Posjetila sam cjeloviti centar MATI i pronašla majčinsko krilo, ljubav i podršku

Majka sam dvoje djece – prekrasne djevojčice od 12 i prekrasnog dječaka od 10 godina. Mnogi se čude kada im kažem da bih voljela još jedno dijete. Razloga za to je mnogo, a jedan od njih je nespremnost postajanja majkom i izostanak svjesne prisutnosti u trudnoći i postpartumu za čime zaista žalim.

Kad sam prvi put bila trudna i pripremala se za dolazak bebe najveća briga mi je bila kako ću roditi, jer su me sa svih strana strašili kako je to nešto grozno. Sada nakon dva poroda mogu reći da baš i nije tako strašno. I da je puno strašnije postati majkom. Što majčinstvo jest u odnosu na naša očekivanja mnoge novopečene majke ostavi u šoku. Prilikom trudnoće uglavnom je fokus na medicinskom aspektu zdravlja i urednosti trudnoće, a po porodu fokus je na njezi bebe. A gdje je tu majka, mama, mati? Ona nova osoba koja se rodila kad i beba i kojoj treba podrška njenog plemena.

Nekada se živjelo u zajednicama, obitelji su bile velike i bilo je tu puno generacija. Novorođena majka je rijetko ili nikada bila prepuštena sama sebi. Danas, sa životom u gradovima, u stanovima, mnoge majke po porodu ostaju same. Gubitak identiteta kojeg majka poznaje prije poroda, fiziološke potrebe poslije poroda, nova hormonalna situacija kao i osjećaj usamljenosti, očekivanja izvana da se brzo morate vratiti u formu, neminovno stavljanje partnerskog odnosa u drugi plan i slično, lako stvaraju plodno tlo za razvoj raznih oblika postporođajne tuge, baby bluesa i depresije.

Puno puta sam rekla kako bi mnogo toga vjerojatno bilo drugačije da je u to vrijeme postojalo neko mjesto gdje se mogu educirati na sasvim drugačiji način o trudnoći i postpartumu. Za žene koje danas kreću putem majčinstva situacija je drugačija. Danas postoje mjesta i zajednice podrške te stručnog znanja. Jedno od takvih toplih utočišta nalazi se na zagrebačkom Jarunu, na prvom katu u Našičkoj 14. Njegovo znakovito ime MATI daje ono okrilje sigurnosti, ljubavi i podrške koje se nadamo pronaći u majčinom krilu. Centar su osnovale tri fantastične žene – Stamenka Pašić, doula i učiteljica joge i bodyworka, Una Pašić Gregović, certificirana porođajna i postpartum doula i porođajna edukatorica i Kristina Hrvoić Podhraški, certificirana postpartum doula, porođajna edukatorica i savjetnica za dojenje.

Foto: Ana Surać

Mati centar je cjeloviti centar za trudnice, majke, žene i obitelji, u kojem žene i obitelji mogu u svim životnim fazama pronaći sve što im treba – od predavanja, edukacija, radionica, učenja o pripremi za porod, dojenje, začeće, žensko zdravlje, masaže beba te individualni rad koji uključuje i baby handling, vježbe za optimalno pozicioniranje bebice u trbuhu, Yin yogu te vježbe prilagođene trudnicama i mamama, postpartum, a i komplementarne prakse kao što je tretman abdomena. Tu su i družionice, tematske pričaonice te ženski krugovi, ukratko cjelovito znanje o trudnoći, porodu i postpartumu.

Tretman abdomena u MATI centru – moje oslobađajuće iskustvo

Iako nisam trudna, posjetila sam MATI centar i pronašla tretman za sebe, koji mi je s odmakom od niz godina pomogao na mnogo razina namještanja i otpuštanja. Stamenka Pašić, od milja Seka, toga je dana bila moje majčinsko krilo u koje sam se ušuškala.


Već od samog jutra bila sam jako nervozna, jer sam kao terapeutkinja intuitivno osjećala da će mi tretman pokrenuti brojne procese i izvući na površinu mnoge povrede koje sam pospremila u svoju utrobu. Na vratima me dočekala Seka, a njezin pogled pun ljubavi i topli zagrljaj uveli su me u tretman već na samom ulazu. Sve je započelo razgovorom. Seka odiše toplinom i povjerenjem, osjećajem sigurnosti da možeš reći to što ti je teško upakirati u riječi. Osjećaj bivanja s njom je takav kao da se poznajete oduvijek, kao da ti je najbolja prijateljica, majka, kao da ti je zaista MATI. Poželiš sav teret koji nosiš predati njoj da ga preuzme i pospremi samo onako kako majka zna. Istovremeno znaš da ona neće zloupotrijebiti tvoju ranjivost. Znaš da će te zagrliti, poljubiti, reći ti riječi ljepote, ohrabrenja, reći će ti da bi voljela da se vidiš onako kako te ona vidi, da si prekrasna, snažna, moćna – a ponekad žena i majka treba samo to i čuti.

Ipak, to nije sve – tretman abdomena se pokazao kao zbilja duboko iscjeljujuće iskustvo. Seka ga radi spajanjem triju drevnih tehnika (Chi Nei Tsang, Mayanska masaža zdjelice i Ayurvedski tretman). Prilikom tretmana trbuh i leđa su goli i zaista smo ogoljeni na mnogim razinama. Sve započinje toplim sezamovim uljem, za kojeg se zna da uklanja stres, tenzije, da dubinski opušta, revitalizira te dovodi tijelo u harmoniju.

Foto: Ana Surać

Tretman abdomena se bazira na kružnim i ritmičkim pokretima koji potiču detoksikaciju, stimuliraju se energetske točke i meridijani, harmonizira se protok energije u tijelu, otpuštaju se emocionalne blokade. Povremeno je dosta intenzivno. Moguće je doživjeti razne senzacije poput plakanja. Meni su se podigle mnoge povrede koje sam zadobila od muške energije u svom životu – kako od bivših partnera tako i od muških autoriteta s kojima sam se kroz život sukobila. Još sam par dana imala uvide i čišćenje kako na fizičkoj tako i na emotivnoj razini. Toliko sam zahvalna za ovo iskustvo, jer nekada stvari zbilja treba protresti i istisnuti kako bi se prostor oslobodio. Sve završava umatanjem trbuha u maramu. Taj proces je prekrasan. Cijeli dan sam hodala zamotana u tu maramu i osjećala sam se toliko sigurno, zaštićeno, pomilovano, pomaženo. Jasno sam vidjela svetost svoje utrobe – naročito svojih ženskih, moćnih, božanskih organa – onih koji stvaraju i rađaju novi život. Mi žene smo pravo čudo. Nadam se da ste svjesne toga! Hvala ti Seka na prekrasnom iskustvu!

Tražite li svoje žensko pleme, podršku, razumijevanje, znanje, MATI centar vam daje sve od toga. Od srca preporučujem ovo lijepo žensko mjesto stvoreno za žene i obitelji. Više o radu i uslugama MATI centra provjerite na službenom webu kao i društvenim mrežama.

 

Foto: Indira Juratek

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.