moktel

Sjajni moktel s matchom i malinama

 

Matcha je postala prilično popularna i vjerujem kako ste je već kušali, a ako niste onda ste sigurno čuli za nju. Ako niste niti to, evo nekoliko informacija o ovom zelenom prahu.

Matcha je fino mljeveni prah zelenog čaja. U Japanu se stoljećima koristi za ceremonije čaja. Beru se samo posebno uzgojeni i određeni listovi zelenog čaja i melju u fini prah. Ima gorkasto-slatkasti okus i odličan je podizač energije, no neće vam od matche energija naglo pasti već će biti dugotrajnija i postepeno će padati, za razliku od kave.

Također, matcha čaj obiluje antioksidansima i drugim korisnim svojstvima za naš organizam te je izvrsna alternativa kavi jer sadrži kofein, stoga nemojte pretjerivati u konzumaciji. Imajte na umu da danas prodaju svašta pod matchu. Obratite pozornost da kupujete matchu koja ima ceremonial grade oznaku. Samo takva matcha je „prava“ i njezin okus slatkasti.

Osim topla, kao čaj ili u latte varijanti s mlijekom, matchu možete konzumirati i kao dodatak smoothieju, slasticama ili koktelima/moktelima. Donosim vam recept za jedan prefini moktel s matchom, malinama i mentom. Oduševit će vas kombinacija maline i matche, zbilja je odličan spoj!

moktel

Recept: Moktel s matchom i malinama

Sastojci za 4 serviranja:

• ½ šalice malina
• 1 žlica smeđeg šećera
• 2 žlice soka limuna
• Nekoliko listića svježe mente
• 1 + ½ šalice vode
• 2 žličice matcha praha
• 1 šalica mineralne vode
• Led

moktel

Priprema:

1. U vrč staviti maline šećer, sok limuna i natrgati listiće mente. Sve dobro izgnječiti nekoliko trenutaka dok se sastojci ne povežu.

2. Zagrijati vodu da bude mlaka, preliti preko čaja i bambusovom metlicom dobro pomiješati. Ako nemate bambusovu metlicu, čaj prethodno prosijati kroz gusto cjedilo te izmiksati električnom mutilicom ili pak izmiksati vodu i čaj u blenderu.

3. U čaše staviti po dvije-tri žličice pripravka od malina, limuna i mente. Dodati pripremljenu matchu, mineralne vode, kockice leda te kriške limuna i grančicu mente kao dekoraciju.

moktel

Doris Valković

– Svoju ljubav prema kuhanju i istraživanju novih okusa već nekoliko godina izražavam kroz pisanje recepata na blogu Foodoris. Osim kuhanja moja velika ljubav su životinje, priroda, razne fizičke aktivnosti i putovanja. Na putovanjima se osjećam najviše kao “kod kuće”, osjećam da živim punim plućima i rastem kao osoba. Putovanja su mi također i inspiracija za nove okuse i recepte koje otkrivam. Veseli me što imam priliku inspirirati na kuhanje i osjećam da sam time ispunila jednu od svojih misija na ovom svijetu – biti možebitni pokretač nečijeg života na bolje.

 

Foto: Foodoris

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.