marina ćosić

Marina Ćosić: Kako mislima promijeniti svoj svijet

 

Stvar započinje s mišlju. Većina naših djela započinje mislima koje slijede akcije, koje su zapravo reakcije na misli koje smo imali. Mislima, djelovanjima te mislima o djelima stvaramo uvjerenja o sebi i svijetu. I iako većina naših uvjerenja dolazi iz podsvijesti, misli su te koja uvjerenja oblikuju. Da pojasnim.

Prva stvar koju doživite kad ujutro otvorite oči nakon buđenja, osim osjećaja naspavanosti ili ne, su misli. Lijepe ili ružne, same po sebi misli nemaju osobitu snagu. Ako malo razmislimo o tome, shvatit ćemo da samo misleći ne možemo napraviti puno, zar ne? Ono što misli čini moćnima jesu osjećaji koje im pridružujemo. Kada oko neke misli stvorimo osjećaj, tada se naša energija pokreće. U nama se stvaraju vrtlozi energije u tijelu koji čine da osjećamo ugodu, nelagodu, uzbuđenje, strah ili nešto drugo. Iako postoji čitav raspon osjećaja, emocija u principu može biti samo dobra ili loša, pozitivna ili negativna, i tu je zapravo ključ svega.

marina ćosić

Ponavljana misao stvara uvjerenje

Ako se misao koju je slijedio osjećaj opetovano ponavlja, s vremenom će u nama oblikovati određeno uvjerenje. Primjerice, ako vas šef na poslu pohvali za dobro obavljen zadatak, u vama će misao da ste dobro obavili posao stvoriti dobar osjećaj. Mozak i tijelo željet će potvrdu tog iskustva, pa će stvoriti priliku za ponavljanje. Svjesno ili ne željet ćete ponoviti to iskustvo jer vam je činilo dobro. Vaše dobre misli i dobar osjećaj stvaraju pozitivno ozračje u kojem je lakše doći do ponovnog iskustva kojem težimo, a ukoliko do njega dođe, ponovna potvrda dobrog rada od šefa u vama potvrđuje uvjerenje koje ste stekli. Što se više iskustvo ponavlja, vaše je uvjerenje stabilnije. S vremenom više nećete trebati potvrdu šefa da dobro radite, već će vaše uvjerenje postati integrirani dio vas, postat će – VI.

Možda je ovo malo generalno sročeno, jer postoji tu niz drugih okolnosti poput vlastite osobnosti, prošlosti, uvjerenja koja smo stekli u djetinjstvu, kako su se planete i zvijezde posložile u trenutku kada smo se rodili. Sve će to utjecati na našu percepciju svijeta i naše reagiranje/odgovaranje na podražaje iz okoline. Međutim, sve to je divna prilika za duboku introspekciju, spoznaju, upoznavanje sebe i svojega bića, što zaista višestruko obogaćuje naše živote.

marina ćosić

Mislima promijenite svoj svijet

Sada dolazi zanimljivi dio, ono zbog čega sam željela pisati o tome kako mislima možemo promijeniti svoj svijet. Stvar je da ne moramo dobiti vanjsku potvrdu o nečemu da bismo stekli uvjerenje, a danas nam znanost to i potvrđuje. Svojim mislima, osjećajima koje im pridružujemo i djelovanju koje će uslijediti možemo sami utjecati na promjenu sebe i vlastitog okruženja.

Ako ste čitali prethodni članak u kojem sam pisala kako postati promjena koju želite vidjeti, sjetit ćete se citata koji sam tamo navela. ‘Uvijek pazi na svoje misli, jer one postaju riječi. Uvijek pazi na svoje riječi, jer one postaju djela. Uvijek pazi na svoja djela, jer ona postaju navike. Uvijek pazi na svoje navike, to će biti tvoja sudbina.’

Sada pogledajte sljedeći primjer. ‘Ja sam tako neorganizirana.’ Ova izgovorena misao stvorit će u meni nelagodan osjećaj, jer neorganiziranost nije najbolja osobina. Mozak i tijelo željet će potvrdu izrečenoga, pa ću uskoro u svom životu dobiti primjer toga. Vidjet ću ladicu koja je razbacana, otvorit ću neuredan ormar, neću moći pronaći olovku, bilježnicu ili punjač, ili ću zaboraviti na dogovor. Takvo iskustvo potvrdit će u meni misao koju sam izrekla + osjećaj koji sam stvorila čineći tako moje uvjerenje stabilnijim. Prvom sljedećom prilikom opet ću pomisliti kako sam neorganizirana (jer je to ono što su mozak i tijelo zapamtili), i opet dobiti potvrdu u fizičkom obliku. Manifestacija na djelu.

marina ćosić

Kako promijeniti uvjerenje?

