Dvoboj: Sloboda ili sigurnost?

second hand
Second Hand September: Zašto kupujem second hand odjeću
20. rujna 2021.
međunarodni dan mira
Međunarodni dan mira – „Bolji oporavak za pravedan i održiv svijet“
21. rujna 2021.

 

Prepustite se mašti i uplovite u kratku priču o ptici koja se našla u dvojbi između slobode i sigurnosti. Donosimo vam priču s dubokom poukom.

Što za vas znači riječ sloboda? Kada bih vam rekao da ćete do kraja života biti slobodni, da možete donositi odluke koje želite, da možete raspolagati svojim vremenom kako želite, da ste financijski slobodni, kako biste se osjećali? Vrlo vjerojatno biste molili za taj osjećaj, a činjenica jest da je svaki mogući sljedeći trenutak pravi da donesete odluku kako ćete biti bar malo slobodniji nego što ste to bili jučer. Ukoliko ne znamo što je to što nas pokreće i nismo sigurni što je naša strast, vrlo je vjerojatno da ćemo sutra donositi iste odluke kao što ih donosimo danas i tako se vrtjeti u začaranom krugu rutine koja nas ne ispunjava.
Slijedi priča.

U jednom malom selu u Škotskoj živjela je teta Margareta sa svojom pticom. Bila je to crna Myna bird s narančastim kljunom i žutim linijama po vratu. Njezina posebnost je ta da je se može istrenirati da progovori. Margareta nikada nije imala muža, niti djecu, upitno je je li se ikada uopće poljubila, stoga, ova joj je ptica bila sve na svijetu. Držala ju je u dnevnom boravku pored prozora da uživa u bar malo danje svjetlosti s obzirom na to da su u Škotskoj dani, pogotovo zimi, vrlo kratki i tmurni. Ptica je bila u krletci koju bi ona preko noći prekrila dekom kako bi mirno mogla spavati, a danju je najčešće sjedila i gledala televiziju.

sloboda

Ponekad bi tijekom ljetnih vremena, Škotska doživjela par lijepih i sunčanih dana i tada bi Margareta uzela pticu i odnijela je u kuhinju s ogromnim prozorom koji bi otvorila i pustila pticu da uživa. Ono što nije znala jest da su ti trenuci za pticu bili pravi pakao, jer bi je ti trenuci podsjetili kako ona zapravo nije slobodna ptica koja može letjeti u visine, već je zatvorena. Jednog takvog dana Margareta je ponovno ostavila pticu u kuhinji te je odlučila iskoristiti lijepo vrijeme i otići u nabavku namirnica. Kako je na izlasku zalupila vratima, tako je propuh otvorio vrata krletke i dao ptici šansu da raširi krila i okusi slobodu. Samo je jedan korak dijelio pticu od slobode, no ona je i dalje sjedila, duboko zamišljena i neodlučna. Pomislila je: „Mogla bih poletjeti, vinuti u visine, počastiti se sočnim crvićima, možda pronaći mužjaka i osnovati obitelj.“ No, onda je uslijedila i druga misao: „Što ću s Margaretom? Ona brine o meni svaki dan. Ona me hrani i daje mi da gledam televiziju kada poželim.“ Ptica je i dalje bila neodlučna. S jedne strane je željela osnovati svoju obitelj, no s druge strane imala je topao dom s Margaretom. Dok je ptica razmišljala, Margareta se vratila kući i ugledala otvorena vrata krletke. Iz sve snage je potrčala i zatvorila ih. Ugrabila je krletku i vratila je na ono staro mjesto u dnevnom boravku. Stavila je deku preko krletke, a ptica je utonula u san i apsolutno ništa se nije promijenilo.

sloboda

Zašto? Zato što je Margaretina ptica odabrala sigurnost prije slobode.

Ovo je trenutak da se svi zapitamo u kojem području života mi biramo sigurnost prije slobode. Postoji taj konflikt u nama. Strastveno želimo slobodu, no kada osvijestimo da smo jedan korak do nje, sigurnost se uzburka i smanji našu strast za slobodom nudeći nam stotine razloga zašto je sadašnja situacija prihvatljiva. Ukoliko osjećate da stojite u životu i da se ništa ne mijenja, osvijestite da žrtvujete svoju slobodu zbog te male ugodne sigurnosti. Ne postoji kriva ili dobra odluka, postoje samo odluke koje odlučujemo odigrati ili ne odigrati.

 

Rafael Jaić

– student sam Komunikologije, medija i novinarstva. S obzirom na to da sam istinski ljubitelj pozitivne psihologije i osobnog razvoja, završio sam tečajeve Life Coacha i NLP-a. Samim time stekao sam mnoga teorijska znanja, ali i praktična rješenja za razne izazove u životu koja sam spreman podijeliti sa svim čitateljima portala Budi dobro.

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.