S MARIE WASLER O dobrostanju TIJELA, UMA & DUHA

 

Marie Wasler nije jednostavno predstaviti, jer su njeni interesi te projekti na koje je uključena brojni i svestrani. Upravo je stoga i razgovor s Marie zanimljiv.

Možemo početi od toga da ja Marie Wasler Austrijanka koja je prije 10 godina došla u Zagreb na jedan semestar kako bi odradila razmjenu u sklopu Erasmus programa. Tada nije ni slutila da će Zagreb postati njen novi dom. Danas ju znamo kao influencericu i zagovornicu zdravog lifestylea, food blogericu gdje sa svojom zajednicom dijeli uglavnom veganske recepte, yoga trenericu, content i social media kreatoricu, prevoditeljicu. Marie vodi i zagrebačku zajednicu trkača Adidas Runners. Prije nekoliko godina pokrenula je i podcast Pomalo, koji je nakon nekoliko godina dobio i prošireni obliku u suradnji s psihologinjom Evom Feldman – pomalo too much. U ovom podcast serijalu naglasak je na razgovorima o mentalnom zdravlju.

Iako s Marie možemo razgovarati o mnogim temama, s obzirom da je siječanj proglašen najdepresivnijim mjesecom, zanimalo nas je kako Marie u svoj životni raspored i stil ugrađuje sve svoje interese kako bi bila dobro bez obzira na vanjske događaje i doba godine u kojem se nalazimo. S Marie je razgovarala naša urednica Indira Juratek, a razgovor pročitajte u nastavku.

Marie Wasler 

Ušli smo u Novu godinu, a prvi mjesec često nazivaju najdepresivnijim mjesecom. Na svom Instagramu otvoreno govoriš o mentalnom zdravlju. Znamo da za cjelokupno dobrostanje tijela, uma i duha, sve treba biti u ravnoteži. Što je tebi najviše pomoglo kada si se i sama suočavala s teškim razdobljima?

Ući u Novu godinu može biti izazovno, pogotovo jer mnogi od nas imaju visoka očekivanja od tog “novog početka”. Kao netko tko otvoreno govori o mentalnom zdravlju na Instagramu i podcastu, razumijem i stalno iznova istražujem važnost ravnoteže između tijela, uma i duha. Kroz svoje iskustvo otkrila sam da mi najviše pomaže kombinacija pokreta, iskrenih razgovora s bliskim ljudima, vježbe disanja i dobre prehrane. A tu su i moji ljubimci koji mi i u najtežim razdobljima mogu izmamiti osmijeh na lice.

Zdravi i prirodni lifestyle je nešto po čemu te šira zajednica lako prepoznaje. Imaš li neke dnevne rituale ili stvari koje nikako ne propuštaš u danu, a koje pridonose tvom dobrom osjećaju?

Da, postoje određene stvari koje svakodnevno radim kako bih se osjećala dobro i održala svoj lifestyle. Jedan od mojih najvažnijih dnevnih rituala je jutarnja i popodnevna šetnja s mojim psom. Ovo je vrijeme kada se povezujem s prirodom, razgibavam se i provodim kvalitetno vrijeme sa svojim ljubimcem. Ova jednostavna aktivnost ne samo da me fizički aktivira već i mentalno smiruje, pružajući mi priliku da razmislim i opustim se.

Ponekad volim šetati u miru samo sa svojim mislima, ponekad uz dobar podcast.

Druga stvar koju ne propuštam je dobra šalica kave ujutro. To mi je trenutak mira prije početka dana, trenutak kada mogu uživati u mirisima i okusima te se psihički pripremiti za dan koji je preda mnom.

Također, pažljivo biram suplemente koje uzimam. Vjerujem u važnost dodataka prehrani koji mi pomažu da ostanem u ravnoteži i podržavaju moje tjelesne funkcije.

Foto: Tomislav Može

Sa svojom zajednicom dijeliš recepte. Koliko ti je samoj promjena prehrane donijela dobrobiti u poboljšanju zdravlja?

Promjena prehrane je imala značajan utjecaj na moje zdravlje i dobrobit. Jedna od najvažnijih stvari koju sam naučila tijekom godina je važnost slušanja vlastitog tijela i prilagođavanja prehrane prema njegovim potrebama. Svako tijelo je jedinstveno, a što više razumijemo njegove signale i potrebe, to bolje možemo prilagoditi svoju prehranu kako bismo se osjećali najbolje moguće.

Kroz eksperimentiranje i prilagodbu, otkrila sam koje vrste hrane najbolje odgovaraju mom tijelu. To ne znači samo izbjegavanje određenih namirnica koje mi možda ne odgovaraju, već i uključivanje onih koje podržavaju moje zdravlje i energiju. Ono što djeluje za mene možda neće odgovarati nekom drugom i to je u redu. Važno je da svatko od nas pronađe ono što najbolje funkcionira za njegov organizam.

Ova promjena prehrane nije samo fizički donijela dobrobiti mom zdravlju, već je također poboljšala moje mentalno stanje i opći osjećaj dobrobiti. Osjećam se energičnije i općenito se osjećam bolje u svojoj koži. To je putovanje koje i dalje traje, a ja se radujem daljnjem učenju i prilagođavanju kako bih osigurala najbolje za svoje zdravlje.

