tapkanje

Odtapkajte egzistencijalni strah

 

S vremena na vrijeme život zna postati težak. Svi smo to u nekom trenutku u životu iskusili, a nedavno smo iskusili i kolektivno, s obzirom na korona virus koji je zahvatio cijeli svijet.

Nekima su se odnosi popravili, neki su prekinuli veze, nekima je posao krenuo na bolje, nekima se srušilo sve što gradili.
Ali svi smo osjetili strah za egzistenciju. Preko noći sve je stalo. I bez obzira radili li u korporaciji, državnoj službi, bilo poduzetnici ili sezonski radnici svi smo se našli u istom. I svima nam se aktivirao isti strah, onaj egzistencijalni.

Što donosi sutra? Hoću li moći platiti račune? Hoću li i kada dobiti plaću? Kako će to utjecati na mene? Moju obitelj? Moje kredite i ostale neplaćene obaveze? – pitanja su to koja su nam se svima vrtjela po glavama.

Jedan od najčešćih i najneugodnijih strahova s kojim smo sada suočeni jedan je od najčešćih ljudskih strahova. Još prije 70-tak godina Abraham Maslow kroz Teoriju ljudske motivacije iznio je hijerarhiju ljudskih potreba gdje se na samom dnu ljudskih potreba nalazi egzistencijalna potreba tj. potreba za hranom, vodom i skloništem i sigurnošću.

U današnjem svijetu novac predstavlja tu sigurnost. Kada ga nema ili nam prijeti opasnost da ga neće biti javlja se upravo taj strah koji je aktiviran još od samoga djetinjstva. Npr. beba odvajanje od majke može doživjeti kao gubitak sigurnosti pa se kao takav brže manifestira i počne osjećati nego neke druge vrste straha.

Kroz EFT možemo otpustiti ove strahove. Predlažem da probate kroz ovaj primjer tapkanja.

tapkanje

Odtapkajte egzistencijalne strahove

Zatvorite oči i dozvolite si u tijelu osjetiti taj strah. Nekome će biti strah od gubitka posla, nekome da neće moći naći posao, nekome da neće moći platiti sve račune. Kako god da je dozvolite si da taj strah smjestite u tijelo i da ga osvijestite. Na ljestvici od 1-10 vodeći se vašom subjektivnom procjenom, odredite koliki je intenzitet straha. Zapišite to na papir. Primjenom EFT-ja se zna jako brzo dogoditi energetska promjena pa je važno da imamo početno stanje napisano na papiru.
Nježno vrhovima prstiju tapkajte na točke pri tom na glas izgovarajući fraze:

KARATE TOČKA
Iako osjećam taj strah u svom tijelu ja se volim i prihvaćam i mogu si dozvoliti biti sigurna/siguran- ponovite 3 puta osjećajući emociju u svome tijelu

VRH GLAVE
Taj strah koji osjećam u tijelu (reci gdje)

OBRVA
Taj strah

SA STRANE OKA
Bojim se da ću —— — (reci što je ono čega se bojiš)

ISPOD OKA
Taj strah u mome tijelu

ISPOD NOSA
Osjećam ga u tijelu

BRADA
Neprestano mi je u mislima

BOLNA TOČKA
Sveprisutan je tu gdje jesam

ISPOD RUKE
Ali ja si dozvoljavam

ISPOD GRUDI
Da se umirim

PALAC
I da budem sada i ovdje

KAŽIPRST
Za mene je to potpuno sigurno

SREDNJI PRST
Dozvoljavam si da vjerujem

KARATE TOČKA
Da iza svake kiše dolazi sunce

VRH GLAVE
Dozvoljavam si da se sjetim svih svojih postignuća

OBRVA

Dozvoljavam si da stavim fokus na to

ISPOD OKA

a tijelu dozvoljavam da otpusti taj strah

ISPOD NOSA

I da bude u miru

BRADA
Znam da mogu biti sigurna/siguran

BOLNA TOČKA
I to si dozvoljavam

ISPOD RUKE
To je za mene sigurno

ISPOD GRUDI
I ja si dozvoljavam da vjerujem u sebe

KARATE TOČKA
I da stavim fokus na sve moje jake strane

Udah, izdah, popijte malo vode.

Stavite fokus na početni strah i pogledajte što se promijenilo. Možda je strah manji, možda se pojačao, možda ga uopće nema. Ovisno o intenzitetu straha tapkajte onoliko rundi koliko je potrebno dok ne dođete do intenziteta 0.

Napomena: Svaki strah, kao i egzistencijalni nije riješen dok se ne otkloni njegov uzrok. Ovaj način primjene EFT-ja koji služi za samopomoć ublažava simptome straha, ne rješava uzrok. Za rješavanje uzroka obratite se educiranom EFT praktičaru, jer postoji velika razlika u pristupu praktičara i tehnike kao samopomoći.

 

Danijela Medaković

– Cerfificirani Life Coach i EFT praktičar po AAMET-ovim standardima

Više na tapkanje.eu

 

Foto: Unsplash

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.