Gledamo li kako koale izumiru pred našim očima?

25. studenoga 2019.
the siids
THE SIIDS – riječki glazbenici Darko Terlević i Stanislav Grdaković osvajaju scenu
25. studenoga 2019.
energija zemlje
7-dnevni EFT izazov Danijele Medaković – 6. dan
25. studenoga 2019.

Požari i suše u Australiji se ne smanjuju. Populacija koala se zajedno s njihovim staništima toliko smanjila da se cijela vrsta našla na rubu izumiranja.

Predsjednica Australian Koala Foundation, Deborah Tabart, procijenila je da je preko 1000 koala izgubilo život u požarima koji su uništili više od 80 posto njihovog staništa.

Ova brojka budi zabrinutost među stručnajcima, jer daje naslutiti najgori scenarij u kojem su se koale kao vrsta našle u kategoriji funkcionalno izumrlih vrsta.

Funkcionalna izumrlost neke vrste znači da je populacija toliko ograničena da više nema značajnu ulogu u svom ekosustavu te na taj način populacija postaje neodrživa.  Postojeće jedinke jesu reproduktivne i mogu stvarati potomke, ali njihov malen broj ukazuje na realnu zabrinutost u mogućnosti opstanka vrste. Također, tako smanjenja i ugrožena populacija ima visok rizik od podložnosti bolestima te malenu gensku zalihu (tzv. gene pool).

koale požari australija

Kada neka populacija ima bogatu gensku zalihu ona je u mogućnosti preživjeti borbe intenzivnog odabira. Siromašna genska raznolikost, koja nastaje kada je broj jedinki neke vrste malen pa dolazi do križanja jako srodnih jedinki, može prouzročiti smanjenu sposobnost opstanka i povećanu mogućnost izumiranja.

Preostali broj koala koji slobodno živi u prirodi čini usko grlo populacije te je dugoročna održivost vrste trenutno vrlo ugrožena i visoko podložna bolesti, što vrlo realno može dovesti do toga da svjedočimo izumiranju koala.

Koala – australski sisavac tobolčar

Koala (Phascolarctos cinereus) je ugrožena vrsta sisavca tobolčara koji živi isključivo u Australiji visoko u krošnjama eukaliptusovog drveća. Zbog čestih požara i brojnih ljudskih aktivnosti koale neprestano gube svoj životni prostor.

koala požari australija

Deforestacija (krčenje šuma) i požari unuštavaju glavni izvor prehrane koala – stabla eukaliptusa. Koale žive u gornjim dijelovima krošanja posebnih vrsta eukaliptusovog drveća, čije je lišće njihova gotovo jedina hrana. Iako je poznato oko 700 vrsta eukaliptusa, koala jede lišće samo njih 70-ak. Ovisno o staništu gdje žive, jedna koala prosječno ima na raspolaganju samo 5-10 vrsta jestivih listova eukaliptusa. Odrasla koala dnevno pojede oko 2 kg lišća eukaliptusa. Koale gotovo nikada ne silaze s drveća, a tekućinu dobivaju iz lišća i zato vrlo rijetko piju vodu. Sam naziv koala dolazi od Domorodačkog jezika te znači ne piti.

Eukaliptus je biljka koja se vrlo uspješno oporavlja nakon požara, međutim za taj oporavak je potrebno vrijeme, a preživjele koale su s masovim gubitkom svog staništa ostale bez izvora hrane i izložene su gladovanju.

Koale su već i prije ovih požara bile klasificirane kao kritično ugrožena vrsta, a njihov broj se u njihovom primarnom staništu u Novom Južnom Walesu smanjio ispod 20.000. Svjetski fond za zaštitu životinja (WWF) predviđa da će koale kao vrsta izumrijeti do 2050. godine.

Više o koalama te kako im možete pomoći potražite na službenoj stranici WWF Koala.

 

Ako te zanimaju teme iz ekologije posjeti našu rubriku ECO.

 

Indira Juratek

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.