parallax background

Kraj je godine i vrijeme za preispitivanje (ne)ostvarenih ciljeva

2021
Dobre vijesti: 21 zanimljiva vijest iz 2021. godine
27. prosinca 2021.
linzeri
Najslađi linzeri s pistacijom i malinom za novogodišnji party
29. prosinca 2021.

 

Svakog prosinca vrlo je pametno napraviti osvrt na tekuću godinu i osvijestiti svoja postignuća, ali i ciljeve koje odlažemo za buduća vremena.

Svatko od nas ima svoj životni put i ciljeve koje si postavlja kako bi osjećao radost i blagostanje te kako on ne bi bio puko življenje od danas do sutra. Kraj je godine vrlo blizu, stoga vas pozivamo da preispitate sva životna područja.

Prisjetimo se koja su to životna područja:
1. Ljubav
2. Društveni život
3. Financije
4. Obitelj
5. Zdravlje
6. Slobodno vrijeme
7. Osobni razvoj

život

Krenite sa samoprocjenom tako što ćete se fokusirati isključivo na ovu godinu. Pored svake kategorije možete staviti ocjenu od 1 do 10, kako biste ocijenili sami sebe i svoja postignuća. Nakon toga, pored svakog područja života zapišite koje ste sve ciljeve ostvarili, a tiču se te kategorije.

Primjerice, u kategoriji financija možete napisati sve nove izvore prihoda ili promjenu posla koji vam je povećao zaradu.

U kategoriji ljubav, možete napisati sve osobe s kojima ste izlazili pa makar ti odnosi nisu nigdje doveli jer ste istekli iskustvo i potencijalno shvatili što želite od ljubavi.

Imate li dovoljno slobodnog vremena ili morate pročistiti svoj raspored i smanjiti aktivnosti koje vam oduzimaju previše sati, a nisu toliko bitne za vaš napredak?

život

Uzmite si vremena za ovu vježbu i dobro razmislite. Ako se ne možete ničega sjetiti, ostavite prazno. Kad ste završili, sada možete ponovno ispisati sva područja i napisati stvari koje ste htjeli, a niste uspjeli ostvariti.

Sada na jednom mjestu imate sve što vam je potrebno da bi osvijestili na kojim područjima možete raditi, a koja su vam ove godine briljirala. Ne dopustite da prođe još jedna godina u kojoj ćete odgađati stvari koje uistinu želite. Poduzmite akcije koje će vas dovesti do njih. Dovoljno je za početak posložiti u glavi svoje ciljeve, a zatim krenuti onim putem koji smatrate najjednostavnijim. Hitne i bitne stvari odradite što prije, a ono što može čekati, odradite zadnje. Važno je da se krećete nekim putem. Tapkanje na mjestu ne vodi nikuda.

 

Rafael Jaić

– student sam Komunikologije, medija i novinarstva. S obzirom na to da sam istinski ljubitelj pozitivne psihologije i osobnog razvoja, završio sam tečajeve Life Coacha i NLP-a. Samim time stekao sam mnoga teorijska znanja, ali i praktična rješenja za razne izazove u životu koja sam spreman podijeliti sa svim čitateljima portala Budi dobro.

 

[1] Santomauro, D.F., Mantilla Herrera, A.M., et al (2021). Global prevalence and burden of depressive and anxiety disorders in 204 countries and territories in 2020 due to the COVID-19 pandemic. The Lancet.

[1] https://rating.gemius.com/hr/tree/8

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.