parallax background

Tranzitni Merkur u Vodenjaku

14. siječnja 2022.
namaz od cikle
Namaz od cikle i bijelog graha
13. siječnja 2022.
proteinski vafli
Proteinski vafli
16. siječnja 2022.

 

Tranzitni Merkur će sve do sredine veljače biti u izazovnoj poziciji, jer u periodu svoje retrogradnosti i vraćanju iz znaka Vodenjaka u znak Jarca, biva pritisnut od strane tri malefika – Saturna, Urana i Plutona.

Na kolektivnom planu će ove izazovne postavke donesti razne pokušaje spinovanja i manipulacije informacijama, a na nivou pojedinaca, koji natalno imaju slične postavke, ukazuje na mentalni nesklad, nedostatak koncentracije, fokusa i pamćenja, probleme u komunikaciji, na putu i u prometu.

Do sredine velječe je jako bitno održavati vlastitu mentalnu higijenu, pažljivim odabirom sugovornika i sadržaja koji ne remete našu tjelesnu ravnotežu.

Čišćenje suvišnog mentalnog sadržaja je već uveliko krenulo od kako je Merkur ušao u znak Vodenjaka, a tranzitni Saturn do Merkura pritišćea da preuzmemo odgovornost, reorganiziramo postojeće umne strukture da bi se mentalno uspostavio red, dok Uran pod kutom od 90° provocira raznim eksplicitnim sadržajima, koji dodatno potpiruju strah i unutrašnji nemir…

tranzitni merkur

Merkur je u znak Vodenjaka ušao 03. siječnja i tu će se zadržati sve do 11. ožujka, jer već od četvrtka započinje svoj retrogradni hod, i iz znaka Vodenjaka nas ponovo na kratko vraća u znak Jarca. Period Merkurove retrogradnosti započinjemo pitanjima jednakosti, kolektivnih i individualnih prava i sloboda, da bi se nakon njegovog povratka u znak Jarca, fokus promijenio na naš odnos prema materijalnom, kolektivnom nasljeđu, poziciji koju zauzimamo u društvu, sigurnosti, stabilnosti, finanncija i karijere.

U periodu retrogradnosti možemo očekivati probleme s tehnologijom i strujom, oscilacije na polju kriptovaluta, izborne krađe, manipulacije informacijama i sadržajem putem društvenih mreža, donošenje propisa i odluka koje ugrožavaju ljudska prava i građanske slobode, ali i razotkrivanja i raskrinkavanje na globalnom planu koja su bitna za kolektivno osvješćivanje.

Tijekom Merkurovog retrogradnog perioda dovodi se u pitanje naš osobni odnos prema autoritetu, društvu i kolektivnom nasljeđu. Sada je u fokusu preispitivanje naših životnih odluka i svijest o tome što ili tko nas sve trenutno sputava da živimo svoju pravu slobodu. Merkur u Vodenjaku traži da bude dio društva ili šire zajednice i informacije koje nam bude otkrivao dodatno će pomoći da se stvori mreža društveno-odgovornih organizacija koje će se boriti protiv svakog oblika društvene nejednakosti ili nepravde.

Ovaj Merkur je glavni provokator i zato se pod njegovom energijom ohrabruju pojedinici koji smjelo istupaju u ime kolektiva i izgovaraju riječi koje provociraju, jer im je dat zadatak da prodrmaju mase uspavanih pojedinaca. Njegovo ponašanje se uvijek “ne očekuje” i on sada ima zadatak da nas tresne i prodrma kao grom iz vedra neba, baš kao što će sada određeni pojedinci svojim glasom moći učiniti.

merkur

Pitanje istine je tema koja se nastavlja i u 2022.godini, a trenutno nas pozicije Saturna i Urana prema Merkuru na individualnom planu, drmaju da prepoznamo i osvijestimo kako ona za nas izgleda, u moru glasova kroz koje svakodnevno plivamo…

Kvadrat Merkura u Vodenjaku prema Uranu u Biku ukazuje na stres, napetost, nervozu, probleme u komunikaciji i nestrpljivost da se sasluša oprečno mišljenje, isključivo, arogantno i naprasito ponašanje, hiperaktivnost i pojačanu anksioznost.

Kombinacija Merkura i Urana je poznata i kao aspekt genijalnosti, blistavog uma koji se ne boji drugima pokazati svoju autentičnost. Dok traje energija kvadrata, Uran će nas bez prethodne najave agresivno peckati, jer je to njegova taktika da nam pokaže gdje nas postojeći društveni okviri uslovljavaju i ograničavaju našu originalnost i kreativnost.

Aspekt kvadrata donosi nepromišljenost i neopreznost i zato mu je neophodan Saturn da ga uzemlji, natjera da zastane i promisli, kako bi iz kaosa uvidjeli način na koji postepeno možemo napraviti prostor za red.

Konjunkcija Merkura i Saturna u Vodenjaku je aspekt koji donosi težinu u umu, strahove od budućnosti, pretjeranu zabrinutost, hipohondriju, probleme s učenjem, fokusom ili pamćenjem, apatiju, samokritiku, depresiju i pesimizam, ograničenja koja su fizički nametnuta samoj osobi ili ih ona nesvjesno sebi nameće, strah od nemanja dovoljno vremena, osjećaj zaglavljenosti u vlastitom umu. Aspekt Saturna i Merkura je mudrost stečena kroz iskustvo bola i patnje. Zato se za ovaj um kaže da je opterećen brigama i dat mu je zadatak da prikupljeno znanje vremenom “oslobodi” pretvarajući ga u odgovarajuću formu.

Izazovni aspekti boje osobu strahom, tjeraju je na izolaciju i povlačenje i stjecanje znanja u samoći, stvaraju strah od javnog nastupa i izazivaju probleme s načinom govora ili razmišljanja. Da bi se aspekt popravio osoba se mora osloboditi strahova iz uma koji je blokiraju, izgovaranjem onog u što veruje ili misli. Osobe koje natalno imaju ovaj aspekt su jako inteligentne i mudre, ali radije biraju povući se nego pričati svoju istinu.

Lijek za aspekt je disciplina, fokus, upornost i strpljenje u procesu prepoznavanja i integracije vlastite istine. Saturn je planeta koja je zadužena za vrijeme, a ovo je idealan tajming da se postepeno slamaju mentalne stege koje nas predugo sputavaju da krenemo naprijed…

 

Ivana Pavić

– Astrologija je put moje duše i koristeći stečeno znanje i osobno iskustvo, nastojim da kroz astrološke konzultacije, edukacije i kreativno pisanje, podstaknem i sebe i druge na prepoznavanje oosbnog puta i na bolje razumjevanje svijeta koji živi unutar svakog od nas

Za više posjetite @mooonspoting

 

Foto: Unsplash, Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.