Oprostite drugima i sebi i započnite slobodan život

 

Vučete li sa sobom kroz život zamjeranja drugima? Jeste li ikada odlučili kako nekome nikada nećete oprostiti? Osjećate li se dobro ili loše kada se sjetite takve osobe?

Svi ponekad budemo povrijeđeni. Netko nam se zamjeri i odmah ga ne želimo više u svome životu i to je sasvim u redu. Međutim, velika je razlika u tome nosimo li sa sobom kroz život gnjev koji osjećamo prema toj osobi ili smo toj osobi oprostili.

Louise Hay: Vježba vizualizacije za oprost

Louise Hay u svojoj knjizi Kako iscijeliti duh i tijelo daje odličnu vizualizaciju pomoću koje možete oprostiti. Zamislite se kako sjedite u kazalištu, na mjestu publike. Na pozornici je osoba koja vas koči, koja vam izaziva grč kad je se sjetite. Osvijestite sve osjećaje koje vam zadaje. Sada je vrijeme da joj oprostite. Oprostite joj, jer ste odlučili da je više ne želite vući sa sobom. Recite joj nekoliko puta: „Opraštam ti.“

Osjetite to iskreno. Osjetite emociju. Osjetite olakšanje, jer ste negativne emocije prema njoj napokon otpustili. Vizualizirajte kako ta osoba nestaje s pozornice. Oprostili ste joj i sada ste na pola puta.

Sada oprostite sebi. Recite si: „Opraštam sebi jer sam se tako dugo osjećao/la loše zbog nekoga, a samo sam trebao oprostiti i otpustiti.“ Ukoliko ovo odradite sa srcem i iskreno, osjećat ćete se fantastično. Radite ovu vježbu sa svim osobama kojima još niste oprostili.

Želio bih da osvijestite sljedeće. Kada ste ljuti na nekoga ili nekome zamjerate, osjećate li se tada vi loše ili ta osoba? Vi se osjećate loše. Upravo zato, ovu vježbu radite zbog sebe. Oprostite svima i nemojte se uopće osvrtati na prošlost i na događaje u kojima vas je netko povrijedio. Prošlost ne možete vratiti, ali možete promijeniti kako se sada osjećate zbog nje. Prakticirajte ovo i živite slobodno.

 

Rafael Josip Jaić

– Komunikolog i novinar. S obzirom na to da sam istinski ljubitelj pozitivne psihologije i osobnog razvoja, završio sam tečajeve Life Coacha i NLP-a. Samim time stekao sam mnoga teorijska znanja, ali i praktična rješenja za razne izazove u životu koja sam spreman podijeliti sa svim čitateljima portala Budi dobro.

 

Foto: Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.