suho četkanje

Suho četkanje: holistički ritual medicinskog sustava Ayurvede

 

Suho četkanje drevna je praksa nastala u Indiji te je poznata kao jedna od holističkih rituala medicinskog sustava Ayurvede.

Pomaže u mnogim problemima, ali posebno u detoksikaciji kože. Redovitom praksom dolazi do trajnog uklanjanja mrtvih stanica kože kojim se postiže bolji i zdraviji izgled kože.

Većina stručnjaka preporučuje suho četkanje ujutro, a ne prije spavanja, jer vjeruju da ima energizirajuće kvalitete što će pomoći ostalim ritualima za početak dana.

Suho četkanje mehanički je piling gdje se struganjem skida površinski, odumrijeli, sloj kože nakon čega dolazi do brže apsorpcije krema i losiona za tijelo – u suprotnom nakupljeni slojevi oljuštenih stanica ne dopuštaju kremi da prodire u kožu i anuliraju njezin učinak.

Isto tako, četkanje čisti organizam od toksina što potiče cirkulaciju kože, a krv uspijeva doprijeti u potrebite slojeve kože – tvrdi i suhi površinski slojevi.

Četkanje je poželjno integrirati u skin-care rutinu barem dva puta tjedno u trajanju od tri do pet minuta. Svakako je potreban period prilagodbe na nelagodni osjećaj grebanja budući da su naša tijela u određenim dijelovima vrlo osjetljiva (prsa, trbuh, podlaktice, stražnja strana bedara i slično).

suho četkanje

Suho četkanje: holistički ritual medicinskog sustava Ayurvede

KORACI MEHANIČKOG PILINGA:

1. Odabir odgovarajuće četke

Postoje mekše i grublje četke, a ako prvi puta izvodite ovu vrstu pilinga, preporučamo započeti s mekšom varijantom.
Duga četka omogućuje četkanje teško dostupnih mjesta poput sredine leđa, dok kraća savršeno leži u ruci i olakšava četkanje prednjih, lakše dostupnih dijelova
tijela.

suho četkanje

2. Četkanje

Laganim kružnim rotacijskim pokretima započnite četkanje od dolje prema gore (noge, ruke, trup). Oštro četkanje nikako nije poanta pa se fokus treba usmjeriti na jačinu pritiska ili da se ne koristite previše krute četke. Bilo koja vrsta četkanja ili pilinga trebala bi biti nježna i ne smije oštetiti kožu.

3. Hidratacija kože

Nakon četkanja, kožu isperite i obrišite ručnikom te namažite losionom za tijelo dok je koža još lagano vlažna.

Ključ je u kontinuitetu odrađivanja pilinga, a svrha svakako nije gubitak celulita već dugoročno poboljšati zdravlje i elastičnosti najvećeg ljudskog organa – kože.

 

Ako vas zanima ova tema možda želite pročitati i Četkom za tijelo do zdravlja.

 

Dajana Kocijan

 

 

Foto: Pexels, Unsplash

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.