DIY: Maslac za tijelo za prekrasnu kožu zimi

 

Zimi je koži zbog suhog zraka i hladnoće potrebna dodatna njega i masnoća. A kako smo kalendarski (i temperaturno) još uvijek u zimi, nije loše upoznati se s dobrobitima maslaca za tijelo.

Osobno, u zimskim mjesecima kada mi je koža tijela suša, maslac je moj najdraži odabir za njegu kože tijela. Naravno, maslac se može koristiti i za njegu ruku i stopala, a kod izrazito suhe kože lica i za njegu lica. Ali osobno ga najviše koristim za njegu tijela.

 

Što je uopće maslac za tijelo i koje su njegove dobrobiti?

Maslac za tijelo bismo mogli okarakterizirati kao gustu kremu iako i nije baš tako. Kreme su najčešće, kao i losioni, emulzije, odnosno sastoje se od uljne i vodene faze povezane u emulzijski sustav, dok su maslaci proizvodi koji u svom sastavu nemaju vodu – bezvodni su. Sastoje se uglavnom od biljnih maslaca i ulja, a može im se dodati i vosak i eterična ulja. Vosak se dodaje za gušću teksturu ukoliko se za pripremu maslaca koriste isključivo ulja, a eterična ulja osim što imaju terapeutski učinak, maslac obogaćuju prekrasnim mirisom.

Dobrobit maslaca za njegu kože je u tome što je maslac gušće strukture od losiona/krema te na koži stvara okluzivan tanak film čime blokira gubitak vode, što je posebno važno kod izrazito suhe kože jer ju dodatno hidratizira i njeguje. Grubi laktovi, pete i stopala bit će posebno zahvalni ukoliko ih njegujete bogatim maslacima.

Maslac za tijelo nije zahtjevan za napraviti u kućnoj radinosti, a pri izradi se mogu upotijebiti sastojci koje već imate doma (ili barem većinu imate doma).

Receptura za izradu maslaca za tijelo

Sastojci:

– 40 g kakao maslaca
– 30 g karite (shea) maslaca
– 30 g bademovog ulja (možete ga zamijeniti jojobinim, uljem avokada ili maslinovim uljem)
– 10-ak kapi eteričnog ulja (npr. lavanda ili slatka naranča ili neko drugo po vašem izboru)

Postupak:
• Maslace stavite u posudu i otopite u vodenoj kupelji
• Nakon što su se maslac otopili, posudu izvadite iz vodene kupelji i umiješajte bademovo ulje
• Povremeno promiješajte dok se smjesa hladi
• Kad se smjesa ohladila na tjelesnu temperaturu, dodajte eterično ulje
• Ostavite još neko vrijeme da se potpuno ohladi i stvrdne ili stavite na par minuta u hladnjak da ubrzate proces
• Nakon što se maslac stvrdnuo, izmiješajte ga električnim mikserom. Na taj način, maslac će poprimiti kremastiju, nježniju strukturu i lakše će se razmazivati po tijelu
• Maslac stavite u čistu posudu, najbolje staklenu te držite na suhom i hladnom mjestu.

Maslac za tijelo najbolje je koristiti nakon tuširanja, kad je koža još vlažna što će pridonijeti da se maslac lakše nanosi na kožu te da vlaga ostane „zaključana“ ispod maslaca i dodatno hidratizira kožu.

 

 

 

Iva Vukančić

 

 

Foto: Freepik

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.