parallax background

#ostajemdoma: 6 inspirativnih knjiga za lakše podnošenje izolacije

crumble s jabukama
Comfort Food: crumble s jabukama
26. ožujka 2020.
besplatne radionice
Besplatne online radionice “Bezbroj razloga za sreću”
27. ožujka 2020.

 

”Ne znam nijedan problem koji sat vremena čitanja nije ublažio.” – Charles-Louis de Secondat Montesquieu

Knjige nam pomažu zadovoljiti duhovnu glad, one su magičan prolaz u tajanstveni svijet.

U ovo nesvakidašnje doba kada smo primorani ostati doma, ima li ljepšeg načina za provesti vrijeme od čitanja. Knjige nas opuštaju i smanjuju razinu stresa.

Mnogi trenutno osjećaju strah, tjeskobu i neizvjesnost. Zato smo pronašli 6 knjiga koje mogu pomoći lakše se nositi s takvim emocijama.

O kojim knjigama se radi, saznajte u nastavku.

Univerzum ti čuva leđa – Kako se osjećati sigurno i vjerovati životu bez obzira na sve; Gabrielle Bernstein

Glavni razlog našeg nezadovoljstva je iznenađujuće jednostavan: mi se opiremo sreći.

Osobne priče i univerzalne lekcije Gabrielle Bernstein uče nas kako ukloniti prepreke onomu čemu svi težimo: sreći, sigurnosti i jasnomu pravcu. Te lekcije mogu nam pomoći da se suzdržimo od svoje potrebe za kontrolom, da se opustimo kako bismo mogli doživjeti osjećaj sigurnosti i slobode.

Ona sama nastoji preobraziti strah u vjeru kroz prihvaćanje, predavanje i posvećenost svom duhovnom putu. Poziva nas da se popnemo na val svoje energije i istinske moći i pronađemo snagu u trenucima potištenosti, sinkronicitet i podršku kad smo izgubljeni, sigurnost u nesigurnim okolnostima i radost u boli.

U knjizi Univerzum ti čuva leđa donosi meditacije, vježbe i sve ono što i njoj pomaže u duhovnom razvoju.

univerzum ti čuva leđa

Bernstein želi da prestanemo trčati za životom i umjesto toga se opustimo i prepustimo, ohrabreni spoznajom da nam svemir uvijek čuva leđa.

U mojem slučaju, onaj trenutak kad sam prihvatila svoje strahove bio je trenutak kad je strah jenjao. Prihvativši svoj strah i odustavši od želje da budem slobodna, otvorio mi se još širi put prema slobodi. Danas se više ne opirem ljubavi i imam vjere da mi energija ljubavi ovoga univerzuma stalno stoji nadohvat ruke.

Lijek za strah – Razvijanjem hrabrosti iscijelite svoje tijelo, um i dušu; Lissa Rankin

Što ako strah nije nešto što bi trebalo izbjegavati, opirati mu se ili zbog njega osjećati stid? Što ako je strah, umjesto toga, ovdje kako bi vam pomogao? Što ako je strah prst koji upire u sve što stoji između vas i istinskog blagostanja?

Većina nas velik dio energije odvaja kako bi cjelokupan život ustrojili oko izbjegavanja onoga što nas najviše plaši. Ali strah može biti glasnik koji vam otvara oči za sve što je u životu potrebno liječiti. Strah s kojim se nismo obračunali oduzima nam životnu radost, pretvara nas u svoje zatočenike i ugrožava nam zdravlje, postajući ozbiljan faktor rizika za srčani udar, dijabetes ili rak.

Oslanjajući se na znanstvena istraživanja i snažne osobne priče, dr. Lissa Rankin pojašnjava kako nas strah koji prihvatimo na koncu može izliječiti, jer nam ukazuje na sve ono što u našem životu nije kako treba.

lijek za strah

Iz knjige Lijek za strah saznajemo kako misao ispunjena strahom utječe na fiziologiju i s vremenom nas razbolijeva, kako razlikovati istinski strah (uzrokovan stvarnom prijetnjom) od lažnog straha (koji pokreće stresnu reakciju koja potkopava zdravlje), kako preoblikovati stav prema neizvjesnosti da nas više ne bi plašila već postala put prema mogućnostima i autentičnom življenju za koje smo stvoreni.

Svijet je moj dom; Thich Nhat Hanh

Ovo je jedinstvena autobiografija jednog od najvećih i najomiljenijih zen-budističkih redovnika. Zadivio je i Martina Luthera Kinga koji ga je nakon njihovog susreta, 1967. nominirao za Nobelovu nagradu za mir.

Thich Nhat Hanh proveo je više od četrdeset godina u izgnanstvu, jer se zbog svojih antiratnih nastojanja i humanog i humanitarnog djelovanja nije smio vratiti u rodni Vijetnam, što ga nije nimalo pokolebalo u životnoj misiji bodisatve, budističkog oličenja suosjećanja.

svijet je moj dom

Njegov je život nadahnuće, putokaz i uzor, a njegove su riječi poput toplih zagrljaja. U knjizi Svijet je moj dom u jasnim, prelijepim slikama pred nama teče jedinstven, predivan život prepun izazova, ljepote i čuda.