Uz prilagodbu vrste hrane koju jedem, uvijek mi je iznimno važno znati odakle dolazi ta hrana. Težim kupovati lokalno, od pouzdanih dobavljača koji koriste održive metode uzgoja. Sve u svemu, moja prehrana nije samo o tome što jedem, već i o tome odakle ta hrana dolazi.

Bez obzira na zdrave odabire prehrane, pokazalo se da našim tijelima često treba i podrška u obliku suplementa. Imaš li ti neke svoje favorite koji ti pomažu da budeš otpornija, kognitivno jača i da imaš više energije?

Apsolutno. Za moju kognitivnu funkciju mi najviše pomaže uzimanje vitamina D, vitamina B12, omega 3 i B-Dynamic od Bioandine. Kako B-Dynamic sadržava guaranu, njega česta uzimam umjesto kave popodne kako bih imala dovoljno energije za ostatak dana.

Žensko zdravlje je posebna kategorija i o njemu se može pisati jako puno. Znam da si i sama imala dosta problema s neredovitim ciklusima. Što ti je najviše pomoglo i kako si uspjela uloviti svoj ritam?

Da, nažalost je uzimanje kontracepcijskih pilula godinama kod mene rezultiralo neredovitim ciklusima. Sjećam se da sam negdje u 2021. godini slučajno pročitala komentar na Facebooku u vezi crvene mace i kako ona pomaže ženskom zdravlju, no da je bitno da je ta crvena maca aktivirana. Tada nisam imala pojma ni što je maca, a kamoli što je aktivirana maca. Nije dugo trebalo da sam guglajući pronašla Bioandininu crvenu macu i odmah ju naručila. A sve ostalo je povijest. 🙂 Nema dužeg perioda od te davne 2021. da ju nisam uzimala (osim kad bih ju zaboravila uzeti sa sobom kada bih išla na godišnji itd.). Bolovi su više manje nestali, PMS se smanjio, ciste su mi se smanjile i nestale, a ciklusi su redoviti. Pitala sam svoju ginekologicu što ona misli o tome, a sve što je rekla je: “Odlično. Dokle god ti pomaže, uzimaj i dalje”. I toga se držim dan danas.

Što bi čitateljima preporučila ako se ovih dana osjećaju pomalo bezvoljno i bez energije? Možda trčanje, joga, comfort food…

Ako se ovih dana osjećate bezvoljno i bez energije, prvo što bih preporučila je bavljenje nekom vrstom fizičke aktivnosti. To može biti bilo što, od malo duže šetnje do odlaska u teretanu, prakticiranja joge ili trčanja. Svaka od ovih aktivnosti na svoj način može pomoći u podizanju razine energije i poboljšanju raspoloženja. Ako vas zanima joga ili trčanje, slobodno mi se javite – vodim besplatne treninge kroz adidas Runners zajednicu, gdje možete pronaći podršku i motivaciju.

Osim fizičke aktivnosti, mindfulness praksa može biti od velike koristi. To može uključivati meditaciju, duboko disanje ili druge tehnike svjesnosti koje vam mogu pomoći da se mentalno odmorite i fokusirate.

Za one koji se osjećaju posebno preopterećeno ili imaju teže probleme, psihoterapija može biti odličan izbor. Profesionalna podrška može pružiti alate i strategije za upravljanje osjećajima i poboljšanje mentalnog zdravlja.
Što se tiče prehrane, comfort food može pružiti privremeno olakšanje i osjećaj utjehe, ali važno je biti svjestan njegovog dugoročnog utjecaja na vaše zdravlje i dobrobit. Ponekad takva hrana može dovesti do još većeg osjećaja letargije, posebno ako je riječ o teškoj i masnoj hrani. Stoga preporučujem da se comfort food konzumira umjereno.

Na kraju, važno je naglasiti da je svatko od nas drugačiji i što jednoj osobi pomaže, drugoj možda neće. Stoga, svatko treba pronaći što mu najviše odgovara. Bilo da je to fizička aktivnost, mindfulness, terapija, određena vrsta hrane ili kombinacija svega navedenog, ključno je slušati svoje tijelo i um te raditi ono što vam najviše pomaže da se osjećate bolje.

Foto: Marija Gašparović

Spomenula si više puta svoje životinjsko pleme. Koliko ti tvoje životinjice pomažu u kultiviranju dobrih osjećaja?

Moje životinjice igraju ključnu ulogu u mom životu i značajno pridonose mom osjećaju dobrobiti. Moj pas me motivira za redovite šetnje na svježem zraku, što mi pomaže da ostanem aktivna i psihički osvježena. S druge strane, vrijeme provedeno s mojim mačkama, maženje i slušanje njihovog predenja, ima smirujući učinak na mene. Oni su više od kućnih ljubimaca: oni su dio moje obitelji i izvor su stalne radosti i utjehe.

I za kraj, što za tebe znači biti dobro?

To svaki dan znači nešto drugačije. Jučer je to za mene značilo da si uzmem vrijeme za istezanje, dobru hranu i da odgodim neku obavezu na drugi dan. Danas mi to znači da budem nježna i strpljiva sa sobom. Sutra će to možda značiti da učinim sve u mojoj moći da ostanem fokusirana kako bih riješila sve ono što moram i tako si smanjila stres. Biti dobro u biti za mene znači da svaki dan donosim neku odluku koja će mi pomoći da navečer mogu mirne glave zaspati.

 

Indira Juratek

 

 

Sadržaj je nastao u suradnji s Bioandina.hr

 

Foto: Naslovna – Tomislav Može; Privatna arhiva; PR

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.