parallax background

Dobra knjiga: Louise Hay nas uči Kako iscijeliti duh i tijelo

juha od blitve i slanutka
Juha od blitve i slanutka je nutritivna kraljica među juhama
7. studenoga 2019.
gong meditacija
Najava Gong meditacije – Večer zvuka i pozitivnih vibracija
8. studenoga 2019.

 

Kada netko krene putem samospoznaje i otkrivanja vlastite moći, jedno od najčešćih pitanja je Koju knjigu bi mi preporučila? Unatoč mnogim divnim, inspirirajućim i knjigama koje su mnogo utjecale na mene, moj odgovor je bez dvojbe isti – polazna točka je Louise L. Hay – Kako iscijeliti duh i tijelo.

Zaista vjerujem da nema osobe koja nije čula za Louise Hay, jednu od najpoznatijih i najutjecajnijih autorica i učiteljica self-helpa te čvrstu zagovornicu samoiscjeljenja. Louise je svojim stavom, vlastitim životom i novim načinima, pomogla milijunima ljudi diljem svijeta da otkriju iscjeljenje u sebi.

Svoju prvu knjigu “Iscijelite svoje tijelo“ objavila je 1976. godine u dobi od 50 godina, kada još nije bilo popularno govoriti o povezanosti uma i tijela. Louisa je svoju filozofiju pretočila u praksu nakon što joj je dijagnosticiran rak jajnika. Nije se željela liječiti klasičnom medicinom, već se okrenula afirmacijama, vizualizacijama, nutritivnom čišćenju i psihoterapiji. Unutar šest mjeseci, rak je potpuno nestao.

Kako iscijeliti duh i tijelo, Louise L. Hay 

1984. Louise je objavila svoju drugu knjigu You Can Heal Your Life ( “Kako iscijeliti duh i tijelo“) koja je postala bestseler sa 16 tjedana na listi najčitanijih knjiga po New York Timesu. Više od 50 milijuna primjeraka knjige prodano je diljem svijeta.

Iako je prošlo 35 godina od njene objave, ova knjiga nimalo nije „zastarila“ u svojim načelima i tvrdnjama. Štoviše, moderna znanost i kvantna fizika svakodnevno potvrđuju da upravo naša svijest kreira našu stvarnost. „Misli koje smo odabrali misliti, alat su kojim oslikavamo platno svoga života.“, samo je jedna od moćnih poruka Louise Hay koje možete pronaći u ovoj knjizi.

Knjigu sam jednom pročitala standardno, od prve do zadnje stranice. Tada sam shvatila da to nije obična knjiga već priručnik, kojeg sam nakon toga nebrojeno puta otvorila i uvijek sam dobila odgovor koji je mnogo toga rasvijetlio i pojasnio. Naime, knjiga kao bonus ima popis poremećaja u tijelu i vjerojatnih mentalnih uzroka, koji su po mom iskustvu i iskustvu osoba iz mog okruženja, nepogrešivo točni. Ovo je i „opasna“ knjiga, jer nas izbacuje iz zone komfora, iz uloge žrtve i stavlja nas u poziciju preuzimanja odgovornosti za vlastiti život.

Filozofija Louise Hay

Filozofija Louise Hay prezentirana u ovoj knjizi, vrti se oko nekoliko glavnih postulata:
– Mi smo u cjelini odgovorni za sva svoja iskustva.
– Svaka misao koju mislimo, kreira našu budućnost.
– Polazište svega jest uvijek u sadašnjem trenutku.
– Svatko ponekad pati od grižnje savjesti, čak i mržnje prema samom sebi. Najgori je stav: Ja nisam dovoljno dobar. To je samo misao, a misao se može mijenjati.
– Za čovjekovo je zdravlje najopasnija ogorčenost, kriticizam i grižnja savjesti. Opraštanje svojih i tuđih grešaka put je u ozdravljenje, čak i u slučaju raka. Kada stvarno volimo sebe, sve nam u životu ide bolje. Moramo naučiti voljeti sebe.
– Ključ pozitivnih promjena jest u prihvaćanju i poštivanju samoga sebe. Stanje našeg duha odgovorno je za bolesti u našem tijelu.

Knjiga Kako iscijeliti duh i tijelo, sastavljena je od četiri dijela i 16. poglavlja. Svako poglavlje počinje životnim uvjerenjem te analizom i pripadajućim vježbama kako promijeniti to uvjerenje i novu ideju provesti u realnost. To su pozitivne ideje, misli, afirmacije, kako promijeniti svijest. Autorica iz uvjerenja u uvjerenje objašnjava kako su uvjerenja i ideje o samima sebi često uzrok emocionalnih problema i bolesti te kako koristeći određene alate možemo promijeniti naše razmišljanje i poboljšati si život.

Neka od uvjerenja na koja se osvrće su:
– Moje tijelo nije u redu.
– Imam loše međuljudske odnose.
– Financijska mi je situacija loša.
– U životu mi ništa ne ide od ruke.

Louise L. Hay kroz knjigu detaljno objašnjava kako teče njezin proces rada s klijentom, kako secira navedena uvjerenja i kuda ju to dovodi. U većini njih gotovo se svi mi možemo prepoznati. Kroz dugogodišnji rad i mnoge uvide pokazalo se da mnogi sebe godinama maltretiraju zato što nisu učinili nešto što u stvari i nisu željeli učiniti. Ili kritiziraju sebe zbog neobavljena posla koji i nije bio njihova ideja.

Neka uvjerenja koja imamo o životu su pozitivna i podržavajuća i mogu nam spasiti život u kriznim situacijama. Ona druga nam ne koriste, jer nas ne podržavaju i ne stvaraju svijet u kojem se osjećamo sigurnima, zadovoljnima, hramoničnima, voljenima….

Prava promjena je moguća u trenutku kada osvijestimo da utječemo na kvalitetu našeg života, kada se izmaknemo iz uloge žrtve i postavimo u poziciju aktivnog sudionika, kada stara i naučena vjerovanja i obrasce, koji nam ne služe za naše najviše dobro, počnemo mijenjati u nove, podržavajuće misli… Kada naučimo razmišljati u pozitivnim obliku. Kada u konačnici prihvatimo sebe.

Zaključak koji se može izvesti čitajući ovu knjigu je da bez obzira kakav naš problem bio, početna točka za rad najčešće proizlazi iz nedostatka ljubavi prema nama samima.

„Ljubav je čudesan lijek. Ako volimo sebe, događaju nam se čuda u životu. Pritom ne mislim na taštinu, aroganciju, niti na uobraženost, jer to nije ljubav. To je samo strah. Ono o čemu ja govorim jest da sebe treba visoko cijeniti i biti zahvalan na čudu života. Ljubav je, za mene, prihvaćanje sebe do tog stupnja da srce ispune i preplave osjećanja. Ako na bilo koji način radimo protiv sebe, to je zato što sebe ne volimo dovoljno.“

Ova izuzetna knjiga je must have vodič za promjenu vlastitog života te pronalaženje samopoštovanja i ljubavi prema sebi.

U neograničenosti života, gdje sam Ja, sve je savršeno, cjelovito i dovršeno.
Sve je dobro u mom svijetu.

 

 

Indira Juratek 

 

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potraži u rubrici DOBRA KNJIGA.

 

Foto: Pexels, Ljevak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.