parallax background

Subotom o dobrom: Neha Neha Clothing

edo maajka
Edo Maajka nastupa 11. rujna u dvorištu Medike
5. rujna 2020.
buhtle recept
Veganske buhtle: recept koji vraća okus djetinjstva
6. rujna 2020.

 

Ova godina nam je zaista pokazala kako je svijet zapravo maleno mjesto, ali i skrenula pažnju na važnost lokalnog povezivanja i podrške lokalnoj zajednici. Ne morate putovati na drugi kraj svijet kako biste pronašli izvrsne brendove, jer ih je naša zemlja puna.

Subotom o dobrom je nova #budidobro rubrika u kojoj ćemo vam predstavljati hrvatske kreativce i vizionare te njihove brendove.

neha neha

Upoznajte hrvatski modni brend Neha Neha Clothing

Neha Neha je održivi modni brend temeljen na recikliranju odjeće. Svaki komad je unikatan i ručno oslikan. Iza brenda se krije dizajnerica i umjetnica Nela Kliček koja kaže da je brend temeljen na recikliranju vintage trapera, ali u zadnje vrijeme znaju zalutati razni komadi pa mi je najnovije platno stare zavjese koje planiram napraviti u neki ludi wall art. Odbačeni tekstil je u samom početku nastajanja brenda bio puka potreba, ali se sad pretvorilo u samu srž brenda te moje nastojanje da svaki predmet, komadičak tekstila pa čak onaj najmanji, živi drugi život te se prenamjenjuje.

Na Neha Neha komadima čest motiv su Sunce i Mjesec, a Nela nam otkriva da se voli igrati s različitim simbolima te otkrivati njihova značenja u različitim kulturama, a posebno joj dragi motivi Sunce i Mjesec kao simbol koegzistencije i ravnoteže, poput dviju strana jedne medalje.

neha neha

Kada pogledate Neha Neha traperice pomislite kako je Nela sigurno čarobnica, jer od sasvim običnih traperica stvara prava umjetnička i spiritualna djela. Zanimalo nas je gdje pronalazi inspiraciju.

Inspiraciju crpim iz glazbe, filmova, knjiga… Ponekad mi je teško naći točan izvor inspiracije, ali kad me nešto zanima ulazim u tematiku kao u zečju rupu, down the rabbit hole. Trenutno mi je film The Holy Mountain od Jodorowskog vizualno i simbolički jedna od najvećih inspiracija i psihodelična moda iz 60ih. Pratim Instagram profil hrvatskih narodnih nošnji i fascinira me raznolikost našeg folklora, boja i uzoraka.
Nela nam je otkrila kako sama jako voli motiv ruku i očiju koje je počela črčkati još u srednjoj školi pa su joj sve bilježnice i udžbenici bili prekriveni tim motivom. Ako želite potpuno unique traperice s nekim simbolom koji vama predstavlja nešto važno i osobno imamo super vijest, Nela prima narudžbe pa se tako može naručiti personalizirani odjevni predmet ili odabrati nešto iz njenog vintage arhiva pa redizajnirati po želji. S ovim modnim brendom sve ide po dogovoru.

neha neha

Svjesni smo da kreacija ne nastaje sama po sebi, a ovako maštovit izričaj krije u sebi pravi alkemiju. Nela kaže da je za nju stvaranje – proces. Prvo se moram sama sa sobom dogovoriti, okružiti time što me inspirira, skicama, fotkama pa onda slijedi lov na materijale koji nerijetko i diktira kreativni smjer. Ponekad mi se zna desiti da u jednom materijalu ili komadu tekstila vidim cijelu priču i inspiraciju za kolekciju. Taj cijeli proces stvaranja se stalno mijenja i nikad zapravo ne znam kako će stvari na kraju izgledati. Nisam od onih kreativaca koji točno mogu vizualizirati gotov rad već se puštam emocijama i trenutnoj inspiraciji.

Primijetit ćete da se na Neha Neha odjevnim predmetima uglavnom pojavljuju duhovni i spiritualni motivi pa nas je zanimalo koliko je Nela duhovna i ima li nekog duhovnog učitelja kojeg voli i koji ju inspirira.

neha neha

Spiritualnost je nešto što istražujem zadnjih godina, još uvijek tražim sebe i svoj mir, ali meditacija je nešto s čime sam započela svoje putovanje te me zanima koja će mi još vrata otvoriti. Ram Dass. Njegove sam riječi mnogo puta ispisala, pročitala, mrmljala i ponavljala u glavi.

Nela je do sada imala prilike u svoje kreacije obući mnoge divne hrvatske dame poput Lovely Quinces, Cato iz benda My Baby, Akleu Neon, Lu Jakelić, mladu glumicu i redateljicu Hanu Kunić. Za njih kaže da su joj modni i umjetnički gurui.

I za kraj pitali smo ju što za nju znači biti dobro – Biti dobro za mene je sloboda da radim ono što volim, bez kompromisa i s puno hrabrosti.

U nastavku donosimo neke od naših favorita iz divne kolekcije Neha Neha Clothing. Više pronađite na IG profilu nehanehaclothing.

neha neha

neha neha

neha neha

neha neha

neha neha

 

Foto: Instagram Neha Neha

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.