parallax background

Kućna manikura: korisni trikovi i savjeti za prekrasne nokte

probudi se
(pro)budi se – „Ne postoji put do sreće; put je sreća“
ožujak 14, 2022
barbara munjas
Upravo smo preslušali dugoočekivani album Barbare Munjas “Right Place & Right Time” i odličan je
ožujak 14, 2022

 

Proljeće je na vratima, boje su sve intenzivnije, a s njima i naša potreba za uključivanjem sve jačih i veselijih tonova.

Kućna manikura i pedikura u vlastitoj izvedbi ne mora nužno značiti i manje kvalitetan učinak za sve vas koji stiliziranje i tretman noktiju ne prepuštate u ruke stručnjaka. Dapače, zbog pristupačne ponude proizvoda visoke kvalitete ili pak proizvoda za njegu noktiju iz vlastite proizvodnje, kućni tretmani puno su jednostavniji i zabavniji. Stoga u nastavku donosimo nekoliko korisnih trikova i savjeta koji će vam pomoći umiriti ruku, održati lak za nokte dugotrajnijim i na koji način nokte zaštiti od žutila.

Kućna manikura: trikovi i savjeti za prekrasne nokte

• ODSTRANJIVAČ LAKA ZA NOKTE

Uobičajeni odstranjivači laka za nokte pogodni su za nokte koji nisu skloni lomljenju i isušivanju zbog velike koncentracije acetona – zapaljive kemikalije koja je dovoljno jaka da otopi plastiku. Alternativa su blaži odstranjivači bez acetona koji čuvaju i ujedno hrane nokat, kutikulu nokta i kožu oko noktiju. Prije kupovine takve vrste odstranjivača, važno je dobro se informirati o formulaciji sastava, jer nisu svi isti te mogu sadržavati i neke štetne supstance.

Mnogi brzo odustaju od alternativnih odstranjivača navodeći da im ne uklanjanju lak u potpunosti. Tu je vrlo bitno napomenuti da se odstranjivač bez acetona apliciran na blazinici treba držati nekoliko sekundi duže od uobičajenog kako bi mogao prodrijeti i razbiti pigment.

manikura

• SKRAĆIVANJE NOKTA
Održavanje duljine vaših noktiju omogućuje im da duži period izgledaju svježe i da se spriječi zadržavanje bakterija koje se nakupljaju na unutrašnjoj strani nokta. Za skraćivanje se preporučuje korištenje škarica, jer daju kontrolu nad preciznim oblikovanjem, a prirodan izgled postići ćete ako pratite kontura prirodne linije nokta.

• NJEGA ZANOKTICA I KUTIKULE NOKTA
Hidratacija kutikule pomoći će da kožicu lakše pogurate uz rub nokta turpijom ili specijalnim štapićima za kutikule, dok će redovita njega ruku reducirati ili u potpunosti spriječiti nastanak bolnih zanoktica na koži oko nokta.

• PRIPREMA NOKTA ZA LAKIRANJE
Prije nego krenete s lakiranjem bitno je adekvatno pripremiti površinu nokta za novi sloj laka. Naime, nakon što završite s njegom kože potrebno je dobro očistiti nokat od svih uljnih tekstura iz seruma ili krema, kako bi spriječili prerano usitnjavanje i ljuštenje laka koji ćete nanijeti.

kućna manikura

• BAZNI SLOJ
Nakon što su nokti čisti i suhi, nanošenju laka u boji prethodi još jedan korak. Bazni sloj produljuje dugotrajnost laka te isto tako štiti nokte od žutila. Direktnim nanošenjem laka u boji bez baznog sloja dolazi ulaska pigmenta laka u pore nokta te žutila. Prilikom odabira baznog sloja obratite pozornost na udio prirodnih sastojaka u proizvodu.

• MIRNOĆA RUKE
Ruku u kojoj držite četkicu za apliciranje laka položite na površinu stolu. Stol služi ruci kao poluga kojom sprječava njezinu levitaciju i drhtanje.

kućna manikura

• SLOJEVI
Nanošenje nekoliko slojeva laka pomaže da lak traje duže. Nakon što ste nanijeli prvi sloj, pričekajte 5 minuta i zatim krenite na sljedeći. Čekanje je ključni trenutak – što više vremena dajete laku da se osuši, to se on duže troši.

• DEBLJINA SLOJA
Manje laka je više. Na četkicu nanesite srednju količinu laka tako da otprilike polovicu obrišete o rub bočice. Za veću preciznost namažite prvo jednu široku prugu po sredini nokta, a zatim bez novog umakanja premažite ostatak nokta. Na kraju nanesite završni sloj s jednim brzim vodoravnim povlačenjem preko vrha nokta.

kućna pedikura

• ČUVANJE LAKA ZA NOKTE
Lak postaje gnjecav kada ga držite u sobi koja se neprestano zagrijava zbog tuširanja ili feniranja, a zatim ponovno hladi. Čuvanje laka za nokte i njegova dugotrajnost mogu se usporediti s čuvanjem vina – hladno i tamno mjesto koje nije izloženo čestim promjenama temperature.

 

Dajana Kocijan

 

Foto: Pexels, Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.