Mirela Ilenić: žena koja stvara moćnu zajednicu znanja, vještina i povjerenja

 

Tko je barem zagrebao u područje kozmetike ili fitoaromaterapije teško da nije čuo za Mirelu Ilenić. Mirela je jedna od najistaknutijih formulatorica za istraživanje i razvoj kozmetike u Hrvatskoj, koja je u svom dva desetljeća dugom razdoblju rada s kozmetikom, osmislila već brojne cijenjene formulacije. Mirela je i fitoterapeutkinja, a kombinirajući farmaceutsko znanje i moć ljekovitog bilja, redovito stvara čarobne proizvode.

Instagram zajednica Mirelu najviše zna preko njenog brenda Mireille Aromatherapy, dok ljubitelji izvrsne kozmetike Mirelu znaju kao vlasnicu brenda Gesha. Podjednako je cijenjena i među laicima i među stručnom zajednicom. Kroz svoje edukacije i savjetovanja postala je osoba kojoj se vjeruje i kada želite znati provjerenu i stručnu informaciju s povjerenjem ćete se obratiti njoj.

Sve je ovo i više nego dovoljno razloga da porazgovaramo s Mirelom, a činjenica da je pokrenula i prvi mentorski program za proizvođače kozmetike, ponukala nas je da čujemo od Mirele što su njeni pokretači i što novog sprema za razdoblje pred nama.

Naši čitatelji te dobro znaju kao osobu iza inovativne kozmetičke linije Gesha koja je jedina komercijalna prirodna kozmetika u Hrvatskoj i šire koja je vodenu fazu u potpunosti zamijenila s različitim načinima pripreme specijalitetne kave. Kako si došla na tu ideju?

Ovu priču sam ispričala već jako puno puta, ali nikada je nisam ispričala s emotivnog pogleda. U svom životu pa tako i u poslu, sve što radim, radim sa srcem i emocijama. Emocije i onaj osjećaj „škakljanja“ u mom trbuhu je moje gorivo koje me pokreće i zahvaljujući tim emocijama nastala je Gesha. Upoznavši jednako entuzijastičnu osobu, osobu koja je apsolutno posvećena svom poslu, svojoj strasti; stvorila se gomila emocija, koje sam realizirala kroz Geshu. U Geshu sam prenijela svoje veliko poštovanje prema nauci o kavi i svoju matičnu ljubav prema stvaranju kozmetike. Jednostavno desila se ljubav – spoj kave i kozmetike – desila se Gesha.

Osim bogatog Gesha asortimana vlasnica si i brenda Mireille Aromatherapy koji svakodnevno postaje sve veći i voljeniji među ljubiteljicama ljepote, kozmetike i osobne njege. Koji je glavni razlog zašto si odvojila ova dva brenda? Po čemu se razlikuju?

Mireille na francuskom jeziku znači „ono što ćete obožavati“. Kao vlasnica Mireille brenda obožavam vidjeti žene koje dolaze na moje radionice i iako su možda taj dan imale najgori dan na poslu ili ih je nešto treće izulo iz cipela, one su u svom svijetu kada dođu. A kada odlaze, lica su im posve drugačija, vedra, vesela i znam da će se u jednom trenutku kod kuće uvući u svoj kutak, odvojiti vrijeme za sebe, razmišljati o sebi i izraditi nešto najbolje za sebe. To je smisao Mireille i svih polaznika koje okupljam. Svakako bi spomenula i one polaznike, koji u nekom trenutku prepoznaju priliku za sebe i krenu u poduzetništvo. Vidjeti njihove uspjehe, za mene je najveća nagrada i priznanje, neovisno jesu li obradovale sebe, svoju obitelj, pomogle nekome, djetetu osigurale materijalnu sigurnost ili izvezle tisuće komada svojih proizvoda, za mene su sve jednako važne. Gesha je odraz mene i mog stanja iznutra – spoj mojih najintimnijih osjećaja, dok je Mireille platforma za sve one koji žele svoje emocije prenijeti u kozmetički lončić ili bočicu.

Mireille Aromatherapy nije samo kozmetika, to je i platforma za radionice DIY kozmetike, edukacije iz primijenjene aromaterapije, individualne radionice. Što sve nudiš zainteresiranima?

Prije svega nudim im zajednicu. Zajednicu u kojoj će se osjećati sigurno i u kojoj će naučiti nešto što im u bilo kojem trenutku života može biti korisno. Svaki mjesec organiziramo jednu tematsku radionicu, najčešće pratimo sezonsku njegu kože, a sve radionice kasnije su u obliku video zapisa dostupne i on-line.

Nema dugo si pokrenula i prvi hrvatski mentorski program za proizvođače kozmetike. Što te ponukalo na to? Kada program kreće? Kolika je zainteresiranost?

