znam da sam ponovo nešto dobro napravila za svijet, ljude, za sve.

Volim učiti i educirati se, volim upoznavati zanimljive ljude od kojih mogu puno naučiti. Volim staviti slušalice u uši i sama šetati. Volim konstelacije i voditi ih i kada ja postavljam svoju konstelaciju kod kolega konstelatora. Najdraži mi je mir, jer s mirom sve imam. I ljubav, bez ljubavi i istinskog pravog kontakta s drugim ljudskim bićem nema ništa smisla.

ivona kovačević nemec

Rekla si mi da te inspiriraju ljudi, njihove priče, život, izazovi, mogućnosti, pronalazak mira i sreće. Možeš li zamisliti da radiš drugačije? 

Ne mogu drugačije, moj posao je moja velika ljubav. Najvažnije mi je da konačno mogu raditi ono što svim srcem volim, u čemu uživam, u čemu sam dobra. Rad 1 na 1 me ispunjava i tu sam na svom terenu. Volim vidjeti promjenu u očima klijenta nakon konstelacije, lice koje postaje drugačije, opuštenije, smirenije. Bitna mi je i diskrecija i povjerenje, tako da klijenti znaju da mi mogu vjerovati i osloniti se na mene kada im je potrebna pomoć.

Možeš li nam reći više o sistemskim konstelacijama?

To je tehnika koju je osmislio njemački psihoterapeut Bert Hellinger, a koja omogućava dobivanje uvida u bit našeg problema, pogled na taj naš problem iz neke nove perspektive te nam pokazuje moguća rješenja. Sistemske konstelacije nam pomažu da vidimo, doživimo i spoznamo sebe u kontekstu sistema (cjeline) te da ostvarimo kvalitetan odnos i povezanost sa tom cjelinom. Tako se naš odnos prema samima sebi i okolini mijenja, javljaju se novi uvidi, razumijevanje, suosjećanje i naša svjesnost raste. Konstelacije se postavljaju u grupi ili individualno, a podrazumijevaju diskreciju, razumijevanje te međusobno poštovanje i podršku.

Kod konstelacija fokus je na rješenju, a ne na problemu. U našem sistemu su sva rješenja i resursi koji vode do rješenja problema koji nas muče. Resursi su opcije koje nismo koristili ili ih nismo bili svjesni, sve ono što nam može pomoći da riješimo svoj problem: osobe, informacije, sposobnosti… Svako od nas ima u svom sistemu sve što mu je potrebno i sa svime smo povezani. Svaki problem se može riješiti ako smo spremni vidjeti i prihvatiti rješenje.

Konstelacije nam donose sposobnost dubokog suosjećanja, jer vidimo kako je to hodati u tuđim cipelama, vidimo kako svi istu situaciju različito doživljavamo. Konačno razumijemo zašto se netko ponaša na određeni način, zašto nikako ne može dati ono što toliko želimo, zašto ne može nešto napraviti ili izgovoriti, zašto ga nešto boli, zašto se boji.

ivona kovačević nemec

Za one koji nikada nisu postavljali konstelaciju možeš li objasniti zašto se one postavljaju?

Kako bi dobili novi uvid i riješili svoje probleme u odnosima s partnerom i djecom, obiteljskim odnosima, poslovne probleme, osobne probleme, zdravstvene probleme, kako bi imali širu sliku pri donošenju teških odluka, kako bi uočili i promijenili naše obrasce ponašanja koji nas vode kroz život, kako bi riješili konflikte, kako bi pronašli i zauzeli svoje mjesto u sistemu (obitelj, društvo, tim, organizacija, grupa), kako bi se lakše mogli nositi sa stresom i burn out sindromom te vlastitim ograničavajućim uvjerenjima. Ukratko, kako bi dobili novi uvid u bilo koju temu koja nam je trenutno u fokusu pažnje.

Konstelaciju mogu postaviti sve punoljetne psihički zdrave osobe koje su spremne promijeniti perspektivu i pogled na postojeći problem ili situaciju te tako dobiti uvid u nova moguća rješenja.

Već si dugo naša fitoaromaterapeutkinja i čitatelji mogu uživati u tvojim edukativnim tekstovima te se posvetiti DIY i home made pripravcima. Međutim, ti daješ i individualne fitoaromaterapijske konzultacije te izrađuješ prirodnu kozmetiku Anahata. 

Da, na individualnim fitoaromaterapijskim konzultacijama zajedno s osobom dolazim do idealnog prirodnog rješenja kako bi ublažili i riješili zdravstvene probleme prirodnim putem.

ivona kovačević nemec

ivona kovačević nemec

Spomenula si da si Timeline Healing terapeut. Možeš li naše čitatelje upoznati s ovom tehnikom koju je osmislio poznati kanal Sal Rachele? 

Timeline Healing tj. iscjeljivanje vremenske linije je duboka vođena meditacija, koju je osmislio Sal Rachele, nježan, iscjeljujući i opuštajući proces. Svi trebamo dubinsko iscjeljivanje od svakodnevice, kaosa, nemira, trauma koje nosimo. Ova meditacija uvodi nas u theta stanje moždanih valova kako bi se riješila tema koja je vama trenutno aktualna: pronalaženje životne svrhe, uklanjanje straha, razvijanje intuicije, iscjeljenje, kontakt sa svojim Višim Ja.

Tehnika je učinkovita budući da nas vraća do samog uzroka problema i blokada te ih pomaže iscjeliti i otpustiti. Osim icjeljivanja, povezujemo se s našim Budućim Ja, koje postaje naš vodič i savjetnik, omogućavajući nam brži i lakši put donošenja odluka i ostvarenja naših ciljeva i želja.

ivona kovačević nemec

I za kraj, što za tebe znači biti dobro?

Biti dobro znači biti u miru sa samim sobom, sa svojim mogućnostima, ali i ograničenjima, prihvatiti sebe, dati sebi sve što nam je potrebno.

 

Foto: Marina Ćosić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.