parallax background

SMOOTHIE VELJAČA NA BUDI DOBRO: Snažni smoothie

joga za leđa
8 položaja protiv bolova u donjem dijelu leđa
6. veljače 2021.
što je život
Marina Ćosić: Što je to, zapravo, život?
7. veljače 2021.

 

Veljača na Budi Dobro bit će u šarenim bojama i zdravim tonovima voća i povrća, sakupljenima u prefinim, neodovljivim i jednostavnima za izradu – smoothiejima.

Mnogi će reći da im “samo“ smoothie za doručak nije dovoljan, odnosno da su još gladniji nakon njega. Razlozi za to mogu biti brojni, i u redu je ako vam smoothie ne paše za doručak. Ali da bi smoothie postao obrok morate ga popiti barem 300-400ml. Pokušajte popiti (odnosno pojesti) skoro pola litre voća, povrća, tekućine i hranjivih dodataka po vašem izboru i vjerujte mi da će te sigurno biti siti. Ali i ako ne budete, nema veze – smoothie može biti i samo zajutrak, ili užina! Kako god okrenete, učinit ćete dobro za svoje zdravlje u kojem god trenutku (i količini) ga ubacili u svoju prehranu.

Kombinacije voća, povrća, orašastih plodova i drugih mogućih dodataka u smoothieju su nebrojene. S druge strane, postoje preporuke da se ne kombinira prevelik broj različitog voća (i povrća) u jednom obroku radi njegovog probavljivanja.

Osobno najviše pijem voćne i voćno-povrtne kombinacije, budući da mi je to najlakši i najbrži način za ubaciti koju porciju više vitamina u danu. Pa ako ste raspoloženi za tako nešto, ovaj “snažni” smoothie je super izbor u zimskim mjesecima. Sirova cikla i kupine uz dodatak naranče čine ovaj smoothie pravom riznicom C vitamina! Cikla i naranča su još uvijek u sezoni, a bobičasto voće nadam se imate u škrinji. Nemojte se bojati okusa cikle, jer ju kupine, borovnice i naranča jako fino zakamufliraju. U zdravlje!

snažni smoothie

@culinarypostcards

Recept: Snažni smoothie

Sastojci:

(za oko 500ml – 1 jako velika ili 2 srednje porcije)

– 1 velika banana (170g), narezana na manje komade

– 1 manja cikla (90g), narezana na četvrtine (ili još manje komade ako imate slabiji blender)

– 1 ½ cup (180g) kombinirano borovnica i kupina

– ½ naranče, sok i pulpa

– ½ cup vode

– dodaci po želji: banana, borovnice, kokos mrvice, crni sezam

snažni smoothie

@culinarypostcards

Postupak:

Sve sastojke ubacite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku teksturu. Istočite u čaše ili u zdjelice, pa po želji ukrasite dodacima.

 

Druge fine i zdrave recepte potraži u rubrici DOBRA HRANA.

 

Iva Savić

– vječno zaigrana duša u tijelu mame i supruge, u glavi pravnice, u srcu sanjarke. Ljubav prema životu i prirodi pretačem u svoja jela, da ona budu okrjepa i radost drugima

 

 

Foto: culinarypostcards

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.