Da i na taj program sam iznimno ponosna. Ne mogu ne istaknuti svoju mentoricu Anu Marić, koja mi je zaista jako pomogla oko kreiranja programa, slobodno bi rekla da ovako odličnu edukaciju ne pamtim kada sam imala. Mentorski je osmišljen kako bi ljude naučio kako pametno stvarati kozmetičke brendove, na što trebaju paziti, kako se istražuje tržište, koji su nevidljivi troškovi, kako se formiraju cijene kroz nagori scenarij i na kraju kako bi stvorili tržišno potencijalan proizvod. Zainteresiranost je zaista velika; upisali smo dvije grupe i evo na proljeće se otvara i treća grupa.

Misliš li da smo dovoljno veliko tržište za mnoštvo brendova koji počivaju na istim ili sličnim postulatima? Što to neki brend kozmetike mora imati da bi se izdvojio iz mase i stekao povjerenje među ljudima?

Odlično pitanje. Ne, nismo dovoljno veliki za iste i slične postulate. Ali smo dovoljno veliki, s dovoljno inspirativnih izvora za biti međusobno drugačiji. Ne možemo svi raditi kreme od smilja i lavande, kada je biljna raznolikost Hrvatske tako velika. Još uvijek je potrošnja uvozne kozmetike u Hrvatskoj daleko u prednosti, nego potrošnja domaće proizvodnje i tu vidim priliku. Priliku za domaće brendove vidim i u turizmu, kojeg s tog aspekta premalo koristimo i premalo mu se posvećujemo. Često kažem da Hrvatska pa čak i regija, imaju priliku u svijetu biti prepoznatljivi po malim kozmetičkim brendovima. Da bi se istaknuli iz mase, moramo imati jedinstvenu priču, drugačiji pristup i moramo ići s inovativnošću.

Uživaš li više u edukacijama i prenošenju znanja ili čaroliji stvaranja novih proizvoda?

Uh, ovo je pitanje skoro kada mamu pitanju koje dijete više voli. Edukacije obožavam, jer prenošenjem znanja znam da sam ljudima u ruke dala moć stvaranja. Znam da sa znanjem koje im dajem mogu stvarati dodane vrijednosti, mogu pomoći zajednici, a to mi je posebno zadovoljstvo. U stvaranju proizvoda uživam, jer pogotovo ako radim za klijenta, mogu prenijeti njegovu priču stvaranjem nečeg što će isto tako koristiti prilikom korištenja. Obje aktivnosti su potpuno ispunjenje moje zadaće i bivanja na ovom svijetu.

Svakodnevno smo na društvenim mrežama svjedoci prenošenja potpuno netočnih, često i štetnih informacija, vezano za aromaterapiju, eterična ulja, prirodnu kozmetiku. Znam da se znanjem redovito boriš protiv toga, a što bi savjetovala ljudima koji se pouzdaju u informacije koje čuju ili pročitaju na Instagramu i sličnim platformama. Naravno, na svemu tome možemo doći do hvalevrijednih informacija, ali kako poboljšati taj filter i znati u koga imati povjerenje?

Joj da. Internet i društvene mreže postale su dvosjekli mač. Ljudi su izgubili savjesno ponašanje, izgubili su moral, čak i u ovom segmentu poslovanja. Znaš, najviše me boli takvo ponašanje kod djece i stanja atopijskog dermatitisa, kada su u stanju pisati sve i svašta, a onda u kreme dodavati kortikosteroide te takve prodavati roditeljima, koji naivno misle da djecu mažu nevenovom kremom, a zapravo ih izlažu nekontroliranoj primjeni lijekova. O eteričnim uljima da i ne pričam: piju se, liječe karcinom i slično. Vrlo neodgovorno ponašanje. Takve stvari treba prijavljivati na DIRH, jer jedino na taj način možemo ispravno reagirati.

Kakve uzbudljive vijesti tvoji brendovi i edukacije imaju za do kraja godine?

Gesha će do kraja godine dobiti nekoliko novih proizvoda i Gesha mijenja svoj vizual, kojem se neizmjerno veselim. Mireille gostuje u Beogradu, Sarajevu i Budvi, a za kraj godine pripremamo jedno posebno iznenađenje. Ali o tome ću ti šapnuti.

I za kraj, što za tebe znači biti dobro?

Za mene je dobro puno više od fizičkog dobrog. Dobro znači stajati sa svoje dvije noge na zemlji, biti zahvalan na svakom osjećaju svog tijela i uvijek se držati one „čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda“ već ostavi trag, ostavi vrijednosti, budi tu i sada.

 

 

Indira Juratek

 

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.