Korjenska čakra: Temelj stabilnosti i sigurnosti

U jogijskoj tradiciji, čakre su energetski centri smješteni duž kralježnice, koji utječu na fizičko, emocionalno i duhovno zdravlje. Prva čakra, poznata kao korjenska čakra ili Muladhara, nalazi se na bazi kralježnice. Ona je temelj cijelog energetskog sustava i povezana je s osjećajem sigurnosti, stabilnosti i preživljavanja. Korjenska čakra igra ključnu ulogu u našoj sposobnosti da se osjećamo uzemljeno i povezano s fizičkim svijetom.

Korjenska čakra i njezine karakteristike

Muladhara čakra je povezana s elementom zemlje i predstavlja našu osnovnu potrebu za sigurnošću, fizičkom stabilnošću i osjećajem pripadnosti. Boja koja se tradicionalno povezuje s ovom čakrom je crvena, simbolizirajući energiju, snagu i vitalnost. Kada je korjenska čakra u ravnoteži, osjećamo se sigurno, stabilno i povezano s našim tijelom i okolinom. Međutim, ako je ova čakra blokirana ili neuravnotežena, to može dovesti do osjećaja anksioznosti, nesigurnosti i fizičkih problema kao što su bolovi u donjem dijelu leđa.

Korjenska čakra i razvojna psihologija

U kontekstu razvojne psihologije, korjenska čakra se može povezati s ranim fazama ljudskog razvoja. Prema Eriksonovoj teoriji psihosocijalnog razvoja, prva faza (od rođenja do 18 mjeseci) fokusira se na razvoj osnovnog povjerenja naspram nepovjerenja. Ova faza je ključna za stvaranje temelja sigurnosti i povjerenja u svijet oko nas, što je u skladu s funkcijom korjenske čakre.

Ako dijete tijekom ove faze doživi dosljednu i pouzdanu brigu, razvija osnovni osjećaj povjerenja, što odgovara uravnoteženoj korjenskoj čakri. S druge strane, ako je briga nepouzdana ili neadekvatna, dijete može razviti osjećaj nepovjerenja, što može uzrokovati blokade u korjenskoj čakri. Ovaj osjećaj nesigurnosti i nestabilnosti može pratiti osobu kroz život, manifestirajući se kroz strahove, anksioznost i teškoće u postizanju osjećaja sigurnosti.

Uravnoteženje korjenske čakre

Postoji nekoliko načina za uravnoteženje i aktivaciju korjenske čakre, uključujući:

1. Meditacija i vizualizacija: Fokusiranje na crvenu boju i vizualiziranje korjenske čakre kako se okreće na bazi kralježnice može pomoći u njezinom aktiviranju.

2. Joga: Pozicije koje jačaju donji dio tijela, poput Pozicije planine (Tadasana) ili Ratnika (Virabhadrasana), mogu pomoći u uzemljenju i stabilnosti.

3. Povezivanje s prirodom: Hodanje bosih nogu po zemlji ili vrtlarenje može pomoći u osjećaju povezanosti s elementom zemlje.

4. Afirmacije: Ponavljanje afirmacija kao što su “Siguran/sigurna sam” ili “Povezan/a sam sa svojim tijelom i okolinom” može pomoći u jačanju korjenske čakre.

Za ponijeti sa sobom

Razumijevanje korjenske čakre kroz prizmu jogijske tradicije i razvojne psihologije može nam pružiti uvid u važnost osjećaja sigurnosti i stabilnosti u našem životu. Balansirana korjenska čakra ne samo da osigurava fizičku i emocionalnu sigurnost, već i postavlja temelje za daljnji osobni i duhovni razvoj. Kroz praksu joge, meditacije i drugih tehnika, možemo raditi na balansiranju ove važne čakre, što nam omogućuje da živimo stabilniji i sigurniji život.

 

Više članaka na temu joge možeš pročitati OVDJE. 

Ako te zanima saznati više o čakrama to možeš pronaći OVDJE.  

 

Foto: Marina Ćosić

Učiteljica joge, regresoterapeut, studentica Somatic Experiencing trauma treninga koja je započela i svoj dug put prema terapeutskom zvanju. Oduvijek privučena stranim zemljama, raznim učenjima koja ju dovode bliže sebi, planinama i morem. Trenutno se educira za terapeuta, radi grupne i individualne satove joge, osobne terapije i gradi mali ekološki brend LaPia putem kojeg izrađuje pamučne menstrualne uloške. Njen rad možete naći na www.majaramola.com, @maja.ramola i @lapiapad.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.