7 trikova koji me motiviraju na redovnu joga praksu

gina
Pepeo – Himna hrabrosti za početak Ginine solo karijere!
19. veljače 2021.
napitak ženska energija
SMOOTHIE VELJAČA NA BUDI DOBRO: Magični napitak za žensku energiju
21. veljače 2021.

 

Ako ćemo biti potpuno iskreni svi ponekad prokrastiniramo u stvarima koje najviše trebamo ili želimo raditi. Ponekad pomislim, kako to da je baš ta stvar koju najviše volim- zadnja na listi mojih prioriteta da od ostalih obveza često ni ne dođe na red.

Istina je da kada u trenutku pomislimo uraditi tu jednu stvar, nju ostavljamo za kasnije jer se u nama stvore otpori. Otpor dolazi iz toga da se nama ČINI da je ugodnije nešto drugo raditi nego tu stvar. Um razloge vrlo lako smisli: “dugo će trajati, bit će teško, moram prvo riješiti druge stvari…” i mnogi drugi. Ovo se čak odnosi i na vježbanje joge, jer iako znamo da se poslije nje osjećamo lako, poletno, protočno, mirnije.. ipak najteže bude početi. Ispod svega toga moguće je čak da stoje i uvjerenja koja treba raščistiti, ali ovaj put ću iskreno napisati koje konkretno korake napravim kada sam lijena odraditi joga praksu (inače bih išla meditirati da “očistim” svoja uvjerenja zbog kojih ne mogu vježbati- što je također jedan od oblika moje prokrastinacije 🙂 )

redovna joga praksa

Dakle, slijede konkretni koraci koje poduzmem da se pokrenem na svoj mat:

1. “Napravi samo 5 minuta”
… kažem si prije prakse. Ovaj trik mi je najefikasniji jer smanji otpor koji imam prema vremenu ili težini prakse. Kad znam da ne moram vježbati dva sata praksu nego samo 5 minuta, lakše mi je krenuti. Prije toga, dobro je znati da je ovo istina. Stvarno je u redu ako napravimo 5 minuta. Neka bude kratko i slatko… U većini slučajeva tih 5 minuta se produži u duže prakse, no ukoliko odradimo i tih 5 minuta, možemo na to-do listu staviti kvačicu pored joge. Nedavno je u jednom seminaru o pisanju pjesama (songwriting) Paddy Byrne, jedan od dugogodišnjih pisaca glazbe i tekstova drugim pjevačima rekao da on sebe motivira izjavom “samo 2 minute sjedni za klavir”. Tim Ferris, pisac, kaže: “napiši samo dvije loše stranice dnevno, ali napiši ih”.

Dakle, riječ je o konzistenciji. Dovoljno je samo 5 minuta. Nekad će biti duže od toga, a tijelo ionako više beneficira od redovne kraće nego ubojite višesatne prakse svake prijestupne.

Probajte porazgovarati sami sa sobom i vidjeti koji kraći vremenski rok vam je u redu da odvježbate i nakon odvježbanog vremena pohvalite se i recite si hvala na vremenu, trudu i energiji.

2. Dobra playlista
Lijepo je raditi jogu u tišini i slušati vlastiti dah. A isto tako lijepo je vježbati i uz glazbu! Glazba nas pokreće, iznutra i izvana. Svako ima svoj ukus i stil no sigurno postoji neka vrsta glazbe uz koju se volite kretati. Ako ne, dajte si malo vremena da proučite. Ovisno o raspoloženju različita će glazba utjecati drukčije na praksu. Playlista zaista može biti miješana- meditativna, plesna, elektro, pop, jazz, indie, psy… sve. Probajte sljedeći put prije vježbe pustiti neku svoju playlistu, stati na prostirku, reći si “samo 5 minuta” i vidjet što će se dogoditi.

