parallax background

Međunarodni dan mira – “Ne postoji put do mira, mir je put”

10 nijansi kreativnosti
10 nijansi kreativnosti: Pitali smo dizajnere nakita
20. rujna 2020.
boris štok
Boris Štok ima novi singl Predajem se tebi a mi imamo pjesmu mjeseca
22. rujna 2020.

 

“Ne postoji put do mira, mir je put.” – Mahatma Gandhi

Diljem svijeta 21. rujna se obilježava Međunarodni dan mira. Utemeljila ga je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1981. godine u svrhu obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama, a Rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 2001. određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na svjetskoj razini.

međunarodni dan mira

„Čovjek mora za sve ljudske sukobe razviti metodu koja odbacuje osvetu, agresiju i odmazdu. Temelj takve metode je ljubav. “ – Martin Luther King Jr.

Međunarodni dan mira 2020: Zajedničko oblikovanje mira

Ovogodišnja tema Dana mira je Zajedničko oblikovanje mira. Zaustaviti neprijateljstvo i nasilje barem na jedan dan, glavna je poruka današnjeg dana. Provedite ovaj dan pomažući drugima, izbjegnite svađe i sukobe te širite mir.

„Ako želimo podučavati stvarnom miru na ovom svijetu i ako želimo voditi pravi rat protiv rata, morat ćemo započeti s djecom.” – Mahatma Gandhi

međunarodni dan mira

Mir u svijetu je poruka i želja koju možemo čuti gotovo svakodnevno. U današnje vrijeme kada se čini da nasilje i mržnja gospodare svijetom ipak nije dovoljno samo željeti, nego i djelovati. Možemo započeti malim koracima i promjenama u našem životu, životu naših obitelji i zajednici. Zagrljaji, tople riječi, pružanje pomoći potrebitima, sve su to male geste koje čine veliku promjenu.

„Velike promjene počinju od pojedinca; u osnovi mira u cijelom svijetu leži unutrašnji spokoj i mir u srcu svakog pojedinca. Svako od nas može dati doprinos.” – Dalaj Lama

 

 

 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.