parallax background

Self-love puja: ceremonija slavlja i obožavanja

penne alla vodka
Penne alla Vodka impresionirat će svakoga
veljača 24, 2022
aklea neon dođi na joji
Osječka vila rime i beata Aklea Neon objavila debitanski album Dođi na joji i novi singl Na dah
veljača 24, 2022

 

Puja ili pooja (hindu: पूजा, romanizirano: pūjā, izgovara se [puːd͡ʒɑː]) je ritual obožavanja kojeg izvode hindusi, budisti i džaini kako bi odali počast i molitvu jednom ili više božanstava, ugostili ili odali počast duhovnom gostu ili kao dio ceremonije proslave.

Pujom se odaju počasti ili se slavi prisutnost posebnih gostiju ili njihova sjećanja nakon njihove smrti. Riječ pūjā na sanskrtu znači poštovanje, čast, počast, divljenje i obožavanje.
Puja – slavlje i prinošenje darova (svjetlo, cvijeće, voda, hrana) božanstvu, osnovni je ritual hinduizma.

Zašto izvodimo puju (pudžu)?

Jedna od važnijih stavki kultiviranja ljubavi prema sebi je kreiranje prostora, vremena i navike prakticiranja te iste ljubavi.
Jedna od najmoćnijih praksi jest upravo puja – izvođenje rituala ili ceremonije slavlja.

Što trebam za puju (pudžu)?

Za puju ti treba prostor – oltar, koji ćeš dekorirati prema vlastitim željama. Ako imaš uvjeta, kreiraj trajni oltar (modificirat ćeš ga prema ritualima za koje ćeš ga koristiti. Npr. puja, mjesečevi rituali, duboke meditacije, slavlja ciklusa prirode i sl.)

Predmeti za puju mogu biti: razne slike i/ili figurice (božanstava, arhetipova i sl.), svijeće, mirisni štapići, eterična ulja, kristali/minerali/kamenje, cvijeće, perje, novčići, hrana, dekorativna platna i sl.

puja ceremonija

Self love | Shakti puja

Shakti je ženski aspekt vrhovnog božanskog (Shiva muški aspekt istoga) i njih dvoje uzimamo za primjer „muške i ženske energije“ u svemu (svemiru, prostoru, nama…), odnosno dva dijela jedne cjeline. Kada slavimo sebe, slavimo Shakti (i obratno).
Za self love puju ćeš na svoj oltar staviti svoju sliku ili neki svoj osobni predmet (npr. gumicu za kosu), figurice i predmete koje tebi predstavljaju ženu/ženstvenost (moje su figurice Hera, Majka Zemlja, zdjela s vodom jer je voda element ženske energije), predmete koji će podržati ovaj ritual (svijeća, mirisni štapići, kristali i sl.) i na kraju ćeš odabrati po jedan predmet kojim ćeš proslaviti i počastiti svoja čula: cvijet za svoj vid, kockicu čokolade za okus, perce za dodir, a sluh počasti nekom lijepom muzikom i svojim otvorenim i slobodnim disanjem.

puja ceremonija

Kada urediš i pripremiš svoj oltar, odvoji po par minuta za prinošenje poklona svojim osjetima – uživaj u pogledu na sebe i oltar, uživaj u muzici i zvukovima svog opuštanja i užitka, prepusti se ljepoti okusa hrane koju si si poklonila, dozvoli koži i tijelu da se probude pod nježnim dodirom perca ili nekog finog materijala koji si odabrala. Razmišljaj o sebi i o onome što voliš na sebi, o onome što je vrijedno slavlja (tvoja snaga, zdravlje, nježnost, ljubaznost, suosjećanje, kapacitet ljubavi, sposobnost donošenja novog života na svijet, prijateljstvo i dobrota, majčinstvo, zaigranost, vrckavost i šašavost, ozbiljnost, tolerancija, kapacitet za transformaciju tuge…)

Dijelove sebe koje baš i ne voliš, samo prihvati da su tu i da su dio tebe. Iz dana u dan će biti sve lakše, jednostavnije, a na kraju te smetnje više nećeš ni doživljavati…
Puju nastavi praksom svjesne prisutnosti i samo-masažom/dodirom (makar masažom grudi), a završi ju meditacijom i osluškivanjem svog unutrašnjeg svijeta.

Self love puju izvodi makar jednom mjesečno. Ovulacija ili početak pms-a su idealne faze, ali slušaj svoju intuiciju i radi ih kad god želiš.

Neka ti je užitak slaviti samu sebe.

 

Maja Mačković 

– Regresoterapeutkinja i trenerica mindfulnessa, hiper kreativka sa zlatnim rukama. Svoje traume i boli sam pretvorila u iskustva pomoću kojih danas vodim žene na put samoiscjeljenja i ljubavi prema sebi. Njegujem menstrualnu mudrost, ženske cikluse, živim svoju slobodu i obožavam život.

 

mindfulmind.eu

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.