zrcaljenje

Tehnika zrcaljenja: Kako se povezati s ljudima?

 

Neurolingvističko programiranje ima mnogo tehnika uspješnog življenja, a jedna od njih je i tehnika zrcaljenja. Fokus joj je na govoru tijela, a pruža mogućnost uspostavljanja veze i odnosa s bilo kim.

Postoji Pravilo 7-38-55. Samo 7 % naših poruka prenosi se riječima. Naš ton prilikom konverzacije odnosi 38 % poruke, a govor tijela čak 55 %. Zrcaljenje je NLP tehnika u kojoj kada razgovarate s nekim, trudite se preslikati svoj govor tijela na njihov. Ako vidite da je osoba dobro raspoložena, budite i vi. Ako je opuštena, budite i vi. Ako primjećujete da joj je vibracija niska, smanjite svoju kako biste pokazali da suosjećate. Koristite gestikulaciju rukama, ukoliko i ona to čini.

Oponašajte njezine obrasce disanja i držanje, izraz lica, tempo i ton. Možete čak i vokabular, tj. odabir riječi prilagoditi njezinom rječniku kako biste se povezali još više. Ovom bi vas tehnikom druga osoba trebala smatrati pouzdanijom, jer ste joj vrlo slični. Ako razgovarate s nekim i stalno gledate po prostoriji, prekidate kontakt očima, gledate u telefon ili dajete druge naznake da vas ne zanima, nećete ostaviti dobar dojam. Kada tražite način povezivanja s nekim, zadržite kontakt očima i usredotočite pozornost na ono što govore.

tehnika zrcaljenja

Ovu tehniku zapravo koristi većina ljudi kad se zaista poveže s drugom osobom i to je sasvim prirodno. No, ukoliko se ona isforsira namjerno, prema NLP-u, trebala bi biti jednako učinkovita.

Drugi način povezivanja s drugima jest zauzimanje interesa za njihov život. Samo tako im možete pokazati da vam je iskreno stalo. Postavljajte im promišljena i pronicljiva pitanja. Koliko god se možda i razlikovali od vas, pronaći ćete nešto zanimljivo što će vas povezati. Umjesto razmišljanja o svom sljedećem odgovoru, usredotočite se na njih i pokažite empatiju prema tome kako se osjećaju.

tehnika zrcaljenja

Isto tako, možete učiniti da se drugi osjećaju dobro. Dajte im iskrene komplimente, prenesite ljubazne riječi koje su drugi rekli o njima, dajte im na važnosti, pitajte ih savjete i zainteresirajte se za njihovo mišljenje. Poticanjem drugih da se osjećaju važnima, gradite čvrstu vezu.

Pozivam vas da isprobate tehniku zrcaljenja. Možda će vam se činiti blesavom tehnikom, no dopustite si mali eksperiment i uvjerite se sami u potencijalnu učinkovitost.

 

 

Rafael Jaić

– student sam Komunikologije, medija i novinarstva. S obzirom na to da sam istinski ljubitelj pozitivne psihologije i osobnog razvoja, završio sam tečajeve Life Coacha i NLP-a. Samim time stekao sam mnoga teorijska znanja, ali i praktična rješenja za razne izazove u životu koja sam spreman podijeliti sa svim čitateljima portala Budi dobro.

 

Foto: Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.