Dora Ivić: O sebi i hrani osobno

 

Jeste li se ikad zapitali otkud hrana dolazi i tko ju je stvorio? Očigledno nam je iz nekog i za neki viši cilj dana i žalosti me ponekad kad vidim koliko zanemarujemo naše dnevne rituale s hranom.

Konzumiramo je nesvjesno – ispred tv-a, u prometu, dok telefoniramo, dok pregledavamo novosti po društvenim mrežama i drugim medijima… U koliko trenutaka u danu se osvrnete i dozvolite sebi ritual u odnosu s hranom da joj se zahvalite za sve što vam daje?

O hrani mogu gledati kroz više prizmi. Iz svijeta nutricionizma svjesna sam njezine energetske i nutritivne vrijednosti, ali ako bi u to sve još dodala element duhovnosti vidjeli bismo kako je hrana nešto bez čega uistinu ne možemo preživjeti. Da, tako je. Bez hrane (i vode) kroz određeni period ne bismo preživjeli. Zašto se onda ne bismo (barem) pokušali povezati s hranom koju jedemo na puno dubljem nivou? Jeste li ikad probali meditirati i osvijestiti koja hrana je vašem tijelu potrebna?

Dora Ivić @nutrimanijak

Htjela bih da svi koji čitaju ovaj tekst nakon što ga pročitaju dođu do malo dubljih spoznaja o sebi i svom odnosu prema hrani. Razmislite o par pitanja i pronađite odgovore duboko u sebi:

1. Jesam li netko tko hranu uzima zdravo za gotovo?
2. Razumijem li svoj odnos s hranom? Bi li on bio definiran kao pozitivan ili negativan odnos?
3. Hranim li konzumirajući određene namirnice svoje tijelo ili moje određene emocije?

Kroz razumijevanje ideje da imamo odnos s hranom, možemo početi birati više i bolje za svoje tijelo. Ne sviđa mi se pristup percipiranju hrane na zdravu i nezdravu ako svaka namirnica u sebi sadržava ono što nam je u danom trenutku potrebno. Ako kažemo da je određena hrana nezdrava i potom se nađemo na druženju gdje je poslužena upravo ta ”nezdrava hrana” automatski si spuštamo atmosferu i nismo sposobni uživati u danom trenutku.

Hrana je neizostavan dio naše svakodnevice i našeg društvenog života. Razumijevajući prijeko potreban balans i ravnotežu između određenih namirnica možemo sa sigurnošću prihvatiti i uživati u trenutku u kojem ih konzumiramo. Sa svjesnim dijelom sebe. Sigurnim dijelom sebe. I s onim dijelom sebe koji je spreman rasti.

Kad radim sa svojim klijentima najviše volim isticati koliko je bitna njihova vlastita kreativnost. Nisam nutricionist koji promovira strogi režim i pridržavanje nametnutih pravila kad je riječ o hrani. Volim kreativnost i emociju zadovoljstva koja se javlja kod mojih klijenata. No, ponajviše volim emociju zahvalnosti koju oni osjete prema sebi kad krenu surađivati sa mnom. To je njihova istinska emocija zahvalnosti prema samom sebi zbog odluke da će im život krenuti u drugačijem i kvalitetnijem smjeru.

Do danas za sebe mogu reći kako je moj odnos s hranom imao uspona i padova. Trenutno sam u uravnoteženom odnosu s hranom gdje prihvaćam izazove svog trenutačno užurbanog načina života i kombinacije jednostavnih jela. Prihvaćam svoj trenutačni način života zbog kojeg sam svaki tjedan u drugom gradu i želim izvući najviše iz njega.

Kroz suradnju s portalom Budi dobro želim dati publici jedan dublji, emotivniji i osobniji odnos i pogled na hranu kroz koji se nadam da ćemo moji čitatelji i ja rasti. Želim da svatko kroz moje tekstove ponese sa sobom jednu novu spoznaju i pogled na svoju svakodnevicu koju čini hrana. Želim razumjeti potrebe čovjeka da radi dublje na sebi kroz najrazličitije načine. Moja je želja kroz duboke tekstove potaknuti promjenu ili probuditi želju za promjenom kod onih koji je čitaju. Želim probuditi osjećaj kreativnosti i moći kod onih koji su nesigurni u sebe kad je riječ o odabiru namirnica, načinu kuhanja, čuvanja hrane i koje muči osjećaj da je njihov odnos s hranom van kontrole. Kroz moje naredne tekstove radit ćemo zajedno na osvještavanju namirnica i obroka koje imate u danu, na poticanju promjene u vašim obrocima i putu prema osobnom zadovoljstvu.

Radujem se.

Čitamo se opet uskoro.

 

Dora Ivić

– magistra nutricionizma koja je jako okrenuta unutarnjem radu i odnosu prema hrani. Smatra kako je odnos s hranom initiman i želi osvijestiti publiku kako nam lak i jednostavan način imati zdrav odnos s hranom. Vodi svoj instagram profil @nutrimanijak

 

Foto: Pexels

Magistra nutricionizma koja je jako okrenuta unutarnjem radu i odnosu prema hrani. Smatra kako je odnos s hranom initiman i želi osvijestiti publiku kako nam lak i jednostavan način imati zdrav odnos s hranom.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.