Kako prilagoditi i održati yoga praksu kroz vruće ljetne dane

Bezglutenski banana muffini s borovnicama i bijelom čokoladom
19. srpnja 2023.
Slikovnica posvećena voljenim sinovima – Ti, moj predivni dječače
20. srpnja 2023.

 

Izgradili ste praksu yoge i uživate u njenim nevjerojatnim dobrobitima, ali s dolaskom ljeta i toplijeg vremena ispadate iz svoje rutine?

Bez brige, razumljivo je da provodite više vremena vani, putujete, češće izlazite s prijateljima, djeca su izvan škole i treba im pozornost. Odlučite li se, ipak, provesti neko vrijeme na prostirci tijekom ovog vrućeg razdoblja, lakše ćete uživati u blagodatima uravnoteženijeg tijela i uma na jesen.

Kako prilagoditi i održati yoga praksu kroz vruće ljetne dane

Dakle, što vas može inspirirati i olakšati održavanje redovne yoga prakse kroz ljeto?

1. Kratka praksa je bolja od nepostojeće

Zakoračite na prostirku bez pritiska. Ponekad mislimo da se ne isplati vaditi prostirku ako ne možemo izdvojiti 60-75 minuta za vježbanje. To smanjuje motivaciju, jer je, posebno tijekom praznika, teško pronaći neprekidno vrijeme za sebe. Oslobodimo se tog pravila!

2. Vježbajte vani

Dugi sati ljetne dnevne svjetlosti daju nam slobodu eksperimentiranja s yogom na otvorenom. Rano jutro ili prije zalaska sunca odlična je prilika da svoju prostirku iznesete van. Zvukovi prirode, osjećaj povjetarca na koži, susret s drugačijom površinom pod našim stopalima mogu cijelu praksu učiniti malo drugačijim i okrepljujućim iskustvom.

3. Budite fleksibilni s vremenom

Nemojte se prisiljavati na vježbu asana odmah ujutro ako to nije u u skladu s vašim ljetnim ritmom. Ako se vaš raspored promijenio, budite fleksibilni i prilagodite svoju praksu kad god možete. Možda je to samo nekoliko asana za istezanje prije spavanja!

4. Smanjite intenzitet prakse

Sve asane tijekom ljetnih vrućina pokušajte izvoditi sa 75 % kapaciteta, koristeći dah za praćenje intenziteta vježbe. Vježbajte položaje asana koji smanjuju višak pitte (vatre) u tijelu. Pitta je ljeti najdominantnija dosha koja tijekom ovog razdoblja lako ulazi u stanje disbalansa. U svoju praksu uključite asane koje hlade i uzemljuju te koje se prakticiraju na nježan način. Zadržavanje položaja dulje vrijeme (npr. yin yoga), bez naprezanja također pomaže smanjiti višak pitte.

5. Ako ne možete vježbati asane, vježbajte svjesnost

Ponekad jednostavno nemamo vremena ili nam se ne da vježbati asane i to je u redu. Pokušajte svom danu dodati trenutke svjesnosti: odvojite vrijeme za bosonogu šetnju, uživajte u svakom zalogaju ukusnog obroka, duboko udahnite dok gledate zalazak sunca… Upamtite, yoga je povezanost!

 

Možda vas zanimaju i sljedeće teme:

Vježbama disanja protiv ljetne vrućine 

Više o temama yoge možete pročitati u našoj rubrici SKLADNO TIJELO. 

 

 

Petra Sever

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.