Naš istinski dom je u sadašnjem trenutku, ma što se događalo, upravo ovdje i upravo sada. To je mjesto bez diskriminacije, bez mržnje. Naš istinski dom je mjesto na kojem ništa više ne tražimo, ni za čim više ne čeznemo, ni za čim više ne žalimo. Kada se s energijom usmjerene svjesnosti vratimo u ovdje i sada, moći ćemo stvoriti svoj istinski dom u sadašnjem trenutku.

Buđenje tigra, Peter A. Levine

Svi posjedujemo urođenu sposobnost za transformaciju traumatskih iskustava – glavno je polazište Petera A. Levine, liječnika i fiziologa koji je prije dvadesetak godina postavio revolucionarni pristup liječenju traume. Sve otada cijenjeni je autor i glavno polazište svih koji se bave traumom, bilo kao terapeuti, liječnici ili istraživači.

Čovjek je životinja kojoj visoko razvijene kognitivne sposobnosti često više odmažu nego pomažu da se nosi sa situacijama u kojima bismo zapravo trebali djelovati instinktivno, u knjizi Buđenje tigra objašnjava Levine. Ne uspijevajući osloboditi energiju koja ostaje u našem tijelu zarobljena nakon traumatskog iskustva, razvijamo neželjene posljedice koje se mogu pretvoriti u fobije, anksioznost pa i delikvenciju i nasilnost. Levine postavlja intrigantno pitanje: zašto divlje životinje, iako često u životnoj opasnosti, rijetko pate od trauma? Razumijevanje dinamike koja divlje životinje čini praktički imunima na simptome traume, ključ je iscjeljenja traume kod ljudi.

Ova nas knjiga vodi kroz svijet suptilnih, ali vrlo moćnih poriva koji upravljaju našim reakcijama na životne događaje koje doživljavamo prijetećima. Levine nudi novo i optimistično viđenje traume i čitatelju nudi niz dragocjenih uvida, ali i vježbi kojima je traumu moguće izliječiti.

Unutarnje inženjerstvo – Vodič za radost jednog jogija; Sadhguru

Sadhguru je jedan od najutjecajnijih suvremenih duhovnih učitelja čije djelovanje seže u sve pore ljudskog života – od osobnog razvoja do ekonomije, politike i ekologije. Učitelj, mistik, humanitarac i aktivist promijenio je život milijunima ljudi diljem svijeta. Utemeljitelj je cijenjenog Isha instituta, a kao nadahnuti govornik gostovao je na najpoznatijim svjetskim sveučilištima kao što su Oxford, Stanford, Harvard, na Ekonomskom forumu Ujedinjenih naroda te u tvrtkama poput Microsofta i Googlea.

sadghuru unutarnje inženjerstvo

Sadhguru nam u knjizi Unutarnje inženjerstvo objašnjava kako naš unutarnji svijet može biti baš onakav kakav želimo ako primijenimo jogijske tehnologije. Nadahnuti uvidi ovog vizionara o postojanju dimenzija koje nadilaze um i tijelo popraćeni su vrlo praktičnim uputama kako bismo i sami okusili beskonačnost, ali i omogućili svojem umu i tijelu da optimalno funkcioniraju u materijalnom svijetu. Njegove su poruke kristalno jasne, primjenjive i duboke te će uzburkati srce suvremenog duhovnog tražitelja i zaintrigirati sve one koji žele više radosti i mira.

Neboder života; Zoran Salopek

Život je ponekad težak, pun prepreka, a mnogima češće tužan nego vedar. Znate li kako savladati prepreke i kako živjeti punim plućima? Zoran Salopek, danas uspješan poslovni čovjek, poduzetnik i investitor otkrio je to uspinjući se iz podruma života, svladavajući prepreke kao što su nasilje i alkoholizam u obitelji, neimaština i loše obrazovanje, razvijajući pritom samosvjesnost – sposobnost osobe da očišćena od ograničavajućih i mračnih emocija objektivno sagleda sebe samog i svoju okolinu.

neboder života

U  knjizi Neboder života otvoreno i iskreno piše o svom putu prema uspjehu, želeći vam na vašem životnom putu biti mentor, ohrabriti vas, pokazati vam na svojem primjeru kako je sve moguće, čak i ako ste siromašno dijete, kakvo je on bio. Naučite li se razvijati kao osoba, dogodit će vam se sve ono što želite. Ono što je svakako najvažnije, čak i ako se ne dogodi to što silno priželjkujete, bit ćete potpuno mirni.

Ova autobiografska knjiga stavlja Zorana u ulogu mentora za one koji su spremni čuti njegovu mentorsku poruku. Vi koji ćete otvoriti svoje srce i um, pronaći ćete sebe u grubim istinama života, ali dobit ćete i praktične savjete kako da se s tim istinama nosite. A dobit ćete i inspiraciju, spoznaju da je sve moguće i ostvarivo.

– Iz predgovora Alana Žepeca, osnivača i CEO edukacijske kuće LQ

planetopija

 

 

 

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potraži u rubrici DOBRA KNJIGA.

 

Foto: Planetopija, Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.