Madež i melanom – kako se madež može pretvoriti u melanom i kako se zaštititi?

 

Madeži. Sitne, smeđe nakupine pigmenta na našoj koži načelno nisu prevelika smetnja. Naše su male posebnosti i ono što nas čini drugačijima. Mnoge ikone stila ponosno su nosile svoje madeže i učinile ih svojim zaštitnim znakom.

Međutim, većina nas još se iz djetinjstva sjeća kada bi majke i bake upozoravale da ne diramo madeže. Zašto smo stalno slušali o tome da ih trebamo paziti? Koje rizike oni sa sobom nose i kako te rizike možemo prevenirati? Potencijalna prijetnja koja postoji u svakom madežu jest njegova mutacija i pretvorba u maligni tumor, poznatiji kao melanom. Upravo se melanom smatra najsmrtonosnijim rakom, jer se najbrže razvija i najbrže širi po udaljenim područjima našeg tijela. Postoji li način na koji možemo prevenirati pojavu melanoma i možemo li se uopće zaštiti?

Zašto nastaje melanom kože?

UV zračenje, tj. izloženost suncu, često se navodi kao prvi i najvažniji vanjski faktor rizika pri razvoju melanoma kože. Ono izaziva oštećenja na melanocitima, zbog čega dolazi do prekomjerne proizvodnje melanina. Ipak, suprotno mišljenju mnogih, melanom ne nastaje samo na dijelovima izloženima suncu. Čest je i na području sluznica, recimo u ustima i gornjem dijelu probavnog sustava – drugim riječima, gdje god su prisutni melanociti.

Osim vanjskih faktora rizika, postoje i određeni unutarnji rizici. Prvi od njih svakako jest veoma svijetla put osobe koja jako lako izgori na suncu. U oba navedena rizika jako je važno pri izlaganju suncu koristiti kremu sa zaštitnim faktorom, šešire, suncobrane i ostale elemente zaštite.

Iako je dobrom dijelu žena još uvijek zanimljivo biti tamnoputa i ‘’hvatati boju na moru’’ SPF i izbjegavanje solarija su dvije stvari koje nam drastično pomažu uprevenciji razvoja raka kože.

Osobe koje imaju 50 i više madeža na tijelu također se smatraju rizičnima, a pod posebnim su povećalom madeži atipičnog izgleda i oblika. Naravno, faktor koji je nemoguće zanemariti jest i obiteljska anamneza.

Kada je pravo vrijeme za pregled madeža?

Mnogi se zasigurno pitajukada je pravo vrijeme za pregled madeža. Dermatolog Jane Basarovski iz poklinike Derma Studio, koji javnost često educira putem Instagram profila Moj Dermatolog, daje svoje mišljenje.

„Pregled madeža spada u skrining preglede za rano otkrivanje raka kože te njegovog eventualnog uklanjanja. Preporuka dermatologa je da bi se dermatoskopski pregled madeža trebao obavljati jednom godišnje, kako bismo mogli pratiti sve promjene na koži i sukladno njima reagirati na vrijeme. Melanom spada u najsmrtonosniji rak od svih jedino i samo ako se ne otkrije na vrijeme. Ako se dijagnosticira u ranim fazama, vrlo jednostavno se uklanja, s čime nestaju svi rizici od njegovog daljnjeg razvoja.“ – kaže dermatolog.

Kako spriječiti melanom?

Kod pitanja kako spriječiti melanom, preporuka dermatologa bazira se na edukaciji, čitanju i upijanju informacija te generalnom podizanju svijesti o opasnosti agresivnog izlaganja suncu. „Dobro je znati i zapamtiti važnost zaštitnog faktora kada je sunce najjače, a ne smijemo umanjiti ni važnost zaštitne odjeće i naočala. U zimskim danima dovoljno je kožu lica zaštiti faktorom. Naravno, ne zaboravite obaviti redovite dermatoskopske preglede madeža. – ističe doktor Basarovski.

 

 

Foto: Pexels, Unsplash

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.