Zeleni život vege mama – riznica znanja o biljnoj prehrani za cijelu obitelj

the siids
THE SIIDS – najbolje novo riječko glazbeno ime stiže na svoj prvi samostalan gig u VIB
11. ožujka 2020.
ukiseljeni luk
Brzo ukiseljeni ljubičasti luk
12. ožujka 2020.

 

U vrijeme kada istraživanja pokazuju da se djeca i obitelji loše hrane te da je zdravstveno stanje populacije sve lošije, na hrvatsko je tržište došla stručna, ali vrlo zabavna publikacija o biljnoj prehrani za cijelu obitelj.

Promocija kuharice/edukacijske knjige Zeleni život vege mama, održana je u baru Botaničar pred više od 100 posjetitelja koji su došli po svoj primjerak. Zeleni život vege mama je riznica znanja o biljnoj prehrani temeljenoj na znanstvenim činjenicama, nadasve jedinstvena, jer detaljno obrađuje prehranu svih dobnih skupina, trudnica i dojilja te je prilagođena alergičarima.

Knjiga je izdana u vlastitoj naknadi, a većim dijelom je financirana sredstvima prikupljenima kroz vrlo uspješnu crowdfunding kampanju na renomiranom servisu Indiegogo.

Autorice Zelenog života su – vege mame – Ivana Šimić, mag. nutricionizma i Iva Janeš, mag.oec., osnivačica Facebook grupe i stranice Zeleni život vege mama. Navedena grupa ima više od 4300 članova koji na dnevnoj bazi razmjenjuju iskustva, educiraju se i traže provjerene informacije.

Susrećući se s mnogo pogrešnih navoda i zastarjelih mišljenja, autorice su razlog za pisanje ove knjige pronašle u želji da pomognu pri učenju osnova o zdravoj prehrani svih dobnih skupina – sakupivši točne, provjerene i relevantne informacije na jednom mjestu.

zeleni život vege mama

Zeleni život vege mama

U predgovoru stoji: ‘Ovo nije „klasična kuharica“. Ova je knjiga zamišljena kao vodič za edukaciju o zdravoj biljnoj prehrani (ali i temelj svake prehrane) za buduće majke, trudnice, dojilje, bebe i djecu no ujedno obuhvaća i svakodnevni život cijele obitelji. Vrlo je praktična za korištenje te sadrži primjere jelovnika i primjere što sve možemo pripremiti s jednom namirnicom u nekoliko recepata. Također, obnavljamo znanje o našim domaćim super namirnicama koje su s vremenom pale u zaborav. Kreirale smo brza zdrava jela, jela za alergičare, jela za putovanja, tradicionalna jela na biljni način. Učimo vas o načinima obrade i skladištenju namirnica, napravili smo školicu zamjene za jaja, izradu biljnog sira te još mnogo toga pod povećalom nutritivnih izračuna.’

„Ono što ovaj priručnik čini jedinstvenim na tržištu je i način na koji su predstavljene informacije – one nisu dosadne i komplicirane. Dapače, svaka je namirnica objašnjena jednostavnim rječnikom – a o sebi govore upravo one same – predstavit će nam se mnogi poput miss Heljde, super junaka Batata, snažnog Kelja, čistačice Tikvice… a gospodinu Kikirikiju, na primjer, nije jasno zašto su neki ljudi alergični na njega pa su u knjizi detaljno obrađeni alergeni, intolerancije no i svi makro i mikro nutrijenti. Ovaj priručnik upravo zato nije namijenjen samo roditeljima, nego dapače i djeci kojoj će ilustracije biti jako zabavne (potvrdila – naša djeca i njihovi prijatelji!) te će to biti prilika da uče o namirnicama i njihovom pravilnom kombiniranju,“ objašnjava autorica Iva Janeš.

zeleni život vege mama

Kako bi pružili sigurnost i mogućnost istraživanja, jedno od poglavlja je i popis korištene literature, odnosno stručnih publikacija. Dio knjiga bit će doniran liječnicima pedijatrijske medicine, stručnim osobama obrazovnih institucija i nekim ministarstvima. Pri izradi knjige pomogli su upravo doktori koji su također i napisali recenzije.

Knjiga će biti dostupna u slobodnoj prodaji ,a trenutno ju je moguće nabaviti putem Facebook stranice Zeleni život vege mama – knjiga. Kao podrška promociji knjige i zdrave biljne prehrane bit će organiziran niz edukativnih radionica i škola kuhanja.

Za više informacija – kontakt osoba Iva Janeš, e-mail: zelenizivotvegemama@gmail.com

 

 

Foto: PR

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.