No dobro, kako napraviti nešto konkretno? Lagala bih kada bih rekla da je ovo lagan zadatak, jer nije. Ali nemojte da vas ova rečenica obeshrabri. Radi se samo o vama, koliko jako želite nešto promijeniti i koliko ćete biti ustrajni.

Kada bih sljedeći put pomislila da sam neorganizirana, zastala bih. Je li to zaista tako? Želim li zaista da to bude moja stvarnost? Ako mislim da ne mogu to promijeniti, neću moći. Ako mislim da mogu i ako želim, mijenjam percepciju. ‘Ja sam organizirana kada to želim biti.’ Ili, ‘Svakim danom postajem sve više organizirana’. Ili onako kako ja to volim, ‘Ja sam organizirana’. Svaka od ovih rečenica donijet će vam u život točno ono što ste njome izrekli. ‘Ja sam organizirana’ u meni stvara dobar osjećaj. I nemojte to zamijeniti s ‘fake it ‘till you make it’. Mirna sam jer ne moram brinuti o tome kako ću postati organizirana (jer ja to već jesam, makar sam na samom početku), a u međuvremenu djelujem na način koji će mi u fizičkom životu donijeti potvrdu za to. To može biti pospremanje jedne ladice, ormara, rokovika. Može biti otvaranje google calendara i korištenje istoga, može biti bullet journaling za lakše snalaženje u aktivnostima, dogovorima, praćenje navika i slično, ili bilo koja druga sitnica koja će moju misao, želju i namjeru potvrditi i doprinijeti tome da postanem – organizirana.

marina ćosić

Rad na sebi je jedino što se isplati

Možda ne možemo preko noći postati uvjereni u nešto toliko da to sutra postane naša stvarnost i da više nikada u to ne posumnjamo, ali opetovanim iskustvom stvaramo naviku a time i uvjerenje.

Moje novo okruženje ne mora biti ‘ja sam najorganiziranija osoba na svijetu’ ako za to nema potrebe, ali ‘ja sam organizirana koliko mi je potrebno da vodim uspješan posao i ispunjen život’ je sasvim u redu, zar ne?

Zamislite još i ovo. Iduće mjesece provedem aktivno, svjesno radeći na tome da potvrdim svoju organiziranost. Nakon nekoliko mjeseci više mi ne treba toliko energije i aktivnog sudjelovanja, jer već vidim posljedice svog truda i rada na organizaciji, te mi je to postala navika. Nakon 5 godina navika je već dublje usađena, a nakon 15 ili 20 godina o tome više uopće ne razmišljam. Navika organiziranosti je toliko duboko usađena da ne razmišljam svjesno o njom. Djelujem iz podsvijesti.

Za sve ovo potrebno je strpljenje, jasna želja i namjera, svjesnost i prisutnost, a u tome nam dosta može pomoći meditacija, o čemu ću pisati sljedeći mjesec.

marina ćosić

Još jedna divna metoda za promjenu uvjerenja je i theta healing koji sam nedavno otkrila, pa ću u narednim mjesecima podijeliti i to iskustvo.

Na kraju, naša uvjerenja i naše navike samo su misli koje smo puno puta ponovili. I to je ono što je čudesno. Ne ovisimo o drugima. Ne ovisimo o roditeljima, nadređenima, državi. Ne ovisimo o naslijeđu i svojoj prošlosti. Naše okolnosti su naša škola, vrijedne lekcije koje nas usmjeravaju ka istinskoj snazi našeg bića. A ja zaista vjerujem da je ona beskonačna. Sada razmislite o tome gdje želite biti za 15 ili 20 godina. I počnite stvarati svoj svijet.

Voljela bih čuti ako vas je ovaj članak inspirirao, nečemu naučio, dao vam materijala za razmišljanje ili potaknuo na promjenu. Osjećate li da ste spremni na promjenu ili što bi mogla biti prva stvar koju želite promijeniti. Ostavite vaše misli u komentarima, pa neka se još brže manifestiraju.

 

Možda želite pročitati i prethodne kolumne:

Promjena dolazi s čišćenjem. 

Budi promjena koju želiš vidjeti

 

 

Marina Ćosić

 

Foto: Marina Ćosić

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.