parallax background
namaz od graha
Namaz od bijelog graha i suhih rajčica
15. srpnja 2021.
Zaljubljivanje je misterij i odgovor za ljudske probleme
16. srpnja 2021.
 

Prvi tragovi upotrebe ove izuzetno ljekovite biljke potječu još iz prvog stoljeća, kada je korištena kao lijek protiv prehlade i opće slabosti te kao snažno sredstvo za detoksikaciju organizma.

 

Ljekovita svojstva koprive

Kopriva je doista nevjerojatna biljka. Ima opsežan popis provjerenog ljekovitog djelovanja na ljudsko zdravlje. Kopriva djeluje protiv alergija, prehlade, gihta, reume, išijasa, bolesti jetre, žuči i slezene, loše probave, čira na želucu i dvanaestercu, dijabetesa, bubrežnih kamenaca, upale mokraćovoda, anemije, kožnih bolesti, povećanja prostate. Dobra je za zdravlje kose, ubrzava metabolizam, jača imunitet, sprječava upale, zaustavlja krvarenje. Potiče obnovu stanica pa tako pomaže i kod obnove hrskavičnog tkiva. Na popisu ljekovitog djelovanja koprive su i najteže bolesti, kao što su rak slezene i leukemija!

Ono što iz koprive žari je mješavina histamina, acetilkolina, seratonina i mravlje kiseline. A one guste dlačice na stabljici i listovima koprive zapravo su šuplje i krute žaoke od lako lomljivog minerala – silicija. Pri ubodu, vrhovi tih krhkih silicijevih dlačica se slome i u kožu uliju kemijsku mješavinu koja peče poput vatre i izaziva plikove.

Cijela biljka, korijen i stabljika i list i cvijet prepuni su upravo onih prirodnih elemenata bez kojih ljudski organizam ne može opstati: kalija, kalcija, željeza, fosfora, magnezija, natrija; vitamina C, B2, B5, K i posebno karotena – provitamina A, nužnog za dobar vid, zdravu kožu i kosu, za liječenje infekcija usta, nosa i grla, za zdravlje cijelog dišnog i probavnog sustava!

Ljekovito djelovanje enzima sekretina koji sadrži kopriva utječe na povećavanje broja crvenih krvnih stanica, na razinu šećera u krvi (smanjuje je), na žlijezde koje potiče na rad i na sprečavanje porasta bijelih krvnih zrnaca kad je riječ o radioaktivnom zračenju te za liječenje posljedica radioaktivnog zračenja.

Korijen koprive sadrži velike količine željeza, stoga se tradicionalno koristi u liječenju anemije kao i protiv prhuti u kosi, opadanja kose te za njeno jačanje.

Zbog visokog udjela magnezija kopriva je odlično sredstvo za ublažavanje bolova i grčeva u mišićima, menstrualnih grčeva kao i opće slabosti, umora i iscrpljenosti.

Mineral silicij je od velikog značaja za zdravlje kože, zbog čega je kopriva u fitoterapiji nezaobilazan lijek za suzbijanje akni, ekcema, herpesa, lišajeva i gljivica.

Zahvaljujući vitaminu K, pomaže u zaustavljanju krvarenja te se stoga preporučuje za reguliranje obilnih menstruacija kao i za zaustavljanje krvarenja iz nosa.

Odlična je pomoć u liječenju kroničnih upala mokraćnog sustava jer suzbija razvoj bakterija.

Lecitin prisutan u koprivi ublažava bolne zglobove, pospješuje probavu te njeguje i jača kosu. Pospješuje pamćenje i pomaže kod osjetljivosti na vremenske promjene.

Potiče rad probavnog sustava, pospješuje izlučivanje tekućine, čisti krv i mokraćne kanale.

Kopriva pomaže u izlučivanju viška mokraćne kiseline iz tijela, pa služi kao narodni lijek za tegobe povezane s gihtom. Upravo stoga je snažna pomoć u ublažavanju tegoba povezanih s nakupljanjem i zadržavanjem toksina u organizmu te kao prirodna pomoć protiv parazita u tijelu.

Prepuna je željeza te se koristi kao pomoć protiv anemije. Bogata je i vitaminom C, koji prirodno potiče bolju apsorpciju željeza pa se pri njenoj upotrebi ne javljaju uobičajene nuspojave uzimanja dodatne terapije željezom, kao što su mučnina, proljev i bolovi u želucu.

Pomaže radu bubrega, ublažava stres, regulira rad hormona i smiruje upale.

Zahvaljujući magneziju, smanjuje grčeve u nogama i ublažava porođajne bolove te pridonosi smanjenju umora i malaksalosti.

Može pomoći kod hemeroida te spriječiti krvarenje nakon poroda.

Potiče stvaranje majčinog mlijeka.

 

Kako koristiti koprivu?

Kopriva je dostupna kao osušeni list, osušena cijela usitnjena stabljika i kao zamrznuti osušeni list, čemu se u novije vrijeme pripisuju osobita ljekovita svojstva. Možete je kupiti kao tinkturu, ekstrakt, a prodaje se i u kapsulama. Kopriva se kao lijek najčešće koristi kao čaj, tinktura, kupka, sok i sirup.

Već samo pijenje čaja čini kožu čišćom i zdravijom, a kosu čvršćom i sjajnijom. Kopriva čisti kožu od lišajeva, ekcema i drugih kožnih bolesti. Budući da je kopriva i prirodni antiseptik, čaj je dobar i za ispiranje i parenje kože lica.

Jednaki učinak kopriva ima i na cijelo tijelo – od kose do nogu. Kopriva je korisna i za ozljede kože. Jaki čaj od koprive ili fini prah od suhe koprive dobra su sredstva za tretiranje uboda, te za manje posjekotine i opekline.

Redovitim konzumiranjem pripravaka od ove čudesne biljke možeš prevenirati mnoge bolesti te ublažiti i pomoći pri liječenju i težih zdravstvenih tegoba. Uvedi u svoj dnevni ritual barem 1-2 šalice čaja ili soka od koprive! Za liječenje težih oboljenja svakodnevno konzumiraj litru do dvije napitka.

A za prekrasnu kosu koristi tinkturu od koprive. Možeš ju stavljati direktno na vlasište ili ju uzimati oralno. Koprivu možeš iskoristiti i za pripremu čaja, soka, meda, likera, sirupa, tinkture ili pak njome obogatiti svoja omiljena jela.

 

Foto: Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.