Poširane kruške: famozne kruške u slatkoj kupki

Je li vam se ikada dogodilo da imate više krušaka nego ste predvidjeli i sada ne znate što ćete s njima? Ja sam se našla u takvoj situaciji i znala sam da je sljedeći korak koji moram poduzeti stvaranje nekog deserta s kruškama.

Razmišljala sam o desertima s tijestom te sam prvo imala plan napraviti galette s kruškama. Međutim, shvatila sam da su kruške koje su me čekale da napravim nešto fino s njima dosta tvrde (ne znam koja je vrsta, ali nisu one koje nakon dva dana budu toliko mekane da i lagani dodir prstima percipiraju kao napad i odgovore masnicama po cijeloj voćki). Stoga sam odlučila da bi za ove kruške koje imam idealan bio malo drugačiji pristup, u klasičnom obliku poširane kruške.

Poširanje je zapravo jednostavna stvar iako možda ima malo fancy ime. Kruške ogulimo kako bi što bolje upile arome vruće kupke koju joj pripremamo. Pripremimo slatku kupku s finim aromama i ubacimo kruškice kako bi uživale u zasluženom odmoru 20-ak minuta. Čak im možemo dodati i čašu vina da se opuste kao kraljice, ali u ovom receptu ostajemo alcohol-free.

Ovaj način pripreme odličan je ako imate kruške koje same po sebi nemaju nešto mnogo okusa, jer će upiti sve arome i postati sasvim druga gastro priča. Jednostavan su desert koji možete na efektan način prezentirati obitelji i prijateljima.

Recept: Poširane kruške – famozne kruške u slatkoj kupki

Sastojci:
– 100 g šećera
– 1 vanilin šećer
– 1 štapić cimeta
– 1-2 žličice naribane narančine kore
– Komad đumbira 1-2 cm
– Kruške
– 1 grejp

Postupak:
1. Kruške ogulite i odrežite im dno kako bi mogle stabilno stajati.
2. U posudi pomiješajte 100 g šećera i vanilin šećer te dodajte štapić cimeta i naribanu narančinu koru. Ogulite i nasjeckajte komad đumbira i dodajte u smjesu.
3. Dodajte vodu te zakuhajte smjesu kako bi se šećer otopio i počele otpuštati arome začina.
4. Smanjite vatru te lagano ubacite kruške. Poširajte ih 20-ak minuta, povremeno ih okrenite kako bi se sa svih strana podjednako termički obradile.
5. Kada vam nož lagano, bez otpora, probije meso kruške – gotove su, ne želite ih prekuhati.
6. U manju posudu dodajte sok 1 grejpa i dva do tri pajića tekućine u kojoj su se kuhale kruške. Reducirajte dok ne dobijete umak s kojim možete poslužiti kruške.
7. Prilikom posluživanja, kruške možete preliti umakom odnosno sirupom od grejpa i po želji s medom. Dobar tek!
8. Kruške možete čuvati par dana u hladnjaku u tekućini u kojoj su se poširale.

Za ponijeti sa sobom

Dobra hrana ne mora biti komplicirana. Nedostatak okusa uvijek se može nadograditi. Od „običnih“ namirnica možemo napraviti zanimljive stvari koje će nam pomoći da tu namirnicu sagledamo u novom svjetlu i gastro okruženju. Ako dosada niste probali poširati kruške, probajte i uvjerite se koliko je to jednostavan proces koji će vam donijeti novu punoću okusa!

 

Foto: Laura Roman

 

– Moj gastro put započeo je kada sam iz prehrane izbacila gluten i shvatila da se bez njega osjećam bolje. Krenula sam u misiju stvaranja novih, pomalo neobičnih, ali definitivno ukusnih recepata kroz koje sam mogla izraziti svoju kreativnost i pokazati da bezglutenska prehrana nije nešto dosadno i strašno, već svijet novih mogućnosti i okusa. Upravo to želim podijeliti s vama te se nadam da će vam se moji recepti svidjeti i inspirirati vas da krenete na kreativno gastronomsko istraživanje u kojemu ćete uživati!

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.