hekloplet

Subotom o dobrom: Hekloplet – hrvatski brend ručno pletenih igračaka

 

Protekle dvije godine su nam pokazale kako je svijet zapravo maleno mjesto, ali i skrenule pažnju na važnost lokalnog povezivanja i podrške lokalnoj zajednici. Ne morate putovati na drugi kraj svijet kako biste pronašli izvrsne brendove, jer ih je naša zemlja puna.

Subotom o dobrom je #budidobro rubrika u kojoj predstavljamo hrvatske kreativce i vizionare te njihove brendove.

hekloplet

Sanja Mandir

Upoznajte Hekloplet – hrvatski brend ručno pletenih igračaka

Sanja Mandir je zaljubljenica u ručne radove i vlasnica brenda Hekloplet za kojeg kaže da izvlači ono najbolje iz nje i daje poseban smisao njenom životu, jer predstavlja nju, njen put do samoostvarenja i života u kojem je dobro.

Kako to često biva da bi pronašli sebe, svoj mir i „mjesto“ gdje smo dobro često se dogode okidači koji nas vrate na taj put.

Kod Sanje su to bili zdravstveni izazovi koji su ju na nekoliko mjeseci odvojili od neke standardne svakodnevice. U tom periodu otkrila je novu sebe, zapravo prisjetila se sebe i onog što je obožavala raditi kao djevojčica, a to je bilo pletenje.

„Kao djevojčica od nekih 10-tak godina plela sam „ko luda“, a da zapravo ne znam ni kako sam krenula, nitko u mojoj obitelji nije pleo, baka mi je pokazala tek osnove. I danas ne znam koji je izvor te moje ljubavi, kao da sam s tim darom došla na ovaj svijet, trebalo ga je samo prepoznati. Puno godina nakon toga zapostavila sam igle i kukicu vjerojatno zbog svega što nam život uvjetuje i načina na koji je moja generacija odgajana pletenje mi nije bilo uopće u fokusu.

Od kada sam se prije nekih sada već 5 godina „sjetila“ sebe plela sam i heklala razne stvari, od nakita do torbi i dekica, uveseljavala drage ljude svojim radovima, poklanjala. Imala sam osjećaj da to za mene ima neku veću vrijednost. Tek kad izradiš nešto svojim rukama ili vidiš rezultate i osmijeh na licu onih kome su tvoji radovi namjenjeni spoznaš što je pravi smisao. Sve drugo je samo život po zacrtanim pravilima koja smo putem pokupili.“ – govori nam Sanja.

Kako je narudžbi bilo sve više odlučila se za „ozbiljniju“ verziju svog rada i tako je prošle godine nastao brend Hekloplet. U Heklopletu izrađuje najviše igračke za malene jer je to bilo nešto što se od nje najviše tražilo, a putem se pretvorilo u čistu ljubav. Uz igračke tu se nađu i razni modni dodaci kako za malene tako i za velike. Iako izrada svake pojedine igračke potraje i do 10 sati završetak svake nove igračke Sanji donosi neopisivo veselje, za koje kaže „To je više od posla, više od materijalnog, vrijeme koje posvećujem izradi vrijeme je u kojem svijetlim.“

Sanja igračke izrađujem s puno ljubavi od pamučnog konca koji je najugodniji i najsigurniji za malene ručice. Jako pazi da su igračke precizno izrađene i sigurne za klince, svakoj pojedinoj igračci posvećuje posebnu pažnju i svaka je zapravo unikat. Igračke mogu biti personalizirane na način da je na njima izvezeno ime. Obožava narudžbe koje idu direktno onome kome je poklon namijenjen, a uz paketić stiže i čestitka s tekstom po želji.

Sanja igračke uglavnom izrađuje po nacrtima i šemama koje je sama izradila te je to nešto što uskoro planira podijeliti sa svojom zajednicom za sve one koji bi se htjeli sami okušati u izradi. Za sad je to mala pomoć kroz savjete koje dijeli na svom youtube kanalu. 

„Tek odnedavno priznala sam sama sebi koliko volim biti sama sa sobom i koliko u tome uživam. Tada dobivam inspiraciju i ideje za nove igračke i sve ono što bi moj brend učinilo bližim i korisnijim svima onima koji vole i cijene ručni rad, prirodne materijale i žele pokloniti nešto posebno. Kroz izradu igračke sa svakom novom očicom poklanjajući dio svog vremena, poklanjam i dio sebe i to je ono što čini razliku.“

Sanjine radove možete vidjeti na njenom IG profilu @hekloplet_

 

O drugim zanimljivim i inspirativnim hrvatskim brendovima čitajte u rubrici SUBOTOM O DOBROM. 

 

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.