parallax background

Odbacite etikete, iskusite slobodu

zvjezdan ružić
Godina čitanja na Svjetski dan glazbe okrunjena neobičnom suradnjom
21. lipnja 2021.
nika turković
Nika Turković ima novi singl kojeg ne možemo pusti(ti) iz glave
23. lipnja 2021.

 

Kada osoba počne na sebe stavljati etikete, to su trenuci kada postaje zarobljena. Te etikete neće vam dopustiti da stignete na razinu života koju želite živjeti. Otpustite ih.

Vaše iskustvo uvijek će biti stvarno za vas, koliko god određena uvjerenja nemaju veze sa stvarnošću. Emocije oko tih iskustava su stvarne. Emocije su rezultat kvalitete vaših misli. Kako sebe definirate? Jeste li bankar/ica? Blagajnik/ica? Vatrogasac/ica? Jeste li tjeskobni? Jeste li anoreksični? Nemojte biti ništa od toga. U trenutku kada stavite etiketu na sebe, ograničavate se. Možete biti puno više od toga. Možete biti što god poželite. Vi ste slobodni.

sloboda

Zamislite osobu koja je još u svojoj mladosti otišla u vojsku. Tamo je provela nekoliko godina i stiglo je vrijeme da je napusti. Ta je osoba stekla određena iskustva i navike u vojci i sada kad izađe van, vrlo će vjerojatno biti izgubljena zato što se sada mora prilagođavati na svijet koji ne poznaje. Unutar vojske imala je svoju sigurnost, svoje radne zadatke u kojima je bila dobra, no sada je vrijeme da se osamostali, pronađe smještaj, posao, da ostvari nove međuljudske odnose. Zasigurno joj neće biti lako. Ova osoba sa sobom nosi etiketu da je vojnik i čvrsto vjeruje da je vojnik te se pita kako će sada odjednom postati nešto drugo.

sloboda

Mit o pećini, Platon

Ova ideja može se povezati s jednom od najznačajnijih Platonovih alegorija u povijesti filozofije, Mitom o pećini. Nekolicina ljudi bila je oduvijek zatvorena u mračnoj pećini bez imalo svjetlosti. Došao je trenutak da se jedna osoba pusti na slobodu. Nakon što je izlazila iz pećine, počela je primjećivati svjetlost, drveća, potok, plavo nebo, prirodu. Bila je potpuno opčinjena ljepotom vanjskog svijeta. Kad se vratila u pećinu kako bi ispričala svoje iskustvo drugima, nitko joj nije vjerovao. Štoviše, osoba je bila odbačena, jer je pričala besmislice u koje ostali zatvorenici nisu vjerovali (nisu vjerovali, jer nikada nisu tome svjedočili, niti znaju za bolje od cjeloživotnog mraka).

Mitom o pećini, Platon daje ideju kako svi mi, što se više nudimo svijetu, iskušavamo ga, što više čitamo i istražujemo, naši se vidici šire i stvorit ćemo mogućnost promatranja svijeta iz više uglova.

Budite otvoreni za nova iskustva. Samo se tako možete nadograđivati u životu. Svi mi imamo puno više opcija u životu, nego što naš um vidi. Na nama je da ih dopustimo. Da se prepustimo. Na nama je odluka kako ćemo reagirati na njih. Birate li ih prigrliti ili ostajete tu gdje jeste?

 

Rafael Jaić

– imam 23 godine i student sam Komunikologije, medija i novinarstva. S obzirom na to da sam istinski ljubitelj pozitivne psihologije i osobnog razvoja, završio sam tečajeve Life Coacha i NLP-a. Samim time stekao sam mnoga teorijska znanja, ali i praktična rješenja za razne izazove u životu koja sam spreman podijeliti sa svim čitateljima portala Budi dobro.

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.