3. Odjeća
Neke će možda ovo zbuniti jer se radi o materijalnoj stvari. Znam da ne idem na modnu pistu niti me itko gleda. Radi se o OSJEĆAJU. Ponekad mi se isteže u pidžami, ponekad u joga tajicama a ponekad u kupaćem kostimu. Zaista je nebitno što točno vam se nosi, bitno je da odjeća pogodi osjećaj u kojem ste “kod kuće” sa svojim tijelom i možete se slobodno kretati bilo da je to sportska uska odjeća koja vas “diže” ili lagana, lepršava odjeća u kojoj osjećate udobnost i lakoću bivanja u svom tijelu.

joga

4. Tuš
Da, tuširanje prije znojenja. Osim što speremo osjećaj “ustajalosti” voda nas i energetski pročisti. Svi osjećamo promjenu nakon tuširanja. Na jogu možemo gledati kao divan alat kojim se brinemo o svom tijelu i slavimo ga kroz pokret jer nam je dano na korištenje i da uživamo u njemu. Stoga, kao što se mnogi vjernici operu prije odlaska na misu, tako se i ja volim oprati prije odlaska na joga prostirku. Ako je kratki hladni tuš u pitanju onda dobivamo i dodatnu dozu koktela sretnih hormona i fokusa što nam pomaže u započinjanju prakse.

5. Kava
…čaj ili kakao. Ovdje se nema što posebno za dodati. Kao kad se spremate nešto konkretno napraviti pa prije toga popijete svoje piće “nabrijavanja”. Ovo se ne odnosi na kavu uz dvosatno scrollanje na instagramu (i to mi je poznato). “Jogi kavu” pijem na dva načina: ili ceremonijalno prije prakse ili, još draže – skuham piće ZA praksu i stavim je pored prostirke. Ima nešto u praksi sa pićem. Da, nije najjogijski i nije nešto što treba ući u redovnu praksu, ali ponekad u težim danima ona odradi posao. Većinu vremena kad počnem vježbat ću zaboraviti na kavu, ali je ona trik da me dovuče do prostirke.

6. Esencijalna ulja
Citrusi (limun, naranča, grejp), menta, đumbir, ružmarin… sve su to mirisi koji daju fokus i utječu na naš sustav dižući nas iz lijenog i pospanog u stanje budnosti. Ulja koristimo na više načina: difuzorom, na svijećnjaku, samim mirisanjem ili kapnemo na dio tijela.

7. “Kakva bi bila najbolja verzija mene?”
upitam samu sebe. Kakva bih bila kad bih bila ono što želim biti “u budućnosti” ovog trenutka, sad. Ne za 5 ili 10 godina – SAD. Kako bi se ona ponašala, što bi radila. Zašto bi vježbala jogu i kako bi se pokrenula? Obično kad se sjetim uopće postaviti si ovo pitanje odgovor koji dobijem nije ono što bi se moja “sadašnja ja” sjetila odgovoriti i to bude katalizator za pokret. Odgovor dođe iz jedne druge verzije mene koja me podsjeti zašto vježbam jogu i zašto sam tu. Ovo je jedan od najboljih i najškakljivijih trikova kako se pokrenuti za praksu. A super je alat i za druge stvari.

redovna joga praksa

Ovo su sve trikovi koji meni osobno pomognu pokrenuti se u težim, “ljenijim” danima, vi možete vidjeti postoji li neka aktivnost drukčija koja vama pomaže imati redovitu praksu.

U cijeloj priči je najbitnije kultivirati zdrav balans između nježnog poticanja samog sebe na vježbanje te strpljenja i opraštanja na dane kad propustimo praksu.

 

Više o jogi potraži u rubrici SKLADNO TIJELO.

 

Arijana Smit

– Učiteljica sam glazbe i yoge (i studentica istih), glazbenica i meditant. Volim s ljubavlju dijeliti svoje gore navedene strasti kroz zabavan, kreativan, razigran način kako bi se iscijelili te dublje povezali sa sobom, drugim živim bićima i Majkom Zemljom.

 

Foto: Pexels, Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.