Odgajanje dobrih ljudi – knjiga o svjesnom roditeljstvu

 

Postoji jedna karakteristika svojstvena svakom čovjeku koja uvelike može unaprijediti naše međuljudske odnose i život općenito, a to je svjesnost. Upravo je to ono na što nas želi podsjetiti Hunter Clarke–Fields u svojoj knjizi „Odgajanje dobrih ljudi“ (Egmont, 2022.; prijevod Petre Štrok) koju je posvetila svjesnom roditeljstvu.

Ova Amerikanka s dugogodišnjim iskustvom u praksama meditacije mentorica je usredotočene svjesnosti (engl. mindfulness) koja pomaže brojnim roditeljima da zrelo i staloženo pristupaju odgoju svoje djece. U tu svrhu osmislila je online tečaj „Mindful Parenting“ i redovito vodi podcast „Mindful Mama“. U ovoj knjizi nudi praktične savjete roditeljima kako da ostanu smireni čak i u situacijama djetetovih intenzivnih izljeva bijesa.

Što ako bismo sve trenutke s djecom mogli vidjeti novim očima? To se naziva početničkim umom. Ta zen-budistička praksa pomaže nam da smirimo reaktivnost, videći život kao početnici, kao da je svaka situacija prilika za učenje. Kada usporimo i živimo pozornije – svjesni sadašnjeg trenutka, bez osuđivanja – vidimo bogatstvo svijeta koji nas okružuje. Upijanje i uvažavanje svijeta nije samo dobar osjećaj, nego i umanjuje stres i pomaže nam da jasnije (i s manje osuđivanja) sagledamo svoje probleme. Prakticiranjem početničkog uma vidimo svijet onakvim kakav jest, a ne kakvim smo dotad mislili da jest. Uzmimo početnički um kao praksu gledanja na svako novo iskustvo kao na ono što zaista jest – novo iskustvo. Uzmite to kao nešto što donosi „svježinu“ svakom trenutku.

Ono na što H. Clarke–Fields podsjeća jest da u odgoju fokus trebamo usmjeriti na sebe i svoje ponašanje, a ne na dijete i njegovo ponašanje jer je to preduvjet da s djetetom izgradimo odnos utemeljen na ljubavi i uzajamnom poštovanju. Kada je roditelj svjestan svog ponašanja, kako određene okolnosti i djetetovo ponašanje utječu na njegovo unutarnje stanje, onda je manja vjerojatnost da će reagirati reaktivno i automatski. Također, kada je roditelj svjestan svog ponašanja i okolnosti koje su na njega utjecale, onda može objektivno sagledati i djetetovo ponašanje u tim istim okolnostima.

Poput malih duhovnih učitelja, naša djeca imaju jedinstvene sposobnosti razotkriti naše neriješene probleme. Vaše vas roditeljsko iskustvo zbog nečega izluđuje? To je vaš unutarnji rad. Želite vidjeti značajne osobne pomake? Šest mjeseci s djetetom predškolske dobi može biti učinkovitije od godina samoće na vrhu planine. To bi mogla biti prečica do prosvjetljenja.

S jedne strane, knjiga “Odgajanje dobrih ljudi” nudi savjete kako povećati svjesnost u ophođenju s djecom u svakodnevnim situacijama, a s druge nudi preporuke kako unaprijediti roditeljske komunikacijske vještine, a sve s ciljem ostvarivanja što skladnijeg odnosa s djecom ispunjenog povjerenjem i privrženošću. Kada je odnos roditelj–dijete dobar u svojim temeljima onda je lakše iznaći rješenje za sve pojedinačne izazove koji će se neizbježno pojavljivati na dnevnoj i bilo kojoj drugoj razini.

 

Možda vas zanimaju slične teme:

Ako vas zanimaju teme književnosti i recenzije knjiga posjetite našu rubriku DOBRA KNJIGA.

Želite li znati više o povezujućem roditeljstvu čitajte našu rubriku SVJESNO RODITELJSTVO. 

 

Tihana Malenica Bilandžija

– Kao psihologinja, sistemska konstelatorica, coach i trenerica u području osobnog razvoja svoj profesionalni interes pronalazim u otkrivanju načina i puteva kako osvještavanjem te promjenom obrazaca doživljavanja i ponašanja na svim razinama našeg ljudskog postojanja (tjelesna, emocionalna, misaona, ponašajna i duhovna) možemo štititi i očuvati svoje zdravlje i unutarnji mir. Više o mom radu saznajte na web stranici Inspiracija.net te društvenim mrežama fB @inspiracija.net i IG @inspiracija.tmb

 

Foto: Freepik, PR

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.