srpanj bez plastike

“Srpanj bez plastike” – donosimo ideje kako možete reducirati plastiku u svakodnevnici

 

Mjesec srpanj poznat je kao mjesec bez plastike te mjesec u kojem se ljude dodatno potiče na osvještavanje o njezinim dugoročno negativnim učincima za planetu.

Reduciranje plastike kod mnogih u startu izaziva gnjev i otpor, jer smo od uvijek naučili funkcionirati u suživotu s raznim oblicima umjetnog materijala. Opetovana upotreba plastike postepeno se implementirala u svaki kutak ljudskih potreba zbog toga što je cjenovno povoljnija u usporedbi s njenim održivim alternativama. I tako smo za tren oka došli do točke gdje je sve oko nas u ogrtaču plastike, od svježih namirnica poput voća i povrća, do kruha, mesa i zapravo svih ostalih postojećih proizvoda koje svakodnevno koristimo. Nažalost, zbog jednostavnosti koju pruža, svako novo rješenje koje se odupire mehanizmu pakiranja i kupovanja plastike kod ljudi vrlo često izaziva nezainteresiranost argumentiranu manjkom vremena za takav oblik angažiranosti.

No, rješenje ovog problema je vrlo jednostavno i ne krade vrijeme već uči, tjera na razmišljanje i potiče na male, ali uvelike vrijedne promjene. Redukcija plastike ne mora nužno značiti da svaki komadić njezina postojanja u našoj rutini eliminiramo već je sasvim dovoljno da se krene malim koracima. Isto kao što ne biste nakon prvog trkačkog treninga otišli trčati maraton, tako ne morate toliko strogo shvatiti ni redukciju plastike.

srpanj bez plastike

U nastavku vam pišemo nekoliko prijedloga s kojim možete lagano krenuti k promjeni, a usput se i zabaviti:

1. KUPOVINA SVJEŽIH NAMIRNICA I PLODOVA

Platnene vrećice jedno su od rješenja za kupovinu namirnica koje nisu već unaprijed zapakirane. Vrećice se mogu vrlo povoljno kupiti u raznim trgovinama, ali se vrlo brzo i jednostavno mogu sašiti u proizvoljnim dimenzijama za točno određene namirnice koje najčešće kupujete.

Ako za kupovinu zaboravite ponijeti svoju platnenu vrećicu ili ste osoba koja teško stvara novu naviku, prilikom kupovine svježeg voća i povrća tvrđih tekstura, vagati ih možete i bez vrećice (npr. banane, lubenica, avokado, celer, kupus i slično) ili nekoliko namirnica koje morate vagati, možete vagati unutar jedne vrećice tako da za svaku namirnicu ponovno pokrenete vagu, a naljepnice s cijenom lijepite jednu do druge.

srpanj bez plastike

2. PONOVNA UPOTREBA

Ako se kući iz kupovine ipak vratite s nekoliko plastičnih vrećica ili ste potrošili proizvod zapakiran unutar plastične vrećice (npr. wc papir), plastičnu vrećicu nemojte baciti već ju iskoristite kao vreću za smeće. Na taj način reducirate dodatnu potrošnju namjenskih vrećica za smeće.

Isto tako, bočice od šampona ili krema iskoristite kao bočice za deterdžent u kuhinji ili kao posudice za DIY sredstva za čišćenje kuhinjskih elemenata i namještaja.

3. KAVA ZA VAN

Mini termosica ili šalica za višekratnu upotrebu lako može eliminirati upotrebu plastičnih čaša prilikom kupovine kave za van.

Kao DIY varijantu višekratne šalice možete iskoristiti malu staklenku (na primjer od maslina ili kikiriki maslaca), a prije upotrebe potrebno ju je dobro oprati i prokuhati kako bi isparili svi mirisi.

srpanj bez plastike

4. HIGIJENSKI ULOŠCI

Higijenske uloške koji u sebi sadrže plastiku možete zamijeniti upotrebom menstrualne čašice, a o čijoj smo dobrobiti pisali u članku na sljedećem linku.

Žene sa stalno prisutnim iscjetkom uobičajene dnevne uloške mogu zamijeniti pamučnim ulošcima. Pamučni ulošci dodatno ublažuju razne upale, iritacije i gljivične infekcije koje su vrlo često posljedica svakodnevnog korištenja higijenskih uložaka.

srpanj bez plastike

5. PLANIRANA KUPNJA U VEĆIM KOLIČINAMA

Planirana kupovina u većim količinama eliminira kompulzivno kupovanje i upotrebu plastičnih vrećica što će se na godišnjoj razini pokazati kao veliki pomak u redukciji.

6. RECIKLIRANJE OTPADA

Razvrstavanjem otpada lakše ćete dobiti uvid koja se vrsta otpada najviše akumulira unutar kućanstva, na poslu ili u školi te je neupitno da će se kanta za plastiku najbrže i najlakše popuniti.

7. SKLADIŠTENJE NAMIRNICAsrpanj bez plastike

Svaki sljedeći put kada ispraznite staklenku od krastavaca, cikle i sličnih namirnica, nemojte ju baciti već ju sačuvajte i iskoristite za skladištenje namirnica koje kupujete na veliko. Takav oblik skladištenja najisplativija je alternativa uobičajenim plastičnim posudicama, a isto tako pomaže u borbi protiv moljaca i čuvanju dugotrajnosti žitarica, brašna i sličnih namirnica.

 

Zaboravite savršeno i samo dajte sve najbolje od sebe. Za početak je dovoljna i jedna platnena vrećica, a s vremenom će se pojaviti i druga te će se razina svijesti prirodno početi širiti. Ne budite strogi prema sebi, jer svaki vaš mali korak nadahnuti će drugu osobu u vašoj blizini na isti što će rezultirati dugoročnom promjenom izbora i percepcije plastike.

 

Dajana Kocijan

 

Foto: Pexels, Unsplash

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.