parallax background

Kako napraviti prirodni osvježivač prostora – mirisne čunjiće

jarac horoskop
Kakvi su Jarci stvarno – što vole, a što ne vole
15 siječnja, 2023

 

Drage čitateljice i čitatelji, dijelim s vama super jednostavan i zabavan recept za prirodne osvježivače prostora – mirisne čunjiće, uz čiju izradu možete uživati u društvu dragih vam osoba i to u prisutnosti prirode.

Otkako živim u prirodi i pratim pažljivije njezin ritam, siječanj doživljavam drugačije. Prilika mi je to da zastanem, da se zaista odmorim i moram vam priznati da sam se prvi puta baš kvalitetno odmorila i pri tome iskreno uživala. Zahvalna sam što postoji vrijeme u prirodi koje me tjera na promišljanja, promjene, na brigu o sebi.

Isto tako volim u siječnju, novoj godini, očistiti svoj prostor i ispuniti ga biljnim mirisom, donijeti u njega novu energiju, zamirisati te prve prazne stranice nove budućnosti. Isto to želim i vama, svjež početak ili nastavak tamo gdje ste stali, u društvu prirode.

Kako obožavam izrađivati svakakve biljne rukotvorine, tako sam istražujući negdje u bespućima interneta naišla na mirisne čunjiće. Oni su maleni, intenzivnog biljnog mirisa i savršeni kada se želite opustiti, osjećati možda čak i egzotično, kada se želite prepustiti mirisima prirode u malo drugačijem obliku. Isto tako mogu biti originalan poklon, sigurna sam da će se svatko oduševiti nakon što vam postavi pitanje „A što je to?“

Mirisni čunjići su, najjednostavnije rečeno, samljevene i zbijene biljke oblikovane u čunjastu formu. Izrada je zbilja jednostavna, a sastojaka malo. Najbitnije su suhe biljke čiji vam miris odgovara.
Također, ovo je super prilika za iskoristiti suhe biljke koje su vam dugo stajale, primjerice stariji čajevi ili začini.

DIY: MIRISNI ČUNJIĆI

Što vam je sve potrebno za izradu mirisnih čunjića?

– Suho bilje po želji, ovdje sam koristila kadulju, lavandu i ružmarin u jednakim omjerima: cca jedna jušna žlica svakog praha biljke. Možete i samo jednu vrstu biljke, ovisi čiji miris volite, a možete se igrati i s omjerima raznih biljaka.
– Malo vode
– Arapska guma, cca jedna čajna žličica. Arapsku gumu možete nabaviti u trgovinama slikarskog pribora ili prirodne kozmetike. Ukoliko nemate arapsku gumu, možda možete probati s guar gumom ili kakvim drugim zgušnjavačem. Ovaj sastojak je vrlo bitan jer drži bilje zajedno.
– Zdjelica za miješanje
– Tanjurić za gotove čunjiće
– Mlinac za usitnjavanje bilja. Koristim mlinac za kavu koji sam kupila samo za bilje.

Postupak izrade mirisnih čunjića

1. Bilje usitniti i staviti u zdjelicu te dodati arapsku gumu i promiješati.

2. Malo po malo dodavati vodu i miješati smjesu. Bitno je da vodu dodajete po malo kako biste mogli kontrolirati gustoću, smjesa mora biti gusta jer će oblikovanje biti lakše.

3. Sada prstima oblikujte čunjiće. Ako vam se smjesa raspada, znači da nije dovoljno gusta. Nakon što ih oblikujete stavite ih na tanjurić da se suše. Sušenje može trajati nekoliko dana, brže će se osušiti ako ih stavite blizu izvora topline, a možete koristiti i dehidrator.

4. Suhi čunjić staviti u prostor i zapaliti vrh te uživati u prirodi koja otpušta svoje mirise. Imajte na umu da jednom kada zapalite čunjić nećete ga moći ugasiti jer brzo gori, a miris je intenzivan. Dobro provjerite da ga ne palite blizu zapaljivih stvari ili otvorenog prozora kako vam ga vjetar ne bi otpuhao jer zbilja su lagani kada su suhi. Uživajte u trenutcima opuštanja i dozvolite si da vas priroda pozove.

Do sljedećeg čitanja, želim vam što više prirode!

 

Možda vas zanimaju i sljeće teme:

Upoznajte Andreu Anić Dokmanović – novu Budi Dobro autoricu 

DIY: Prirodni stolnjak bojan metodom Bundle dyeing

 

Andrea Anić Dokmanović

– Djevojčica koja po livadama skače, kreativka u svijetu biljaka koju priroda zove sve jače i jače.

Instagram:

@andreaanicdokmanovic

@ljekostudio

 

Foto: Andrea Anić Dokmanović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.